Prefectul judeţului Brăila, Dumitru Popa, a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă că urmează să îl sancţioneze pe primarul din Roşiori, Neculai Soceanu (PSD), pentru neîndeplinirea atribuţiilor pe situaţii de urgenţă. În cadrul conferinţei, prefectul Popa şi-a motivat decizia, explicând că i-au ajuns până peste cap "reaua voinţă" şi "nesimţirea" primarului Soceanu, care nu s-a implicat în a acorda ajutor echipajului ISU ce a mers şase ore prin nămeţi, împreună cu un asistent medical, pentru a interveni la o urgenţă medicală în satul Pribeagu, din comuna Roşiori. Potrivit Legii 481/2004, amenda poate ajunge pâna la 5.000 de lei.
Aşa cum a povestit prefectul, patru angajaţi ai ISU Brăila şi un asistent medical de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă au plecat luni dimineaţa spre satul Pribeagu, din comuna Roşiori, unde un bătrân de 93 de ani, fost veteran de război, cu retenţie urinară, avea nevoie urgent de asistenţă medicală. "În tot acest timp, când toată lumea acţiona şi se grăbea să ajungă la urgenţă, domnul primar stătea în primărie. Eu voiam să iau informaţii de la el, crezând că e la faţa locului, iar el lua informaţii de la mine sau îmi spunea că ţine legătura cu nu ştiu cine de pe wolă. S-a mers pe un drum comunal, care este proprietatea Primăriei Roşiori", a comentat Dumitru Popa. Acesta a mai adăugat că, după ce echipa de intervenţie a ajuns la bătrân şi asistentul medical i-a acordat ajutorul de care avea nevoie, înlocuindu-i sonda, i-a solicitat primarului Neculai Soceanu să îi cazeze peste noapte în comuna Roşiori pe cei patru angajaţi ai ISU. "Eu l-am rugat să îi cazeze peste noapte, dar domnul primar a zis că nu are unde să-i cazeze. Între timp, am găsit noi, de la Brăila, o casă în Roşiori, unde să stea şi să primească şi ceva de mâncare. Este foarte adevărat că amenda nu dă zăpada, dar tot adevărat este că nesimţirea nu ajută la nimic. Este prima dată când am dispus ca pentru neîndeplinirea atribuţiilor pe situaţii de urgenţă, prevăzute în Legea 481, primarul din Roşiori să fie sancţionat. Au mai fost cazuri în care, din nepricepere sau pentru că oamenii s-au pierdut din cauza situaţiei, nu s-a acţionat cum trebuie, dar aici a fost rea voinţă", a completat prefectul. Acesta a ţinut să puncteze că refuzul primarului de a-i caza pe lucrătorii ISU i s-a părut strigător la cer.
"Ştiţi cum e, în calul care trage, tot în ăla dai.."
Versiunea primarului este însă cu totul alta faţă de cea a prefectului. Astfel, Neculai Soceanu a declarat pentru "Obiectiv" că în ziua respectivă a făcut tot posibilul pentru a ajuta salvarea să ajungă în sat, însă, cu un singur utilaj, şi acela un excavator, a fost practic imposibil: "Da' ştiţi cum e, în calul care trage, tot în ăla dai... Noi nu avem aici decât un exacavator şi a fost urgie. Am fost anunţat de ambulanţă că trebuie să ajungă la bătrân, am încercat să facem drumul, însă nu am putut. Era zăpada de 2 -3 metri şi bătea exacavatorul în ea ca în beton....aşa că în ziua aia nu s-a putut. Au venit băieţii de la ISU cu cel de pe Ambulanţă până în sat şi au rezolvat-o... Am cerut pentru a doua zi un utilaj, ceva, de la drumuri judeţene şi, ca să vă daţi seama cum a stat situaţia la noi, pentru un kilometru de drum s-au chinuit 4 utilaje timp de 6 ore! Deci nu poate să mi se reproşeze că nu am vrut". Întrebat de ce a fost acuzat că nu a vrut să îi cazeze în sat pe lucrătorii ISU, Soceanu ne-a explicat că efectiv nu a avut unde: "Nu puteam să îi las să doarmă pe scaune, în primărie. I-am zis prefectului că nu am o cameră cu paturi, ceva, pe care să doarmă. N-am unde în primărie. Mi-a zis că undeva în sat... Păi, ei terminaseră pe la şapte jumătate seara... Nu se mai vedea om cu om, unde era să mă duc la oameni să cer să îi primească pe băieţii de la ISU... Şi ştiţi cum e. Eram blocaţi, fiecare îşi economisea focul... Şi l-am rugat pe directorul de la Drumuri Judeţene, care venise cu utilajele, să îi aştepte şi pe ei şi să îi ducă până la Însurăţei... Asta a fost tot... Dar am picat eu acum, asta e...", ne-a declarat Soceanu.