Primarul nu este de acord cu alegerea preşedintelui CJ pe liste | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Primarul nu este de acord cu alegerea preşedintelui CJ pe liste

Hotărârile anunţate recent de Comisia de Cod electoral în privinţa revenirii la alegerile pe liste în cazul preşedinţilor de Consiliu Judeţean şi a parlamentarilor, continuă să fie un subiect de maxim interes pe scena politică locală. Chiar dacă a evitat iniţial să îşi exprime un punct de vedere în afara arcului politic, primarul Aurel Simionescu a afirmat, ieri, că din punctul său de vedere lucrurile nu ar trebui schimbate la capitolul alegeri. Edilul şef a ţinut să sublinieze că în cazul în care se va decide totuşi să se meargă pe varianta votului pe liste, chestiunea ar trebui gândită în aşa fel încât şefii judeţului să nu poată fi schimbaţi cu uşurinţă la simpla dorinţă a majorităţii, ci doar în situaţii foarte bine evidenţiate. "Vreau să vă spun că eu am fost ales prin vot indirect ca preşedinte al Consiliului Judeţean. Dacă ne întoarcem la această variantă de vot indirect, va trebui să ne întoarcem automat şi la prevederile legii de atunci, care spunea că preşedintele, vicepreşedinţii pot fi scoşi din funcţiile respective, la propunerea unei treimi dintre consilieri, dar cu votul a două treimi şi numai dacă au făcut fapte grave de corupţie etc. Deci nu aşa cum este acum: dacă s-a schimbat majoritatea politică, schimbăm şi preşedintele, vicepreşedinţii, viceprimarii şi tot aşa. Este o discuţie despre responsabilitatea pe care o are cineva care este ordonator de credite, care semnează contracte, care semnează tot felul de documente, înţelegeri. Vin oamenii că vor să facem un parteneriat şi discută astăzi cu mine, preşedintele de consiliu şi mâine discută cu altcineva, pentru că s-a schimbat majoritatea politică. Dacă ne întoarcem la formatul acesta ar trebui să avem o formă de protecţie, în care nu oricând cineva să poată schimba cu un vot în plus sau în minus vicepreşedinţii, viceprimarii etc", a declarat Simionescu.

Şi parlamentarii ar trebui aleşi uninominal în continuare

Totodată, primarul a mai atras atenţia că în perioada în care preşedinţii de consilii judeţene erau aleşi de către membrii CJ, această variantă nu a fost privită foarte bine la nivel european. Din punctul său de vedere, lucrurile au căpătat o direcţie normală în contextul în care s-a hotărât ca autorităţile să fie alese prin vot uninominal. "Discuţia a fost aşa: avem nişte lucruri aşezate de colo până colo. Adică toată lumea este aleasă prin vot uninominal, direct. De la primar, la preşedintele României. Parlamentarii sunt aleşi prin vot uninominal, preşedintele Consiliului, preşedintele României. Am uniformizat şi am spus că alegerile se fac uninominal, pe un principiu. Dacă mă întrebaţi pe mine şi alegerile parlamentare ar fi trebuit să rămână uninominale, limitând chestiunea la o regulă de bază: câştigătorul ia totul", a conchis sursa citată.
De precizat că, marţi, Comisia de Cod electoral a votat principiul potrivit căruia primarii urmează a fi aleşi prin vot direct, într-un singur tur de scrutin, iar consilierii locali şi judeţeni vor fi aleşi prin vot pe liste, urmând a se cădea de acord în urma unor negocieri şi asupra alegerii preşedintilor de CJ.

Tudose, "pentru" alegerea preşedintelui CJ din rândul consilierilor

Trebuie amintit faptul că, recent, şi ministrul Economiei, Mihai Tudose, preşedintele PSD Brăila a abordat subiectul schimbării Codului electoral. Acesta a afirmat atunci că a fost susţinătorul alegerilor pe baza listelor încă de la început şi că prin această mişcare "se revine la normalitate". Tudose sublinia că există argumente pro şi contra, iar faptul că un preşedinte de CJ ar fi mai uşor manevrabil în atare condiţii ar putea înclina balanţa către cea de-a doua variantă. Chiar şi aşa, liderul social democrat a amintit mai multe elemente pozitive din punctul său de vedere. "Istoria ultimilor doi ani ne arată că numai stabilitate nu a fost. Printre argumentele principale la variata cu alesul din rândul consilierilor, pe lângă faptul că tot timpul nu mai ai nevoie de alegeri dacă se întâmplă ceva, pentru că imediat consilierii generează alt preşedinte de consiliu judeţean, mai există şi un alt argument, să spunem, nu foarte ortodox. Practic, îl obligă pe preşedintele CJ să fie un pic mai atent cu ceilalţi. Să nu mai fie un zeu care pluteşte pe deasupra şi nu îi pasă de nimic, pentru că va trebui tot timpul să fie atent cu tot ceea ce înseamnă ceilalţi actori politici, fiind dependent direct de ei. (...) Un argument contra este că aşa nu ar mai fi reprezentativ. Pe actuala lege şi un primar şi un preşedinte de CJ poate fi ales din primul tur cu 25%. O fragmentare foarte mare a votului, cu mulţi candidaţi. Se poate! Şi avem primari în judeţ cu scoruri din astea de 35%, gen Salcia Tudor. Ce reprezentativitate mai are? Sunt argumente pro şi contra", a declarat Tudose în conferinţa din 20 februarie.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro