• atât primarul Marian Dragomir, cât şi preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă consideră că parlamentarii brăileni ar trebui să îşi dea mâna şi să încerce să colaboreze pentru eliminarea apei pluviale de pe facturi • problema a fost ridicată în cea mai recentă şedinţă ordinară a CLM Brăila, cu precizarea din partea edilului-şef că, atât timp cât nu se modifică legea, municipalitatea ar comite o ilegalitate dacă nu ar încasa banii pentru acest serviciu • la rândul lor, liberalii au demarat o campanie de strângere de semnături pentru micşorarea acestei taxe, până când se va încerca eliminarea completă a ei
Se cere sprijinul parlamentarilor brăileni pentru eliminarea plăţii apei pluviale de pe facturi. Mai exact, după ce şeful PNL Brăila, Alexandru Dănăilă a atras atenţia, în urma primirii mai multor sesizări din partea cetăţenilor că facturile la apă din lunile iulie şi august au fost extrem de umflate, subiectul a fost reluat în cadrul celei mai recente şedinţe ordinare a CLM. La rubrica “alte probleme”, consilierul municipal PNL, Petrică Popa, i-a solicitat primarului Marian Dragomir să încerce să remedieze problema, având în vedere că este preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară “Dunărea” Brăila.
“Onorată adunare, după cum vedeţi afară plouă! Şi a plouat toată vara. O să plouă în continuare. S-a anunţat ploaie în metri cubi la Brăila”, a comentat Popa ironic. “Domnule primar, dumneavoastră, în calitatea pe care o aveţi de preşedinte al unei asociaţii de dezvoltare intercomunitară «Dunărea» Brăila, vă rog să faceţi diligenţele necesare pentru eliminarea plăţii pe facturi a apei pluviale. A apei meteorologice. Este incorect faţă de cetăţenii buni platnici să plătească un serviciu care nu există. Nu este frumos ca, prevalându-se de anumite chichiţe, domnii de la societatea CUP «Dunărea» să îngroaşe profitul, ignorând efectiv bunul-simţ prin aplicarea de sume incorect calculate pe apa de ploaie”, a continuat liberalul.
Cum era de aşteptat, răspunsul primarului Marian Dragomir nu a întârziat să apară, edilul-şef făcând precizarea că nici el nu susţine plata apei de ploaie, însă până când legea nu se va modifica, eliminarea facturării acestui serviciu ar fi ilegală. Mai mult, primarul a ţinut să facă un apel public la adresa parlamentarilor privind o viitoare colaborare pentru a rezolva acest aspect.
“Domnule Popa Petrică, nu sunt un susţinător al plăţii apei pluviale la CUP Dunărea! Suntem împreună pe aceeaşi lungime de undă. Doar că avem un cadru legal care ne spune că Institutul Naţional de Meteorologie ne transmite cât ar fi plouat în Municipiul Brăila, pe documentele pe care le au dânşii. Reţineţi, am spus «cât ar fi plouat», nu cât a plouat! Dar aceasta este procedura legală. Îmi aduc aminte totuşi, de un domn deputat, pasager prin Brăila - îl chema Alexandru Nazare -, care s-a lăudat că va depune un proiect de lege privind eliminarea apei de ploaie din factură. La fel de bine îmi aduc aminte că, la un moment dat, domnul fost viceprimar Alexandru Dănăilă răspundea de CUP Dunărea, la fel cum o face acum domnul viceprimar Alexandru Jantea. Cred că în această situaţie, toţi parlamentarii din Brăila ar trebui să aibă un dialog şi să aibă o iniţiativă legislativă prin care să ne permită nouă să luăm decizia eliminării apei pluviale din factură. Pentru că dacă noi o eliminăm, astăzi, este ilegal. Nici dumneavoastră şi nici eu nu vrem să fim părtaşi la o ilegalitate, chiar dacă nu este moral. Aşa că propun ca dumneavoastă să vorbiţi cu parlamentarii PNL, ALDE să vorbească la nivelul parlamentarului său, iar noi o să luăm legătura cu parlamentarii PSD. Cred că ar fi a doua oară când parlamentarii şi-ar da mâna pentru a avea un scop comun”, a declarat Dragomir.
Liberalii strâng semnături pentru micşorarea taxei pentru apa de ploaie
Membrii PNL Brăila au susţinut, vineri, o conferinţă de presă în care au abordat din nou subiectul facturilor mult prea mari la apă, din pricina componentei “apa pluvială”. Consilierul judeţean Dănuţ Lungu a anunţat că partidul a dat startul unei campanii de strângere de semnături pentru micşorarea valorii facturii în ceea ce priveşte apa de ploaie, cel puţin până când Parlamentul va aproba o lege care să o elimine complet.
“În această activitate am dori să fim sprijiniţi de către toţi cetăţenii nemulţumiţi de această facturare. Totodată, dorim să recalculeze CUP Dunărea aceste facturi aberante, faţă de cele eliberate în lunile în care a plouat cu adevărat la Brăila, când poate se impunea o anumită taxare. Aceste semnături se vor transforma într-o petiţie, pe care o vom adresa în primul rând primarului cât şi conducerii CUP Dunărea. Îi rugăm să revină asupra modalităţii de calcul, dar să şi explice de ce s-a ajuns la acele valori în condiţiile în care în Brăila nu a plouat nici în luna iulie, nici în august atât de mult. Să revină la valori normale de facturare. Nu ceea ce au taxat ei în luna august, în mod special”, a declarat Lungu.
La rândul său, preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, a dorit să sublinieze că a avut deja discuţii cu cei doi deputaţi ai partidului, Vasile Varga şi Antoneta Ioniţă, în privinţa demarării unei iniţiative legislative privind eliminarea apei pluviale de pe facturi.
“Pe lângă această strângere de semnături pe care noi o vom face, parlamentarii noştri vor iniţia un proiect de lege care să modifice legislaţia actuală în vigoare, care prevede această calculare retroactivă, actuală, ce reprezintă oarecum o nebuloasă. Pentru că acest lucru produce mari disfuncţionalităţi în ceea ce priveşte o coerenţă în facturare şi nu ajută deloc cetăţeanul să înţeleagă pentru ce anume dă banii respectivi. Demersul acesta sper să fie sprijinit de toţi parlamentarii, cel puţin de cei din Brăila. Situaţia este una similară în multe locuri din ţară şi poate parlamentarii PNL Brăila vor găsi sprijin astfel încât să promoveze un proiect de lege care să stopeze acest abuz asupra consumatorilor. Sperăm ca până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare să fie depus proiectul de lege”, a afirmat Dănăilă.