Mergi la conţinutul principal
Războiul RER - Primăria Brăila

Primarul Dragomir dă asigurări că Brăila va avea un operator de salubritate nou și că nu vor exista creșteri de tarife

• „Primăria Municipiului Brăila nu va aloca niciodată creșteri care nu sunt conforme prevederilor legale”, a precizat edilul în conferința de presă de marți, de la Sediul PSD • Marian Dragomir a mai precizat că Primăria Municipiului Brăila a mai câștigat în trecut procesele cu RER și că a făcut demersurile necesare în vederea organizării unei licitații publice pentru găsirea unui nou operator de salubritate

 

În contextul litigiului apărut între municipalitate și operatorul unic de salubritate RER, care a anunțat că, din 10 iunie, nu va mai colecta gunoiul de la populație și agenți economici, primarul Municipiului Brăila, Marian Dragomir, a punctat câteva aspecte, marți, într-o conferință de presă desfășurată la sediul PSD Brăila, la care a participat și președintele Consiliului Județean, Francisk Chiriac.

„Primăria Municipiului Brăila a alocat creșterile legale de tarif, dar nu a alocat și nu va aloca niciodată creșteri care nu sunt conforme prevederilor legale. Aceasta este realitatea, se poate dovedi cu documente. Ieri (luni, 20 mai n.n.), am avut o ședință de Consiliu Local în care am aprobat procedura și mandatarea primarului, la fel ca în toate celelalte localități din județul Brăila, pentru întâlnirea în cadrul Asociației ADI ECO, în vederea demarării procedurilor de licitație publică, astfel încât să avem un nou operator de salubritate. La această procedură este stabilit un lucru foarte important: nu vor exista creșteri de tarife, se va merge pe aceleași chestiuni la care RER a refuzat să mai dea curs, tocmai pentru a dovedi faptul că există societăți în România care vor să participe la licitație, la tarifele despre care RER afirmă că sunt neîndestulătoare pentru profitul societății lor”, a declarat Marian Dragomir.

Primarul Municipiului Brăila a mai declarat că așteaptă și o decizie a instanței, în condițiile în care RER a solicitat strămutarea dosarului, însă Curtea de Apel Galați a respins cererea de strămutare, urmând ca procesul să-și urmeze cursul.

„Este o chestiune de durată, Primăria Municipiului Brăila a mai câștigat și în trecut procesele cu această societate, când au refuzat să colecteze selectiv și au spus că „nu este obligația lor”. Nu suntem bucuroși absolut deloc de acest aspect, am fi preferat să colecteze selectiv, în loc să câștigăm o sumă de bani de la ei ca urmare a faptului că nu și-au îndeplinit obligațiile de colectare selectivă. Sunt litigii mai multe cu această societate în decursul timpului, la fel cum au fost și cu celelalte, de fapt, pentru că nu am făcut discriminare niciodată între o societate față de alta”, a precizat Marian Dragomir.

„Demarăm procedura, astfel încât, la data de 10 iunie, când RER va fugi din Brăila, să nu avem deficiențe. Vreau să vă spun că ieri a existat un Comitet Județean pentru Situații de Urgență tocmai pentru a preîntâmpina acest lucru și pentru a ne da un suport în vederea declarării unei stări de alertă, astfel încât ADI ECO „Dunărea” să poată să demareze procedura pentru întreg județul Brăila, în ceea ce privește pornirea unei licitații, astfel încât să avem un operator unic de salubrizare”

Reamintim că, pe motiv că nu i s-a acceptat o majorare a tarifelor, operatorul unic de salubritate a notificat, pe 12 martie a.c., autoritatea contractantă ADI ECO „Dunărea” Brăila, cu privire la rezilierea contractului actual, obligându-se să asigure o continuitate a activității timp de 90 de zile. Astfel, începând din 10 iunie, e posibil ca RER să nu mai colecteze gunoiul de la populație și de la agenții economici din municipiu și județ. Autoritățile municipale și județene au respins la unison solicitarea de majorare a tarifelor și anunță că au început demersurile legale în instanță împotriva firmei de salubritate, solicitând daune morale și materiale de 30 de milioane de euro, plus certificat constatator negativ că nu și-au îndeplinit contractul. În aceste condiții, dacă litigiul nu se va rezolva în justiție până pe 10 iunie, o soluție de avarie ar fi ca activitatea de salubrizare să fie preluată de firma ECO SA, din subordinea Primăriei Municipiului Brăila, care încă mai are în dotare autogunoiere de pe vremea când presta servicii de salubritate.

Într-un punct de vedere transmis redacției noastre, firma de salubritate RER susține că nu mai poate continua activitatea pe pierdere, acesta fiind motivul pentru care a solicitat ADI ”Eco” Dunărea actualizarea tarifelor existente. Asta deoarece, din 2020 când s-a organizat licitația pentru contractul de salubrizare și până în prezent costurile au tot crescut, începând de la prețul motorinei și până la majorarea salariului minim pe economie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro