Pomană grasă la noi în casă! Asta susţine conducerea PDL Brăila că s-ar fi întâmplat la Primăria Ianca, la începutul acestui an, când primarul oraşului, Fănel George Chiriţă, i-a concesionat tatălui său, Tudorache Chiriţă, prin atribuire directă, o suprafaţă de teren din islazul satului Berleşti. Primarul este acuzat de abuz şi incompatibilitate. Cazul a fost semnalat recent, într-o conferinţă de presă a organizaţiei judeţene a PDL, de către preşedintele filialei brăilene, Constantin Dumitriu: "Primarul PSD, Chiriţă George, pe modelul Stancu-Hercules, îi dă un teren de 49 de ari, prin concesionare - cui credeţi? - lui taică-său, domnului Chiriţă Tudorache. Terenul nu are nici mai mult, nici mai puţin decât 5.000 de metri pătraţi şi este în domeniul privat al oraşului Ianca. Deci, iată modelul PSD-ului, adică modelul baronismului local (...) Las cetăţenii Brăilei să hotărască ce este corect şi ce nu este corect".
Abuz sau incompatibilitate?
Şi la Ianca subiectul este adus des în discuţie, decizia primarului fiind comentată pro sau contra. De exemplu, surse din cadrul primăriei ne-au explicat: "Sunt multe cazuri în Ianca, în care, prin atribuire directă, cetăţeni ai oraşului au primit în concesiune diferite suprafeţe de teren, care au putut ajunge şi la 200-400 mp. Numai că aceste cazuri erau excepţii prevăzute în mod expres în lege, cazuri particulare pentru terenuri din intravilanul oraşului sau localităţilor arondate. Mai precis, uneori apar diferenţe între suprafaţa deţinută şi exploatată de proprietar şi suprafaţa reală, calculată în urma măsurătorilor profesioniste. Dar aceste suprafeţe în plus, datorită poziţionării, nu pot fi atribuite ca vetre de casă, deoarece terenul este loc înfundat şi nu are ieşire la drumul public. În cazul de la Berlescu există acces, deci nu se încadrează în excepţia prevăzută pe acest tip de caz. Trebuie văzut însă dacă deţine act de proprietate pe suprafaţa învecinată".
Totodată, sunt voci care susţin că "petecul de pământ" dat arendaşului Chiriţă, oricum n-ar fi interesat pe nimeni, Berlescu fiind unul dintre satele foarte sărace ale judeţului, cu populaţie îmbătrânită, în care "dacă se mişcă ceva, se mişcă cu sprijinul sau datorită lui Chiriţă... 'ăl bătrân".
Şi dacă tot e aşa, nimeni nu-şi explică de ce primarul, de altfel cu experienţă bogată în administraţia publică - e la al doilea mandat -, nu a apelat la o modalitate incontestabilă. "Sincer, nu ar fi nici primul nici ultimul primar care, cu pâinea şi cuţitul mână, şi-ar favoriza rudele, prietenii sau colegii de partid. Nici suprafaţa nu e foarte mare, 0,5 ha la marginea unui sat uitat de lume, în care singurul loc în care se întâmplă ceva e chiar ferma cu pricina... dar ştiţi ce e culmea? Problema s-ar fi putut rezolva extrem de uşor, fără bătăi de cap sau suspiciuni. Că, vorba aia, legea nu interzice rudelor aleşilor să-şi desfăşoare afacerile după obţinerea mandatului. De exemplu, un consilier, atunci când se votează un proiect care priveşte o rudă a sa, se abţine de la vot. Nu votează, nu propune. De aceea, era mult mai simplu ca şi primarul să fi pus un consilier să propună, el ca primar, drept de vot nu are în Consiliul Local. Consilierii ar fi aprobat, era acoperit complet. Nu avea nicio implicare. Tocmai de aceea mi se pare absurdă această abordare din partea unui primar cu experienţă", e de părere un consilier.
Primarul oraşului Ianca, George Fănel Chiriţă (PSD): "Eu nu discut pe moral sau imoral, discut pe lege, iar tot ce am făcut este legal" "Adresez rugămintea comisiei de specialitate să avizeze şi Consiliului Local să aprobe"
Conform documentelor sedinţei în care a fost supusă dezbaterii propunerea, în referatul de aprobare se precizează: "Subsemnatul Fănel George Chiriţă - primarul oraşului Ianca, în calitate de iniţiator al proiectului de hotărâre privind concesionarea unui teren extravilan din domeniul privat al oraşului, administrat de Consiliul Local, domnului Chiriţă Tudorache în vederea extinderii construcţiilor aferente fermei agricole din satul Berleşti. În temeiul prevederilor art. 30 alin (1), lit «e», din legea nr 24/2000, privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, republicată în 2010, cu modificările şi completările ulterioare, adresez rugămintea comisiei de specialitate să avizeze şi Consiliului Local să aprobe proiectul de hotărâre în forma prezentată şi fundamentată prin documentaţia anexată".
Prefectul ia atitudine!
"Având în vedere că în ultima vreme au apărut fel de fel de semne de întrebare asupra HCL Ianca nr. 5, din 27 ian 2011, fac următoarele precizări. Din punct de vedere al legalităţii, hotărârea este legală. Problema care se pune e cea de moralitate, deoarece primarul Chiriţă îi concesionează tatălui său, fără licitaţie, o suprafaţă de teren. Problema nu are aspecte de legalitate, ci de moralitate. Şi mie mi se pare un pic deplasat, dar se încadrează perfect în hotărârile legale. De aceea nu am demarat procedura prealabilă pentru a încerca să o anulăm. Este legală, dar din punctul meu de vedere, imorală. E ciudat că primarul îi dă tatălui său un teren de 5.000 de mp. Ce-i drept, nici legea nu impune o limită de suprafaţă care poate fi concesionată. Dar, din punct de vedere legal, nu poate fi atacată", a precizat prefectul judeţului, Dumitru Popa (PDL).
"Eu nu discut pe moral sau imoral, discut pe lege"
De cealaltă parte, primarul George Chiriţă consideră că acţiunea a urmat exact paşii legali şi că tot ce a întreprins ulterior a fost în litera legii. "Cererea a fost adresată Primăriei Ianca şi exact aşa cum procedez cu toate cererile de acest gen, am procedat şi cu aceasta. De aceea propunerea a venit din partea mea. Tatăl meu a primit terenul, conform legii, pentru că în vecinătate deţinea o proprietate. S-a dovedit cu acte. Chiar săptămâna trecută, când a fost încheiat contractul, am adus la Prefectură toată documentaţia, inclusiv actele doveditoare ale proprietăţii. Eu nu discut pe moral sau imoral, discut pe lege, iar tot ce am făcut este legal. Dacă Prefectura găsea motive să atace hotărârea trebuia să o facă atunci. Oricum, nu eu am atribuit, ci consilierii au votat pentru asta. Şi s-a votat în unanimitate. 15 prezenţi, 15 voturi pentru".
Conform procesului-verbal al şedinţei, în sală, la momentul votului au fost prezenţi 15 din cei 17 consilieri locali (3 PDL, 3 PNG, 2 PNL şi 9 PSD). A lipsit motivat un consiler PNG, iar unul dintre consilierii PDL, deşi iniţial a fost în sală, la un moment dat (înainte de începerea votului) a părăsit şedinţa.
De asemenea, primarul Chiriţă a mai explicat şi că a fost de acord cu această propunere pentru că o consideră a fi în folosul comunităţii. "Pe acel spaţiu se va construi un depozit de cereale, tatăl meu are deja certificatul de urbanism. Asta înseamnă taxe şi impozite către bugetul local şi locuri de muncă pentru comunitate".