Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Primarul Cibu ar putea fi victima Legii lustratiei

"Daca ne mobilizam putin, la Camera Deputatilor, Legea lustratiei ar putea intra in vigoare cit de curind". Este parerea deputatului PD de Braila Horia Vasioiu, care se arata nerabdator sa fie curatata administratia nationala si locala de fosti comunisti. Vasioiu spune ca, teoretic, Camera Deputatilor nu are nevoie decit de o zi, pentru aprobarea acestei legi, care nu are decit 8 articole, iar daca va fi promulgata de presedinte, ea poate intra in vigoare, la momentul publicarii in Monitorul Oficial. Asadar, in opinia parlamentarului democrat, ar putea fi o chestiune de citeva luni, pina cind fostii activisti de partid, sefii UTC-isti si alti comunisti platiti de partid, pentru munca pe care o faceau, sa-si faca bagajele si sa plece din functiile administrative pe care le detin. Altfel spus, parlamentari, consilieri si primari cu trecut PCR-ist sau UTC-ist vor fi lustrati. Deputatul Vasioiu considera ca nu va fi cine stie ce problema sa fie inlocuiti consilierii si parlamentarii, dar in cazul primarilor, va trebui sa fie organizate noi alegeri, asa cum s-ar putea intimpla si in municipiul Braila: "Daca Legea intra in vigoare la momentul publicarii in Monitorul oficial al Romaniei, partea I, vor fi oameni lustrati, fie ca sint alesi locali, fie ca sint numiti, fie ca sint in Parlamentul Romaniei. Sigur, cu oamenii numiti e simplu, i-ai eliberat din functie imediat si ai numit pe altii in locul lor. Si la parlamentari este simplu, urca urmatorul pe lista, la fel ca si la consilieri. Singura problema este la primari, pentru ca in cazul lor, este nevoie de un interimat, dupa care se organizeaza alegeri. In cazul Brailei, daca iese Legea lustratiei, si daca primarul Consnatin Cibu se incadreaza in prevederile ei, vom avea alegeri si la Braila. Ia uitati ce zice legea: “sint considerate ca au facut parte din structurile de putere si/sau din aparatul represiv al regimului comunist instaurat in Romania la 6 martie 1945 urmatoarele persoane: a. persoane care au ocupat functii de conducere in aparatul central al Partidului Muncitoresc Roman, al PCR, al UTM, si al UTC; b. alti activisti, salariati ai PMR, PCR, UTM si UTC, la nivel national, regional sau judetean, dupa caz”. Eu cred ca primarul se incadreaza la punctul a., si atunci este lustrat. Daca se va dovedi ca nu se incadreaza, nu este lustrat. Precizez insa ca si membrii CC al PCR, si membrii supleanti ai CC al PCR se incadreaza la punctul respectiv".
Vasioiu a mai enumerat citeva persoane care vor fi afectate, in opinia sa, de legea lustratiei: "Pe linga Cibu mai intra la acest capitol senatorul Aurel Simionescu, consilierii Anton Lungu, Alexandru Coada si Petre Candidatu si, nu stiu daca nu cumva si consilierul judetean Ion Rotaru, ca a fost la Comitetul Judetean UTC. In rest, din judet, nu stiu daca printre primarii PSD sint sau nu asemenea oameni".

"Eu trecutul nu mi l-am ascuns niciodata"

In ceea ce-l priveste, senatorul Simionescu s-a resemnat cu ideea ca ar putea fi lustrat. Lui i se pare nedrept sa fie obligat sa renunte la orice aspiratie administrativa, doar pentru ca a fost sef al utecistilor braileni, dar spune ca legea-i lege: "In perspectivele legii, asa cum a iesit ea din Senat, la momentul de fata, asta este situatia. Eu trecutul nu mi l-am ascuns niciodata, din acest punct de vedere. Daca legea impune retragerea mea din Senat, sau din alte functii, plus ca nu mai pot candida, asta voi face. Daca ma intrebati insa daca ma voi retrage de la partid, nu o voi face. Eu am spus ca noi, o data si o data tot trebuie sa inchidem acest subiect. A ne face ca nu stim, ca nu-i asa, ca e prea devreme sau prea tirziu, inseamna doar sa aminam momentul, dar odata si odata tot trebuie sa inchidem subiectul. Ceea ce am mai spus insa este ca nu trebuie sa condamnam functii sau activitati generale ale unui sistem care a existat in Romania. Deci, nu poti sa condamni functia de utecist, de activist de partid, de membru UASCR, ci trebuie sa condamni activitatile unor oameni. Si ma refer, de exemplu, la cei care au facut parte din fosta Securitate si au facut politie politica, au facut rau unor oameni. Trebuie sa analizam vinovatiile unor oameni, si daca ele exista, atunci ei trebuie sa faca obiectul unei astfel de legi. Eu, ca persoana, ma simt nedreptatit de aceasta lege".
Conducerea PSD sustine insa ca persoanele care vor intra in prevederile Legii lustratiei vor putea sa se reorienteze catre functiile politice, si ca este oricind loc pentru ei la partid, unde pot accede la functii de nivel oricit de inalt.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii