Primarul Brăilei, impresionat de birocraţia redusă din Istanbul | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Primarul Brăilei, impresionat de birocraţia redusă din Istanbul

• Marian Dragomir s-a arătat extrem de încântat de faptul că a putut semna înfrăţirea Municipiului Brăila cu sectorul Beşiktaş din Istanbul, document care va deschide în viitor poarta pentru investitorii turci în oraşul nostru • edilul-şef a precizat că a putut fi primar pentru o zi în Beşiktaş, iar directorii care l-au însoţit au avut ocazia de a discuta subiecte de interes cu omologii lor • de asemenea, Dragomir a punctat că şi-ar dori să implementeze un sistem smart city la Brăila, aşa cum a văzut în Beşiktaş

 

Primarul Marian Dragomir a afirmat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că vizita delegaţiei brăilene în sectorul Beşiktaş din Istanbul a fost un real succes, astfel că se aşteaptă pe viitor la investitori turci în oraşul nostru. Edilul-şef a subliniat că, pe lângă faptul că a semnat documentul de înfrăţire dintre Municipiul Brăila şi sectorul Beşiktaş, omologul său, Murat Hazinedar, i-a oferit ocazia de a juca “simbolic” rolul de primar al localităţii pentru o zi. Astfel, după cum a povestit Dragomir, a avut ocazia de a discuta cu directorii Primăriei, dar şi de a vedea cum funcţionează administraţia în Turcia. Dragomir s-a arătat extrem de impresionat de faptul că la nivelul primăriei de acolo birocraţia este foarte redusă comparativ cu cea din Brăila.

“Sectorul Beşiktaş este unul important în Istanbul, cu 200.000 locuitori, un număr aproximativ egal cu cel al Municipiului Brăila. În schimb, ne diferenţiază numărul de turişti. Ei au în fiecare zi aproximativ 2 milioane de turişti care intră în Beşiktaş. Pe lângă beneficiile pe care le aduc, generează şi costuri suplimentare pentru Primăria Beşiktaş. Vreau să vă spun însă un lucru foarte important, atât pentru mine, cât şi pentru membrii delegaţiei care au fost acolo. Mă refer la un program inovativ de-al lor, care se numeşte Mayor Exchange Program, prin care, pentru o zi, primarul oraşului care se înfrăţeşte preia prerogativele primarului din Beşiktaş, are întâlniri cu directorii. De altfel, aşa au avut şi directorii noştri discuţii şi vizite pe teren cu omologii lor şi am putut să facem un schimb de experienţă. Ce vă pot spune este că au un număr de salariaţi net superior celui al Primăriei Municipiului Brăila şi cred că acesta este un lucru important în ceea ce priveşte valoarea actului administrativ de la ei, dar şi al investiţiilor pe care le fac. La ei este mai puţină birocraţie decât la noi şi toate procedurile de achiziţii publice, licitaţii, durează mai puţin”, a declarat Dragomir.

Întrebat dacă poate aplica vreo strategie de-a turcilor în ceea ce priveşte administraţia brăileană, edilul-şef a cam ridicat din umeri, precizând că legislaţia lor este complet diferită de cea a României, stat membru al Uniunii Europene. Chiar şi aşa, primarul a ţinut să sublinieze că ar vrea să încerce pe viitor să realizeze la Brăila un sistem “smart city”, aşa cum a văzut în Beşiktaş.

“Din acest motiv nu vom putea să aplicăm procedurile lor la Primăria Municipiului Brăila, deoarece contravin într-o oarecare măsură normativelor europene, având termene mult mai scurte şi proceduri diferite pe zona de achiziţii şi investiţii, lucru care m-a interesat foarte mult. În schimb, vreau să implementăm un sistem de smart city pe care l-am văzut la ei foarte dezvoltat. Vreau să avem investiţii în zona de salubrizare, dar şi în ceea ce priveşte transportul în comun”, a adăugat sursa citată.

 

Dragomir speră la investitori turci în Brăila

Chiar dacă nu a dorit să dea prea multe detalii, primarul Marian Dragomir a afirmat că, tot cu ocazia acestei delegaţii în Beşiktaş, a purtat mai multe discuţii cu oameni de afaceri de acolo, pentru posibile viitoare investiţii în oraşul nostru. Acesta a adăugat că în perioada următoare Brăila va primi o delegaţie de la Beşiktaş la câteva evenimente culturale, însă şi la unele cu caracter economic:

“În momentul în care vom avea un document semnat, exact ca şi în cazul celor de la Armonia, «Liting Universal», o să vă facem cunoscute toate detaliile”.

Totodată, Dragomir s-a arătat extrem de încântat de curăţenia pe care a întâlnit-o pe străzile Beşiktaş-ului, făcând totuşi menţiunea că numărul de angajaţi pe sectorul salubritate este unul impresionant. Chiar şi aşa, edilul-şef a vorbit şi despre nivelul de educaţie al cetăţenilor.

“Cred că trebuie să luăm un exemplu de la turci în acest domeniu şi să păstrăm mai mult curăţenia oraşului nostru. Este adevărat că din punct de vedere al veniturilor se situează net superior Municipiului Brăila, al investiţiilor în salubritate la fel, dar nu am văzut cetăţeni turci care să arunce gunoiul la colţ de stradă, care să-l lase abandonat peste tot, să îl arunce de pe geamul maşinii sau atunci când îşi cumpără ceva să îl lase abandonat pe stradă. Am văzut foarte puţini maidanezi. Au un program aproximativ identic cu cel al nostru. L-au aplicat cu rigurozitate, ajungând acum să păstreze un număr foarte redus de maidanezi în oraş. În trecut au făcut eutanasieri, astăzi nu mai aplică această metodă pentru că nu mai este cazul”, a declarat Dragomir.

Cât despre clădirile istorice ale municipalităţii de acolo, edilul-şef a dorit să sublinieze că toate sunt recondiţionate cu bani veniţi de la nivel guvernamental şi nu local, aşa cum se întâmplă în România.

Reamintim că, o delegaţie din Brăila, condusă de primarul Marian Dragomir, s-a deplasat în perioada 1 - 4 noiembrie în sectorul Beşiktaş din Istanbul, pentru a semna documentul de înfrăţire dintre oraşul nostru şi localitatea din Turcia. Alături de edilul-şef, au participat: viceprimarul Doiniţa Ciocan, secretarul municipiului Ion Drăgan, consilierii municipali Cornelia Neacşu (PSD) şi Adrian Traian (PND), dar şi 7 directori din Primărie. Costul s-a ridicat la 9.747 lei, potrivit unei hotărâri aprobate de CLM Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro