Mergi la conţinutul principal

Primarul, atac dur la adresa lui Canciu

* Primăria Municipiului Brăila a transmis, ieri, un comunicat de presă în legătură cu anumite decizii luate de noul inspector școlar general, Cătălin Canciu, pe care nu le susține * primarul Marian Dragomir a atras atenția că nu este de acord cu reducerea claselor de la colegiile naționale și liceele teoretice din Brăila * totodată, s-a arătat împotriva comasării unităților de învâțământ, în contextul pandemiei de coronavirus, numind decizia ”ilegală” *în replică, inspectorul școlar general susține că ministerul va decide și că primarul “n-are expertiză

«Război» între Primăria Municipiului Brăila și Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) la câteva zile de la numirea în funcția de inspector școlar general a liberalului Cătălin Canciu. Primarul Marian Dragomir a transmis, ieri, un comunicat de presă în care s-a arătat revoltat de anumite decizii aprobate de ISJ Brăila de reducere a claselor la colegiile naționale și la anumite licee din municipiu. Totodată, a numit drept ”ilegală” decizia de a comasa unități de învățământ, în contextul în care nu se va mai respecta distanțarea, așa cum este prevăzut la nivelul măsurilor de prevenire și combatere a răspândirii noului coronavirus.
”Având în vedere decizia noului inspector școlar general Canciu Cătălin numit de PNL și a I.S.J. Brăila: de reducere a claselor de la Colegiul Național «Gh. M. Murgoci», Colegiul Național «N. Bălcescu», Liceul Teoretic «N. Iorga», Colegiul Economic «I. Ghica». Și de suplimentare a numărului de clase la Liceul de Arte unde actualul inspector școlar general Canciu Cătălin este profesor. Primăria Municipiului Brăila nu susține reducerea numărului de clase de la licee și nici comasarea unităților de învățământ. Considerăm că demersul ISJ afectează în mod direct liceele de prestigiu din Brăila care au adus performanță în învățământul brăilean. În condițiile în care la nivel național se propune distanțarea fizică, ISJ Brăila propune aglomerarea claselor și comasarea, măsuri care vor conduce la zădărnicirea combaterii Covid-19, nu putem fi de acord cu această abordare ilegală. Solicităm ISJ Brăila renunțarea la aceste practici dictatoriale și ilegale prin care persoane ajunse vremelnic pe criterii politice își bat joc de viitorul elevilor brăileni urmărind interesul propriu”, se precizează în comunicatul Primăriei.
Totodată, aceeași sursă reamintește că la propunerea primarului, Consiliul Local Municipal Brăila a aprobat în data de 31.08.2020 păstrarea actualei rețele școlare, fără reduceri de clase sau comasări de școli, subliniind că este o situație asupra căreia nu se va răzgândi.

În comunicat se mai arată că, ieri, atât primarul Marian Dragomir, cât și reprezentanții acestuia au participat la ședințele Consiliilor de Administrație de la Colegiul Național ”Gh. M. Murgoci”, Colegiul Economic „I. Ghica” (cu mențiunea că vor participa și la celelalte ședințe) și au votat ”«împotriva» demersului abuziv și imoral propus de noul inspector Canciu Cătălin”.
”Primăria Municipiului Brăila a dublat în decembrie 2020 valoarea burselor de merit, studiu și sociale, premiază în cadrul evenimentului Excelență în educație, organizat în fiecare an în data de 6 decembrie, elevii și profesorii care obțin locurile 1, 2, 3 la olimpiadele școlare naționale și internaționale și nu va aproba niciodată propunerea I.S.J. Brăila de reducere a performanței în învățământ”, se mai specifică în comunicatul semnat de Dragomir.

 

Cătălin Canciu: „Nu am hotărât noi și în final, proiectul, va ajunge la minister, cel care va hotărî”

Contact de redactorii „Obiectiv” pentru un punct de vedere vizavi de comunicatul de presă al primarului Marian Dragomir, Cătălin Canciu ne-a explicat cum au stat lucrurile din perspectiva sa. Acesta a ținut să sublinieze că nu s-a luat încă nicio decizie privind reducerea numărului de clase, însă a argumentat de ce ar fi nevoie de această măsură, în opinia sa.

„În momentul în care am plecat de la Inspectorat în 2019 eu am lăsat 100 de clase la a IX-a, atât câți elevi aveam, știind că metodologia obligă la 28 de elevi la clasă. Nu știu cum s-a întâmplat că fostul inspector școlar general a mărit planul de școlarizare la 106 clase. Fără nicio justificare legală. Bineînțeles că aceste clase nu s-au făcut, că nu s-au născut copii peste noapte. Anul acesta, cohorta de elevi de clasa a VIII-a este mult mai mică. De la 2.800 la 2.228 dacă rețin eu bine din memorie. Ei, dacă împărțim această valoare la 28 de elevi câți sunt la o clasă, conform metodologiei de fundamentare a planului de școlarizare, ar fi 82 de clase. Eu am găsit ieri proiect de la Inspectorat cu 87 de clase. Cu alte cuvinte, 5 în plus. De unde? Ce facem cu acele 5 clase în care nu avem elevi să le populăm? Ah, nu o să se facă cele de la liceele din josul clasamentului, clasele de liceu de la filiera tehnologică. „Bălcescu” și 20 de clase dacă ar propune le-ar face pe toate. Dacă liceele bune fac 20 de clase, cele tehnologice ce mai fac? Și am spus, haide să reducem din numărul de clase. De unde să le reducem, de la Colegiile „Bălcescu”, „Murgoci”, „Iorga”, care nu au fost niciodată afectate de această scădere. Dar, le-am cerut colegilor să mai reducă din clase. Această solicitare a mea este doar la nivel de proiecție. Nu am hotărât noi și în final, proiectul, va ajunge la minister, cel care va hotărî”, ne-a declarat noul inspectorul școlar general.

Acesta a mai precizat că nu poate fi vorba de niciun demers abuziv, spunând despre declarațiile primarului că își dă cu părerea în domenii în care nu are competențe.

„Neînțelegerea oamenilor din afară, și unul dintre ei este domnul primar, care nu înțelege ce înseamnă plan de școlarizare. Sincer, își dă cu părerea într-un domeniu în care nu are nicio expertiză. Eu am ajuns la Inspectorat de două zile. Nu am să fac lucrurile care să mă pună în situația în care oamenii să mă arate cu degetul. Eu îmi doresc ca învățământul să fie de calitate și, în final, voi propune mâine Comitetului Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social 87 de clase și las ministerul să hotărască. Repet, eu nu am hotărât nimic, doar am avut o discuție cu colegii mei să intrăm în legalitate pentru că 5 clase au fost alipite planului de școlarizare ilegal, fără nicio justificare iar afectate sunt liceele tehnologice”, ne-a mai declarat Canciu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro