Mergi la conţinutul principal
Conflicte de la țară

Primarul și pășunea

• un localnic din satul Tătaru, comuna Dudești, care spune că deține 130 de bovine și 76 ha pășune din 2019, pe care are și un adăpost pentru animale, acuză primarul și viceprimarul că vor să îi ia pășunea • reclamantul Ștefan Bounegru susține că fostul edil vrea să împartă pășunea oamenilor lui • fostul primar Marian Bocănel declară că reclamantul a vândut o parte din animale și că suprafața de pășune s-a redus, iar actele necesare se dau în baza adeverinței de la medicul veterinar • recent, un localnic din Romanu a reclamat că primărița l-ar fi lăsat fără pășune și a formulat plângere penală

 

Acuzații la adresa fostului primar din comuna Dudești, aduse de un crescător de animale nemulțumit de faptul că i s-ar fi luat din pășune. În replică fostul edil Marian Bocănel ne-a spus că cel în cauză ar fi vândut o parte din animale, ceea ce nu era permis în baza contractului, iar suprafața de pășune s-a redus. Acesta a mai spus că actele necesare se dau în baza adeverinței de la medicul veterinar, care arată clar numărul de animale și a declarației pe propria răspundere. Fostul primar al comunei a subliniat că el nu își permitea să dea acte false și să îl caute apoi organele de anchetă.

În sesizarea transmisă redacției, brăileanul Ștefan Bounegru ne-a declarat că este crescător de animale din localitatea Tătaru și deține un număr de 130 capete bovine,  76 ha pășune din 2019, pe care are și un adăpost pentru animale. ”Din primăvara acestui an,  primarul și vicele vor să îmi ia pășunea, pe motiv că nu dețin numărul de animale mai sus menționat și vor să o împartă la oamenii lui. Au refuzat să îmi elibereze adeverința pentru a merge să o depun la APIA, unde am un contract  valabil pe 7 ani (2019-2026). M-a băgat în comisie la primărie, pentru a-mi rezilia contractul unde am și un contract pe ecologic, iar dacă nu îl duc la bun sfârșit voi fi obligat să restitui toată suma încasată pentru 5 ani. Dl Primar al Comunei Dudești, Bocănel Marian și Dl vice, Neicu Dan, au refuzat să discute cu mine, aducându-mi diverse jigniri că sunt văcar, cioban și prost”, ne-a transmis reclamantul.

Acesta a trimis câteva fotografii și a mai precizat faptul că el este crescător de animale de mic copil și nu vrea să fie alungat de pe pășune și batjocorit de reprezentanții primăriei, care i-ar fi spus că poate să meargă unde vrea, că nimeni nu le poate face nimic. ”Primarul în ședința de consiliu local a spus că eu am 2-3 vaci, eu am 130 capete animale, asta dovedesc și cu acte, sunt pe pășune, dar cică să tac din gură. O să acționez în instanță, dar până nu se judecă, eu sunt blocat, nu pot să iau banii în avans  de la APIA, să îmi plătesc utilajele și furaje la nimale. Sunt într-o situație dificilă rău, executat de dl Primar, după ce i-am făcut nenumărate beneficii, o să spun tot în instanță. Eu sunt într-o situație rea și oricum nu las lucrurile așa, am vrut să îi arăt că nu sunt așa prost cum crede el. Problema este încurcată rău, APIA a închis depunerea, mă primește doar în schimbul unui document justificativ dat de instanță sau altă instituție care să dovedească de ce nu am putut depune cererea ”, a mai spus crescătorul de animale.

Localnicul din Tătaru a trimis și copie a actului transmis de la Primăria Dudești, prin care

este informat că s-a aprobat diminuarea suprafeței de pășune și că s-a reziliat contractul de închiriere, deoarece nu s-au respectat prevederile contractuale. În plus, în actul de la Primărie se transmite invitația către Ștefan Bounegru, de a se prezenta la sediul instituției. ”Vă invităm la sediul primăriei Dudești, cu documentele aferente, pentru încheierea unui nou contract de închiriere pășune, cu  o suprafață de pășune corespunzătoare efectivelor de animale pe care le aveți în prezent, atestate cu documente oficiale eliberate de medicul veterinar”, se arată în informarea semnată de primar Bocănel Marian, din 30 mai 2024.

Totuși, reclamantul Ștefan Bounegru susține că a solicitat o copie a a hotărârii de Consiliu Local, precum și a actelor care au stat la baza acesteia (referat de fundamentare și alte acte juridice), precum și procesul-verbal cu privire la votul exercitat în ședința din data de 29 mai 2024. Crescătorul de animale afirnă că hotărârea este falsă și că cei de la Primăria Dudești nu vor să îi dea copie după hotărâre și procesul verbal. 

Reclamantul ne-a mai spus că acum comuna Dudești are un alt primar,  Stancu Marius, întrucât fostul primar, Marian Bocănel, nu a mai putut candida ca primar deoarece ara avea dosare penale.

 

Declarația fostului primar din Dudești

În baza sesizării transmise redacției de crescătorul de animale din localitatea Tătaru, redactorii au luat legătura cu fostul edil.

Acesta ne-a explicat  că el nu are vreo vină, întrucât suprafața de pășune s-a redus în mod legal, pentru că o parte din animale au fost vândute de localnicul  Ștefan Bounegru. ”El a vândut o parte din animale în noiembrie. Islazul se dă în baza adeverinței de la medicul veterinar, cu numărul de animale, și a declarație pe propria răspundere că deține acele animale. El nu a venit să își ia islazul, la acele animale, el în noiembrie anul trecut a vândut o parte, are un contract la eco, se iau niște bani în plus, este treaba lui dacă și-a asumat , a vândut oile din noiembrie. În contractul lui care îl are este precizat că are obligația ca în termen de 5 zile să notifice că a vândut animalele. El a vândut, apoi a luat niște vițeluși, nu i-a luat nimeni islazul, la numărul de animale certificat de medic, îi revin 21,6  ha teren, nu i-a luat nimeni terenul, i-a dat cât avea dreptul, la numărul de animale, se calculează la nivel de comună, la Direcția Agricolă. El are o problemă, nu înțelege, asta e toată treaba. (...) Îi revin 21,6 ha, nu îi mai revin 87 ha, că el a vândut 1.000 de oi, eu nu pot să îi dau mai mult, îmi bate DNA-ul la poartă. Dacă vine cu adeverință că deține animalele, poate să ia tot islazul, dar el nu înțelege.

(...)Eu nu am ce să ascund, sunt lucruri care se văd, sunt date care se pun pe site-ul APIA, e pe site-ul Direcției Agricole, este un calcul pe care nu eu îl fac. Și cu contractul la eco, el dacă a făcut acest lucru, a făcut o greșeală, a vândut oile așa mai pe ascuns, a luat vițeluși, apoi ei au luat în calcul greșit unitatea de măsură la pajiștea care se dă. Le ieșea 87, dar nu este așa. El are un contract cu cei de la Eco, ei ca și crescători de animale iau niște bani în plus, el nu are voie 7 ani să micșoreze numărul de animale, în baza contractului.  Vinde , cumpără, dar să fie același număr de animale, pentru acel islaz. Dar el acum nu a respectat contractul. Eu nu pot să dau de la mine, eu am fost urmărit de DNA, știu ce înseamnă, am 24 de ani de meserie și nu pot să mă iau după mintea lui.

Eu nu am treabă cu număratul animalelor, actul în baza căruia se eliberează adeverința pentru APIA este de la medicul veterinar, se pune o cotă la ureche acolo, apoi dă și o declarație pe propria răspundere că deține atâtea animale. Ca să îi dau lui ce vrea el, asta este fals și uz de fals. Eu nu vreau să ajung în altă parte. Se atribuie islazul, atât cât reiese din calcul, dacă el avea animalele toate, nu era problemă. Oricum nu avea voie să le vândă. Lui nu i s-a luat islazul, i s-a diminuat. Nu are nimeni nimic cu el. Poate să acționeze în instanță, are tot dreptul”, a spus fostul primar, Marian Bocănel.

 

Alte animale, altă pășune, alt primar

Recent, un localnic din Romanu a reclamat că primarul comunei, Ioniță Steluța, l-a lăsat fără pășune pentru sutele de oi pe care le deține. Acuzațiile au fost aduse de localnicul Mitu Georgel, prin avocat, care a formulat plângere penală împotriva primăriței, sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 297 (abuz în serviciu). În plângerea penală, reclamantul arată că prin contractul de închiriere pentru suprafețele de pajiști, încheiat în 2017, a închiriat parcela de 24,59 ha, pentru pășunatul unui număr de 198 ovine, plus o suprafață de 1,50 ha pentru pășunatul unui număr de 3 bovine. Contractul a fost reziliat, la începutul acestui an, însă reclamantul spune că nu este o decizie a Consiliului Local sau a instanței, ci a d-nei primar. Cert este că plângerea a fost înregistrată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila. Contractul a fost reziliat pentru că localnicul ar fi omis, la sfârșitul anului trecut, în perioada sărbătorilor, plata chiriei, dar apoi a achitat suma care era una modică.

În plus, chiar  Mitu Georgel a fost reclamat la Poliție, întrucât ar fi ocupat abuziv cele 28 de hectare de pășune situată în extravilanul localității Romanu, deoarece el spune că a continuat să își ducă animalele pe pășune pentru a se hrăni.

Ancheta este în curs la Parchetul Brăila, cu privire la infracțiunea de abuz în serviciu, dar și la Poliția Brăila, pentru tulburare de posesie la adresa bărbatului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro