Mergi la conţinutul principal

Primariile Rimnicelu si Gemenele vin in ajutorul copiilor fara identitate

Dupa publicarea articolului "Copiii fara identitate", in care relatam despre trei copii din comunele Gemenele si Rimnicelu pentru care nu exista nici un fel de act care sa le certifice existenta, cu toate ca au virste cuprinse intre doi si sapte ani, autoritatile locale si-au amintit brusc de ei si s-au decis sa inceapa procedurile pentru eliberarea certificatelor de nastere ale copiilor in cauza.
Astfel, dupa ce asistentii sociali din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Braila (DGASPC) s-au deplasat la domiciliile celor doua familii, i-au invatat pe angajatii primariilor desemnati sa se ocupe de cazurile sociale de pe raze teritoriala a celor doua comune cum sa procedeze in astfel de situatii.
La Gemenele, primarul localitatii, Calu Petrica, i-a informat pe specialistii DGASPC ca a inceput demersurile pentru intocmirea certificatului de nastere al Nicoletei Mihai, fetita de doi ani. Acesta a adaugat ca Ionica Mihai, mama copilei, a fost chiar sfatuita sa aduca actele sale si ale copiilor, pentru a i se putea intocmi dosarul in vederea obtinerii ajutorului social.
Intrebata de asistentii sociali care este motivul pentru care, in doi ani de zile, nu i-a intocmit certificat de nastere Nicoletei, Ionica a motivat ca a fost ocupata si a tot aminat.
Auzind ca femeia ne-a relatat contrariul a ceea ce afirmase el in ceea ce priveste acordarea ajutorului social, primarul Calu, neplacut surprins, a declarat ca "cererea pentru acordarea ajutorului social i-am intocmit-o chiar eu, ea doar a semnat. Comisia de evaluare s-a deplasat la domiciliu, dar Ionica era plecata din sat, cu copii cu tot. Era lacatul pus pe usa". Potrivit spuselor sale, femeia nu a mai adus si restul de acte necesare pentru intocmirea dosarului, desi i-au fost solicitate.
Si Primaria comunei Rimnicelu a inceput demersurile pentru intocmirea cartii de identitate a Mariei Gagu (care este expirata), pentru a putea intocmi apoi certificatele de nastere ale celor doi micuti, Claudia (al carui certificat de nastere nu s-a catadicsit sa-l elibereze, timp de sapte ani) si Stefan.
Agentul agricol, Iancu Nelu, care indeplineste si functia de referent social in cadrul Primariei Rimnicelu, a adaugat ca se vor face demersurile legale pentru intocmirea dosarului in vederea acordarii ajutorului social Mariei Gagu.
Parintii femeii, in urma consilierii efectuate de catre specialistii DGASPC, au acceptat sa o primeasca, impreuna cu cei patru copii, acasa.

Acum, toti cei implicati au gasit solutii

Directorul Scolii Generale din Gemenele, prof. Gisca-Eremia Stoica, a promis ca ii va ajuta cu tot ce poate pe copiii de virsta scolara din familia Mihai, pentru ca acestia sa nu isi intrerupa studiile.
Se pare ca s-au gasit modalitati de rezolvare pentru toate problemele acestor familii care se caznesc sa traiasca de pe o zi pe alta, cele doua primarii urmind sa intocmeasca si planuri de servicii pentru aceste familii, principalul obiectiv fiind acela de a-i responsabiliza pe parinti.
Potrivit declaratiei purtatorului de cuvint al DGASPC, Simona Cimpoaie, "institutia noastra va solicita sprijinul postului de politie din comuna Rimnicelu, in vederea prevenirii exploatarii prin munca a minorului Neculai Gagu (14 ani), care, in loc sa frecventeze o unitate scolara, lucreaza cu ziua pe la sateni, ingrijind vacile acestora."
In continuare, sursa citata a afirmat ca va fi solicitat si sprijinul postului de Politie din Gemenele, pentru prevenirea exploatarii prin munca a lui Verginel Mihai (14ani) pe care asistentii sociali l-au intilnit pe cimp, unde pastea o cireada de vaci, alaturi de tatal sau: "Zamfir Mihai, tatal lui Verginel, a declarat verbal si in scris ca se angajeaza sa renunte la ajutorul din partea fiului sau si sa-l lase sa continue cursurile scolare.", a mai relatat Simona Cimpoaie. De asemenea, Zamfir a fost consiliat de catre specialistii Directiei, in vederea constientizarii rolului ce-i revine ca parinte.
Aceste cazuri ramin in atentia DGASPC, urmind a fi monitorizate pina la solutionarea lor. Conducerea institutiei spera ca, impreuna cu autoritatile locale, sa solutioneze aceste cazuri, avind in vedere interesul copiilor. Purtatorul de cuvint al DGASPC a subliniat faptul ca "atit Mihai Ionica, cit si Maria Gagu au refuzat institutionalizarea copiilor. Avind in vedere ca aceasta masura nu constituie o solutie in momentul de fata, cele doua familii vor fi ajutate de noi si de autoritatile locale pentru mentinerea copiilor in familie".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu