Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Primariile nu se mai pot eschiva de responsabilitatea ce le revine in domeniul protectiei copilului

Autoritatile locale din mediul rural sint obligate sa se implice in elaborarea planurilor de servicii pentru cazurile copiilor si a familiilor defavorizate. Astfel, prin Ordinul Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC) nr. 95/2006, menit sa completeze Legea 272/2004 privind protectia drepturilor copilului, este reglementata metodologia de lucru privind colaborarea dintre directiile generale de asistenta sociala si protectia copilului si serviciile publice de asistenta sociala sau persoane cu atributii de asistenta sociala.
"Aceasta metodologie subliniaza responsabilitatile ce revin serviciului public si respectiv persoanelor cu atributii de asistenta sociala, conform Legii nr. 272/2004, oferind totodata solutii cu privire la modalitatile concrete de punere in aplicare a legii", a declarat directorul general adjunct al DGASPC Braila, jurist Simona Cimpoaie. Potrivit sursei citate, este reglementat clar si modul in care consiliile locale at trebui sa colaboreze cu alte institutii a caror competenta este strins legata de protectia copilului. Dupa cum a afirmat Simona Cimpoaie, fundamentul Legii 272/2004 este acela ca parintii sint primii responsabili in cresterea si dezvoltarea copilului. "Responsabilitatea colectivitatii este subsidiara, iar statul intervine, prin directiile generale de asistenta sociala si protectia copilului, complementar. Trebuie sa dispara mentalitatea adinc inradacinata (nu numai la populatie, ci si la institutiile publice) ca statul trebuie sa preia responsabilitatile pe care parintii le au fata de copii. Autoritatile locale trebuie sa actioneze pentru a crea cel mai bun mediu, astfel incit parintii sa-si exercite in mod corespunzator rolul parental. Ajutorarea familiilor dintr-o localitate este o sarcina importanta a consiliilor locale", a adaugat sursa citata.
Ordinul 95/2006 responsabilizeaza, o data in plus, consiliile locale, in ceea ce priveste atributiile pe care acestea le au in realizarea interventiei primare, astfel incit sa fie prevenita separarea copilului de familie.
Dupa cum a subliniat directorul general adjunct al DGASPC Braila, aceasta institutie are, de asemenea, responsabilitati, in special in cazurile de abuz, neglijare sau exploatare, sau atunci cind copiii au nevoie de protectie in afara familiei. "DGASPC coordoneaza metodologic activitatea desfasurata de autoritatile locale, realizind interventia prin servicii specializate, atunci cind situatia o impune. Considerind consiliile locale ca fiind principalii parteneri in activitatea de protectie a copilului, sintem preocupati de permanenta informare a acestora cu privire la aplicarea in mod corespunzator si eficient a reglementarilor legale in domeniu", a mai declarat Simona Cimpoaie.
Conform Ordinului 95/2006, granita dintre responsabilitatea locala si judeteana trebuie sa fie una flexibila, permeabila, in care rolul fiecarei autoritati este complementar.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii