Mai multi bani pentru pietruiri de drumuri si alimentari cu apa
Acesta a explicat ca anul acesta au fost suplimentate la nivel national fondurile pentru pietruiri de drumuri si alimentari cu apa, dar ca Braila va trebui sa se miste foarte repede daca va dori sa vada mai multi bani din acestia: "Anul acesta dam mai multi bani pentru pietruirea si asfaltarea drumurilor comunale. Avem un program pornit in 1998 si atunci era vorba de 9.700 de km de drumuri de pamint, din care am reusit pina acum sa facem cam 1.700 de drumuri. Nu e spectaculos, dar banii au venit de la bugetul central deoarece comunele nu vor avea niciodata bani. Anul acesta dam de 3 ori mai mult, e vorba de 470 miliarde de lei ROL, 300 miliarde ROL pentru alimentari cu apa, pe tara, si vom suplimenta sumele in a doua jumatate a anului. Totodata, pentru ca acesti bani sigur nu ajung, dar am mai pornit doua programe. Unul cerut de orasele mai mici de 50.000 de locuitori, pe un imprumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, de 340 de milioane de euro, pentru aceste orase si ceea ce e limitrof acestor orase. Celalalt, care are la baza OG 7/2006 privitoare la poduri, podete, alimentari cu apa, statii de epurare, canalizare si unele gropi de gunoi mai mici. Resursa bugetara e de 100 milioane de euro anul acesta". Ministrul a mai precizat ca in decurs de 2 saptamini toate primariile vor primi formulare - fise, pe baza carora vor anunta in ce stadiu sint aceste lucrari, atentionind in acelasi timp importanta existentei studiilor de fezabilitate pentru a intra in program. "La alimentarea cu apa, pe HG 577 pentru sate vom acorda 8,1 miliarde de lei, pentru Cazasu, iar la reabilitarea de drumuri, 12,6 miliarde, deocamdata, dar asta e doar prima transa", a mai completat Borbely.
"Eu cer respectuos primarilor sa intocmeasca odata documentatii si sa nu ma intrebe careva cum se face, ca ma enervez si nu e bine. Ca stiti la cine sa apelati daca nu stiti sa faceti"
In ceea ce priveste construirea de sali de sport, acesta s-a aratat mirat de faptul ca doar municipiul a depus documentatii in acest sens, dar si acelea incomplete, si ca orasele si comunele din judet nu isi dau interesul sa acceseze bani pentru asa ceva, mai ales ca au mai aparut doua programe cu privire la sali: "Ministerul cum poate da banii? Numai daca avem documentatii, si avem deocamdata 7, incomplete, de la municipiu. Iar eu sint sigur ca nu se vor construi si in alta parte daca nu depuneti documentatia. Avem chiar doua proiecte noi, in afara de cele construite la foc automat in campanie electorala. Acestea erau cam inguste, nu aveai loc pentru spectatori, dar mai era si pericolul sa iesi prin perete daca primeai vreun brinci. Asa ca avem un proiect pentru sali mai mari, mai bine facute si cu un teren de handbal, cu loc pentru spectatori, si care nu e cu mult mai scump decit cel vechi. Acestea vor fi construite in orase mai mari si comune mai mari, iar o sala va fi arondata la mai multe scoli. Si mai avem si o a doua sala, pentru comune mai mici, tip sala de gimnastica. In acest moment, sint in constructie 130 de astfel de sali. Asa ca eu cer respectuos primarilor sa intocmeasca odata documentatii si sa nu ma intrebe careva cum se face, ca ma enervez si nu e bine. Ca stiti la cine sa apelati, daca nu stiti sa faceti".
Braila e printre primele 3 - 4 judete din tara care au predat cele mai multe locuinte construite din bani de la buget
Ministrul Borbely a avut insa si cuvinte de lauda pentru modul in care municipalitatea braileana a pus la dispozitie utilitatile pentru blocurile construite in regimul OG 19 si cele de tip ANL: "La locuinte trebuie sa laud municipiul Braila ca s-a construit mult si am colaborat foarte bine cu municipalitatea, mult mai bine decit cu orase mult mai mari, cum ar fi Clujul si Constanta. S-a construit mult pe OG 19, si sper sa terminam anul viitor. Acum, in regim ANL vom face 57 de apartamente in cartierul Apollo, strada Siretului si vor mai fi si altele in Brailita si Lacu Dulce, pe care le vom incepe in a doua jumatate a anului. E bine ca avem utilitati deja acolo si multumesc Primariei pentru asta. Pe OG 19 dam 60 de milarde ROL si vom face 51 de locuinte. Anul trecut nu s-au dat la Braila bani pentru ca am avut datorii multe si nu am avut de unde. Oricum, Braila e printre primele 3-4 judete din tara care au predat cele mai multe locuinte construite din bani de la buget". Acesta a mai adaugat ca, in legatura cu locuintele sociale, guvernul doreste ca primariile sa decida singure cine anume merita sa primeasca astfel de locuinte. Mai mult, Borbely a explicat ca si in privinta celor trei camine atribuite de curind Primariei Braila, ministerul pe care il reprezinta va fi un partener de nadejde la reabilitarea lor.
"Exista un nou program national privind reabilitarea termica a cladirilor multietajate"
In cadrul aceleiasi intruniri, ministrul delegat a adus in discutie si un nou program national privind reabilitarea termica a cladirilor multietajate, pe care asociatiile de proprietari ar trebui sa il acceseze cit se poate de repede: "Reabilitarea asta inseamna o captusire a cladirii cu polistiren, montarea de geamuri termopan, schimbarea unor usi si a unor instalatii. Statul va da o treime din bani, primaria o treime si restul proprietarii, ceea ce inseamna vreo 500 - 600 de euro de apartament. Cheltuielile la factura de intretinere se vor reduce cu 15 -20% , ca sa nu mai vorbim de cresterea confortului. Iar daca vom primi si de la UE 30 milioane de euro pe tema asta, proprietarii vor plati chiar mai putin. Oricum, Primaria mai poate gasi si alte metode de reabilitare a fatadelor, cum ar fi inchirierea spatiilor aflate la parter, pe sume mai mici, chiriasii fiind in schimb obligati sa vopseasca macar fatada blocului respectiv". Acesta l-a informat, cu aceasta ocazie, si pe primarul Cibu ca, in curind, va putea da "unda verde" la mansardarea blocurilor, deoarece va fi scoasa din lege obligativitatea existentei liftului la imobilele cu mai mult de 4 etaje. Totodata, ministrul delegat a anuntat ca statul va oferi in curind subventii de 20% pentru orice tinar sub 35 de ani care isi construieste prima locuinta prin credit ipotecar.
Se pot gasi bani si fara garantii guvernamentale
In cadrul intrunirii, ministrul Laszlo Borbely a raspuns si intrebarilor primarilor prezenti la discutie, explicindu-le ca, indiferent de ce probleme au, trebuie sa intocmeasca documentatii bine puse la punct pentru a ajunge la un final fericit pentru comunele pe care le reprezinta. Acesta a avut insa si o disputa cu vicepresedintele CJ, Gheorghe Chiru, care s-a aratat de parere ca banii alocati judetului nostru sint foarte putini si ca guvernul, datorita conducerii PSD a CJ Braila, defavorizeaza in mod intentionat acest judet atunci cind vine vorba de acordarea de garantii guvernamentale. La rindul sau, ministrul a replicat ca, daca banii i se par vicepresedintelui prea putini ii poate retrage oricind si aloca unor judete mai putin pretentioase: "Imprumuturi se pot lua de catre CJ si CLM, daca sint bine gindite, iar prin pachetul de legi privind descentralizarea administratiei marim gradul de indatorare al acestora. Acum, oricum nu prea mai e nevoie sa dai garantii guvernamentale, deoarece sint bani multi pe piata, iar bancile sint de acord sa dea imprumuturi, asa ca se pot gasi bani si fara garantii guvernamentale". Borbely a mai anuntat ca si impozitul de pe terenul agricol va veni din nou la bugetele locale, deoarece guvernantii s-au lamurit ca e cel mai bine asa.
In ceea ce priveste podul peste Dunare si aerodromul de la Ianca, acesta a declarat: "Trebuie ca judetul sa analizeze posibilitatea unor fonduri care se pot mobiliza si cum pot atrage altele. Deoarece politica de protejare a "Tarom" e pe cale de finalizare, si vor aparea in curind firmele de aviatie cu costuri reduse, care vor schimba complet piata in domeniu. Asa ca acesta e un proiect pe care noi il sustinem. La podul peste Dunare, trebuie sa vedem care sint posibilitatile. Noi sprijinim ideea, dar vor trebui atrasi bani privati. La minister vin investitori puternici, dar trebuie gasit cadrul legal ca sa iasa totul bine".