Solicitarea de tichete cadou pentru salariatii din invatamint, venita din partea presedintelui Sindicatului Invatamint Braila (SIB) in Comisia de dialog social a provocat primarii care si-au scos la lumina multe dintre nemultumirile lor fata de activitatea prestata de cadrele didactice. "Toti vrem ca invatamintul sa fie o prioritate, am vrea ca dascalii sa aiba motivatie suficienta pentru a desfasura activitatea. Ce ma nemultumeste este ca noi ne straduim sa asiguram conditii bune, salarii la nivelul cerintelor dumnealor, iar implicarea cadrelor didactice in procesul instructiv-educativ este la cota zero. Sint unii profesori care nu s-au implicat o frintura ca in scoala sa existe o activitate extrascolara, culturala, artistica. Profesorii vin la scoala cu mijloacele de transport pe care le platim noi, intra la ora, fac ce fac si imediat pleaca inapoi la Braila. Nu mai fac nimic in plus. Nu pot sa iau 2 miliarde din bugetul local cu care as putea pietrui drumuri si sa acopar tichetele cadou. Ce sa spun cetatenilor?", a spus primarul din Stancuta, Nicu Turcu. Opinia sa a fost sustinuta si de prefectul Mihaela Marcu. Ea a apreciat ca prestatia profesorilor este perfectibila la acest moment si ca aici trebuie facut ceva. Primarul din Surdila Greci, Ionel Meirosu, a spus clar ca nu are de unde sa dea tichete pentru ca pina si lemnele pentru incalzirea scolii le ia pe datorie, iar primarul din Maxineni, Mihai Ruse, a spus ca nu este de acord cu aceste tichete atita timp cit acesti salariati din invatamint au deja leafa mai mare decit angajatii Primariei, ca nu i se pare normal ca ei sa primeasca aceste beneficii din bugetul local si salariatii proprii nu. "Nu sint un Gica-contra, dar la ora actuala cele mai proaste salarii sint in administratia locala, mai mici decit ale unui invatator. Pentru mine nu prima rubrica din statul de plata e de luat in seama, ci ultima, cit se ia in mina. Primarul nu are nici un spor, nici macar spor de vechime. Un invatator sau un profesor are tot felul de sporuri. Cind se ajunge la banii luati in mina constatam ca salariul invatatorului este cu 400 de lei mai mare decit cel de 1.800 de lei al primarului. Asta este realitatea. Nu concep eu ca un contabil sa aiba salariul mai mic decit al unui invatator. Salariile in administratia publica sint mizerabile si se lucreaza efectiv opt ore! Ginditi-va ca unii muncesc si simbata si duminica. Nu am nimic impotriva cerintelor sindicatului, dar cum sa semneze un primar sa dea tichete cadou celor din invatamint si cum o sa-l priveasca propriii salariati?", a explicat primarul Mihai Ruse.
Presedintele SIB, Valeriu Partene, solicitase ca de Ziua Educatiei, din 5 octombrie, toti salariatii din sistem sa primeasca tichete cadou in valoare de 350 de lei, insa nimeni nu a promis clar ca va da aceste tichete, cu exceptia Primariei Braila, care a acordat cu aceasta ocazie cel de-al doilea tichet cadou. La nivelul judetului Braila sint doar patru comune care nu au acordat in 2008 nici un tichet cadou: Romanu, Surdila Greci, Tudor Vladimirescu si Zavoaia. Reprezentantul Guvernului prezent la aceasta intilnire, Ciprian Dragomir, a recomandat primarilor sa prinda in bugetul local un subcapitol pentru tichete cadou, pentru ca ulterior, daca au bani, sa poata acorda tichete, iar reprezentantilor cadrelor didactice sa se gindeasca si la starea financiara a Primariilor atunci cind solicita aceste bonusuri.
Spor de conditii grele pentru femeile de serviciu din scoala
Si in privinta salarizarii Valeriu Partene era ieri nemultumit, considerind ca in invatamint sint cele mai mici salarii. Ca argument aducea salariul unui debutant cu studii superioare, 720 de lei, care intr-un alt sistem ar lua minim 1.000 de lei, conform legii. "Motivarea personalului didactic se poate realiza in urma acestei legi care s-ar putea vota azi, dar ramine categoria personal nedidactic, care primesc in medie 600 de lei. Femeia de serviciu e nevoita sa faca focul in sapte sau opt sali de clasa, iar la sfirsitul saptaminii isi cheama familia sa taie lemnele. Chiar si in municipiu este greu pentru ca incadrarea cu personal nedidactic este cam la 65% din cit ar fi nevoie, insa atit prevede legea. Ei primesc acum un spor destul de mic pentru conditii grele de munca, uneori penibile. As dori sa se acorde acest spor tuturor angajatilor din Braila".