• din cele 18 comune conduse de PNL, cel mai bun scor a fost obţinut de liberali la Gradiştea - 58%, iar cel mai slab la Măxineni de 12% • PSD-iştii au dominat în oraşele Făurei, Ianca şi Însurăţei • la nivelul propriilor comune (19 la număr), social-democraţii se pot lăuda cu cel mai bun scor, de 84%, la Bordei Verde şi cel mai slab, de 59%, la Chiscani • ALDE şi PMP au stat ceva mai bine în comunele Surdila Găiseanca, respectiv, Racoviţa unde au primari, iar USR nu prea s-a bucurat de succes în mediul rural
PSD-iştii au dominat alegerile parlamentare la Brăila şi în ceea ce priveşte scorul obţinut la nivelul municipiului, al oraşelor şi comunelor din judeţul nostru. Concret, în municipiu, la Camera Deputaţilor PSD a avut 56,2% poziţionându-se la o distanţă extrem de mare de PNL care a înregistrat doar 13,9%. Situaţie care nu a diferit prea mult la Senat, cele două partide având doar câteva procente în plus. Însă trebuie punctat că la o distanţă şi mai mare s-a aflat USR - cu un scor de 6,4%, urmat de ALDE şi PMP tot cu un procent de puţin peste 6% la ambele Camere.
Trendul a fost acelaşi şi în ceea ce priveşte rezultatul votului în cele trei oraşe din judeţul nostru, toate conduse de primari pesedişti.
La Făurei (unde primar este Ionel Voinea), PSD-iştii au luat la Camera Deputaţilor 57,3%, PNL - 12,6%, PMP - 8,7%, ALDE - 6,8%, USR - 6,4% iar ANR - 1,3%. La Senat, PSD are 57,7%, PNL - 13%, PMP - 10,4%, ALDE - 7,5%, USR - 5,5%, iar ANR - 1,3%.
La Ianca (unde conduce George Chiriţă), PSD a scos un scor de 71,1% la Camera Deputaţilor, PNL - 9,6%, ALDE - 5,9%, PMP - 4%, USR - 3,3%, iar ANR - 0,7%. De asemenea, la Senat: PSD a înregistrat 71,5%, PNL - 9,2%, ALDE - 6%, PMP - 4%, USR - 3,7%, iar ANR - 0,9%.
La Camera Deputaţilor, în oraşul Însurăţei (cu Gheorghe Ionel la Primărie), PSD a obţinut - 70,6%, PNL - 9,3%, PMP - 5,4%, ALDE - 4,9%, USR - 2%, iar ANR - 0,8%. La Senat social-democraţii au scos 71,3%, liberalii - 9,3%, popularii - 5%, ALDE- 4,9%, USR- 1,9%, iar ANR - 0,6%.
Doar două comune cu primari PNL au obţinut sub 20%
Rezultatul alegerilor Parlamentare din 11 decembrie este interesant de analizat la Brăila prin prisma scorurilor obţinute de primarii PSD şi PNL. Pe scurt, în prezent, liberalii conduc 18 comune în judeţul nostru, în urma alegerilor locale din 5 iunie (exceptând Viziru, unde primarul Vasile Visalon a demisionat, recent, însă unde, deocamdată viceprimarul aflat la „cârma” comunei este tot PNL). De cealaltă parte, PSD-iştii au municipiul sub „bagheta” lui Marian Dragomir, cele 3 oraşe, plus 19 comune. De asemenea, ALDE şi PMP - câte 1 comună fiecare, respectiv, Surdila Găiseanca şi Racoviţa.
Cel mai bun scor scos de liberali în comunele conduse de primari PNL a fost la Gradiştea (condusă de Andrei Petre), unde au înregistrat 57,7% la Cameră şi 58,76% la Senat, precum şi la Cireşu (primar Radu Popa) unde au avut 54%. De asemenea, trebuie subliniat că cel mai prost scor scos de primarii liberali s-a înregistrat în comuna Şuţeşti (avându-l în frunte pe Cristian Codreanu) - 17,6% la Cameră şi 18,2% la Senat, precum şi în comuna Măxineni, condusă de Costel Stroe, unde scorul a fost de doar 13,3% la Cameră şi 12,5% la Senat.
În ceea ce îi priveşte pe PSD-işti, aceştia au obţinut cel mai bun scor în comuna Bordei Verde (sub „bagheta” lui Dumitru Rotaru) - 83% la Cameră şi 84,5% la Senat, urmată de Jirlău (primar Daniel Drăguţ) - cu 81,2% la Cameră şi 81,8% la Senat. Ceva mai prost a stat primarul din comuna Chiscani (Costică Busuioc), unde la Cameră social-democraţii au înregistrat doar 59,7% şi la Senat - 61,8%, însă în niciun caz nu se poate vorbi despre un rezultat slab.
PSD vs. PNL în comunele din judeţ
După cum aminteam, cel mai mare scor obţinut de PSD-işti în comune, a fost la Cameră, în: Bordei Verde (primar PSD) - 83%, Jirlău (PSD) - 81,2%, Gemenele (PSD) - 80,2%, Movila Miresii (PSD) - 79,6% şi Vişani (PSD) - 79,1%. La polul opus, mai slab s-au poziţionat social-democraţii în comunele: Racoviţa (primar PMP) - 35,4%, Cireşu (PNL) - 35,1% şi Gradiştea (PNL) - 27,8%, unde au înregistrat cel mai mic procent.
În ceea ce priveşte Senatul, scorul social-democraţilor s-a menţinut la nivel ridicat în aceleaşi localităţi, cu mici diferenţe. În Bordei Verde au scos 84,5%, Jirlău 81,8%, Gemenele - 80,3%, Movila Miresii - 79,1% şi Vişani - 78,7%. Cel mai slab scor al PSD-iştilor a fost în comunele Cireşu, Racoviţa cu 35,8% şi Gradiştea cu 29%.
Reiterăm că PNL Brăila a obţinut cel mai bun scor la Camera Deputaţilor în comuna Gradiştea (primar PNL) - 57,7%, în Cireşu (primar PNL) - 54%, Tichileşti (PNL) - 48,5%, Surdila Greci (PNL) - 44,1% şi în Zăvoaia (PNL) cu 42,9%. Extrem de prost, liberalii au stat în Racoviţa (primar PMP) - 6%, Jirlău (primar PSD) - 5,9% şi Surdila Găiseanca (primar ALDE) - 5,1%.
La Senat, la fel ca PSD-iştii, liberalii au înregistrat un scor mai bun în comunele în care au primit girul cetăţenilor pentru Cameră. Mai exact, la Gradiştea - 58,6%, Cireşu - 53,7%, Tichileşti - 47,4%, Frecăţei (primar PNL) - 46,7%, Surdila Greci - 45,2%. Cel mai slab scor la Senat a fost înregistrat de liberali în comunele Dudeşti (PSD) - 6,1%, Surdila Găiseanca (ALDE) - 5% şi Racoviţa (PMP) - 4,7%.
Cum s-au poziţionat ALDE, PMP, USR şi ANR în judeţul nostru
La Camera Deputaţilor, în topul pe comune, ALDE Brăila a scos cel mai bun scor în Surdila Găiseanca - 39,9%, de altfel comuna unde partidul are şi primar - pe Gabriel Drăguţ. Şi la Măxineni, unde primar este liberalul Costel Stroe, ALDE a scos un scor ceva mai mare - 18,2%. Cel mai slab rezultat a fost înregistrat în Zăvoaia (PNL) şi Racoviţa (PMP): doar 1,1%.
La Senat, partidul lui Călin Popescu Tăriceanu a scos cel mai bun scor tot în comunele Surdila Găiseanca - 41,1% şi Măxineni - 22,4%, iar la polul opus, s-a poziţionat foarte slab în comunele Victoria (primar PNL) - 1,3%, Gemenele (PSD) - 1,2% şi Racoviţa (PMP) - 0,4%.
Cum era de aşteptat, partidul lui Traian Băsescu a scos cel mai bun rezultat la Camera Deputaţilor în comuna Racoviţa - 48,2% unde are şi primar (Tudorel Gîscă), urmat la o diferenţă colosală de comuna Măxineni (cu primar PNL) - 7,7%. Cel mai rău a stat la Roşiori (unde conduce un PSD-ist) având puţin peste 0,1%. Pentru PMP scenariul s-a repetat şi la Senat. Popularii au scos 51,5% în Racoviţa, 7,9% la Măxineni şi doar 0,6% la Roşiori.
Dacă USR a stat ceva mai bine în mediul urban, în cel rural abia dacă a atins 5% la Camera Deputaţilor. Mai exact, acesta a fost scorul cel mai bun înregistrat de formaţiune în comuna Cazasu, condusă de Elena Coadă (PNL), urmat de un procent de 4,8% la Chiscani (PSD). USR-iştii au obţinut cel mai puţin - 0,2% -, la Vişani (primar PSD) şi Victoria (PNL).
La Senat, USR Brăila a scos 4,6% la Cazasu (de reţinut că a fost peste scorul întregistrat în oraşul Ianca şi Însurăţei) şi doar 0,2% la Vişani.
ANR, partidul lui Marian Munteanu a scos cel mai bun scor pentru Camera Deputaţilor la Brăila, în comunele Galbenu - 8% (condusă de PSD-istul Nicolae Ganea) şi la Gradiştea - 2,8% (condusă de Andrei Petre - PNL). Trebuie subliniat însă că în Frecăţei (aflată sub „bagheta” liberalului Ionel Bălan) ANR-iştii nu au obţinut nici măcar un procent.
În topul de la Senat, la Galbenu ANR a luat 8,3%, la Viziru 4,9%, iar la Frecăţei situaţia a fost identică cu cea de la Cameră - 0%.