• o parte dintre primarii brăileni se află, în perioada 19 - 22 februarie, la Bucureşti, pentru a participa la Adunarea Generală a Asociaţiei Comunelor din România (ACOR), unde s-a discutat, ieri, printre altele, şi despre problema incompatibilităţilor • din partea judeţului nostru, preşedinte este PSD-istul Ştefan Moise, primarul comunei Tufeşti, care susţine că legea ar trebui clarificată • atât acesta cât şi primarul liberal al comunei Berteştii de Jos, Costel Capbun (prim-vicepreşedinte ACOR Brăila) s-au arătat încântaţi de continuarea PNDL • tot la întâlnirea primarilor, Moise a primit o diplomă şi o plachetă pentru cele 7 mandate consecutive la Primăria Tufeşti
Sute de primari s-au adunat zilele acestea la Bucureşti pentru a participa la Adunarea Generală ordinară a Asociaţiei Comunelor din România (ACOR), iar printre aceştia se află şi câţiva şefi de comune din judeţul nostru. Este şi cazul social-democratului Ştefan Moise, primarul comunei Tufeşti, care deţine şi poziţia de preşedinte ACOR Brăila, dar şi a primarului liberal al comunei Berteştii de Jos, Costel Capbun, care este prim-vicepreşedinte, precum şi a altor şefi de comune din judeţ.
“Sunt în jur de 544 de primari din toată ţara aici, indiferent de culoarea politică. Se discută numai probleme de administraţie locală, nu se face niciun fel de politică. A fost prezent domnul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, domnul preşedinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, domnul prim-ministru Sorin Grindeanu, doamna viceprim-ministru Sevil Shhaideh, ministrul Agriculturii, Petre Daea, ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu. Dumneaei a transmis că va intra în vigoare legea unică a salarizării, aşa că vor avea şi funcţionarii publici din primării salarii decente. S-a discutat şi pe problema incompatibilităţilor. Deocamdată s-au ridicat o serie de probleme şi de către primari. Dar nu doar pe asta, din toate domeniile cu care ne confruntăm. Subvenţii, fonduri europene, proiecte. Un lucru îmbucurător este că Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) va merge în continuare. Vom accesa fiecare proiecte pe infrastructură locală, fiecare pentru ce îl interesează la nivelul comunităţii din care face parte. În continuare, mâine o să ne întâlnim cu miniştrii secretari de stat de la Dezvoltare, Agricultură, de la ministerul Muncii. Vom continua discuţiile”, a declarat Moise.
Interesant de precizat este că Dragnea, potrivit presei centrale, a ţinut să le transmită primarilor că parlamentarii vor lucra în viitorul apropiat la “Codul administraţiei publice, al finanţelor publice locale, al incompatibilităţilor, care să fie limpezi, clare”.
Întrebat în legătură cu acest aspect, Ştefan Moise nu a negat că există în rândul primarilor o dorinţă la nivel naţional astfel încât legile să fie cât se poate de clare în privinţa abuzului în serviciu şi al incompatibilităţilor.
“Cred că ar trebui precizate nişte chestiuni în lege pentru că suntem expuşi foarte uşor când vine vorba de abuz în serviciu. Ar trebui aduse clarificări. Pot să vă spun un exemplu personal. O chestiune care s-a întâmplat în 1991, înainte să fiu primar. Am fost la un moment dat cercetat pentru abuz în serviciu. Normal, mi s-a dat Neînceperea Urmăririi Penale. Era o chestiune care s-a întâmplat acum 26 de ani şi în care eu nu aveam nicio vină. Erau nişte anexe care au fost aprobate de Comisia Locală de Fond Funciar, Comisia Judeţeană şi bineînţeles că, atunci când am venit primar, am început să aplic hotărârile şi anexele care erau validate de Comisia Locală şi cea Judeţeană. Deci, vreau să spun că trebuie precizate nişte chestiuni care să clarifice exact ce se poate considera abuz în serviciu şi ce nu”, a mai adăugat primarul din Tufeşti.
Ştefan Moise, medaliat pentru cele şapte mandate
Tot cu această ocazie, primarul comunei Tufeşti a primit o diplomă şi o plachetă pentru faptul că a obţinut cel de-al şaptelea mandat consecutiv.
“De la Brăila eu sunt singurul primar în funcţie aflat la al şaptelea mandat. Mi s-a acordat o plachetă şi o diplomă. La nivel de ţară, la al şaptelea mandat sunt în jur de 70 de primari din 2.800 de comune”, a precizat Moise.
Capbun: “S-a demarat PNDL-ul. Asta ne interesează”
Primarul PNL al comunei Berteştii de Jos nu a dorit să comenteze prea mult subiectul legat de schimbarea regulilor în privinţa incompatibilităţilor, însă a ţinut să amintească importanţa continuării Programului Naţional de Dezvoltarea Locală.
“Este bine să venim la aceste întâlniri pentru că se discută probleme destul de interesante pentru noi, primarii. Mâine (n.r. - astăzi) va mai fi o discuţie şi încercăm să aflăm mai multe date. O să participe şi ministrul Dezvoltării, Sevil Shhaideh. Asta ne interesează, pentru că s-a demarat PNDL-ul. Vrem să vedem care sunt limitele, ce se finanţează, ce nu. Vă daţi seama că majoritatea aşteptăm bani guvernamentali ca să facem ceva pentru infrastructura localităţii, pentru că de la bugetul propriu e mai greu. Măcar să asigurăm partea de cofinanţare. Dar trebuie să vedem ce anume se finanţează”, a declarat Capbun.
Potrivit site-ului acor.ro, în cadrul Asociaţiei Comunelor din România figurează următoarele comune brăilene, ca plătitoare de cotizaţie: Bărăganul, Berteştii de Jos, Bordei Verde, Cazasu, Chiscani, Ciocile, Dudeşti, Frecăţei, Gemenele, Gradiştea, Gropeni, Jirlău, Măraşu, Măxineni, Movila Miresii, Racoviţa, Râmnicelu, Roşiori, Salcia Tudor, Scorţaru Nou, Siliştea, Stăncuţa, Surdila-Găiseanca, Surdila-Greci, Şuţeşti, Tichileşti, Traian, Tudor Vladimirescu, Tufeşti, Unirea, Vădeni, Victoria, Viziru şi Zăvoaia.