Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Primaria vrea cu tot dinadinsul sa mute artistii plastici din atelierele din centrul orasului

In urma cu citeva zile, presedintele Uniunii Artistilor Plastici, filiala Braila, Gheorghe Mosorescu, a primit o scrisoare din partea Primariei, datata 10 decembrie 2005, prin care artistii erau anuntati ca, urmare memoriului adresat prim-ministrului Tariceanu li se comunica faptul ca in sedinta Consiliului Local din 30 martie 2005, s-a hotarit abrogarea hotaririi CLM nr. 2 din 27 ianuarie 1997, prin care se inchiriau atelierele artistilor plastici pina in 2012, situate in blocul B7, din piata Traian, si schimbarea destinatiei acelor spatii in locuinte. In document se mai precizeaza ca hotarirea se va aplica dupa identificarea si atribuirea altor spatii Uniunii Artistilor Plastici, filiala Braila, care sa poata fi transformate in ateliere.
In urma cu trei saptamini, artistii plastici au mai primit o instiintare de la Directia Serviciilor Publice care ii avertiza sa repare si sa intretina spatiile pe care le detin in folosinta gratuita. "Asa s-a decis atunci cind le-au fost date garsonierele in folosinta. Noi numai i-am instiintat atunci cind am constatat ca nu s-a mai facut nimic pe acolo, si ca intr-una din ele tavanul statea sa cada. Le-am trimis instiintari ca trebuie sa repare, deoarece e datoria lor. Asa ca nu inteleg de ce se pling", a precizat directorul DSP, Emilena Huiu. Ca urmare, artistii plastici au reparat acoperisul casei scarilor si in aceste zile zugravesc, insa toate acestea se pare ca nu le-a folosit la nimic. Primaria isi mentine hotarirea de a transforma in locuinte acele spatii. Ciudat este faptul ca acea adresa din partea Primariei ajunge abia acum la artisti, desi decizia fusese luata in martie, iar in lipsa ei Uniunea nu a putut actiona Primaria in judecata. "Acum, pentru ca am primit instiintarea oficiala, ii vom actiona in judecata pentru ca un contract de inchiriere nu poate fi denuntat in mod unilateral. Noi nu am cerut altceva decit sa fim lasati in pace sa lucram. Aceste spatii s-au creat special pentru noi in regimul trecut. Pina acum, timp de 15 ani, am fost lasati in pace, iar acum, cind speram o schimbare, am obtinut-o insa nu in sensul dorit de noi. La Sibiu, artistii plastici au pierdut galeriile de arta si atelierele prin retrocedare, iar acum Primaria le construieste spatii noi in centrul orasului. Prin aceasta actiune, Primaria isi dovedeste "dragostea pentru cultura". Dezamagirea este cumplita, nu credeam sa traiesc asa ceva. Probabil ca pina la urma ne vor evacua din aceste spatii si ne vor arunca cine stie pe unde. Noi nu am cerut nimic, dar nici nu ne asteptam sa ni se dea in cap. Deja tinerii artisti se gindesc sa se retraga din aceasta uniune pentru ca nu li se creeaza conditii sa se dezvolte, in timp ce in alte orase exista aceste conditii", a explicat presedintele UAP, Gheorghe Mosorescu.

"Trebuie intii sa li se gaseasca alte spatii, lucru care pina acum nu s-a intimplat"

Cele 9 ateliere de creatie ale artistilor profesionisti au fost construite special pentru aceasta destinatie inainte de 1989, cind au fost date in folosinta. In 1997, intre Primarie si UAP, filiala Braila, s-a incheiat un contract de inchiriere pentru 15 ani, cu drept de prelungire, cu titlu de folosinta gratuita. La momentul acela, starea imobilului era considerata buna, cu exceptia hidroizolatiei din dreptul casei scarilor care era degradata. Conform acelui act, rezilierea contractului poate avea loc prin acordul partilor sau in cazul neindeplinirii uneia sau mai multor clauze contractuale. Primaria a reziliat contractul pentru ca spatiile au fost distruse, fara sa tina cont ca artistii au intretinut totusi acele ateliere si ca ele in nici un caz nu pot arata ca locuintele clasice. Mai mult, daca Primaria doreste sa schimbe destinatia acelor spatii, sa le transforme in locuinte, va trebui sa faca investitii serioase, pentru ca asa-zisele 11 apartamente nu au instalatii de gaze, nu sint contorizate individual nici macar pentru consumul de curent electric, nu sint compartimentate. Acum, dupa ce reparatiile au fost realizate, practic Primaria nu mai are nici un motiv sa rezilieze contractul. "Eu nu stiu ce le-a venit domnilor artisti, ca acum nu s-a facut decit sa li se confirme ce s-a stabilit atunci in CLM. In nici un caz nu vor fi dati afara. Trebuie intii sa li se gaseasca alte spatii, lucru care pina acum nu s-a intimplat. Chiar nu inteleg ce se intimpla", a mai spus directorul DSP, Emilena Huiu.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii