Mergi la conţinutul principal

Primaria si Politia Comunitara lasa siguranta elevilor in grija profesorilor

Viceprimarul Lucian Tilea nu accepta ca Primariei sa-i fie aruncata in spate intreaga responsabilitate privind realizarea unui climat de siguranta in scolile din municipiu. El crede ca problema securitatii elevilor este mai complicata decit pare la prima vedere si nu Primaria este prima responsabila de rezolvarea ei. Mai exact, el spune ca aceasta sarcina, pe perioada cursurilor si atit timp cit acestia sint in unitatea de invatamint, apartine cadrelor didactice, conducerii scolii si Inspectoratului Scolar, in ultima instanta. Tilea considera ca nu se poate cere Primariei, Politiei comunitare, Politiei sau Jandarmeriei sa se ocupe de o chestiune care, potrivit legii, nu este de competenta lor si apoi sa fie trasi la raspundere, ca nu au rezolvat-o.
Si pentru ca Politia Comunitara se afla in subordinea Primariei, viceprimarul precizeaza ca aceasta nu are necesarul de oameni si de dotare pentru a acoperi toate unitatile de invatamint locale, asa cum ii cer unii. Tilea considera ca, in mod eronat, se incearca sa se arunce raspunderea pentru securitatea elevilor in sarcina Primariei cind, de fapt, potrivit legii si a regulamentelor de functionare ale unitatilor de invatamint, aceasta este de competenta directiunii fiecarei scoli in parte: "De paza scolilor se ocupa scolile, nu Primaria. Noi am pus la dispozitia lor bunurile respective, imobilele, iar ei, prin Ministerul Educatiei si Cercetarii, au obligatia sa le administreze si sa aiba grija si de bunurile respective, si de copiii care le folosesc. Potrivit legii, noi, Primaria, nu avem nici o legatura cu ceea ce se petrece in scoli. Si va mai spun ceva: nu s-ar intimpla nimic in scoli, si ca sa dau si un exemplu, nu s-ar mai pune problema ca elevii cumpara tigari si bautura in pauze, daca ei nu ar fi lasati sa iasa din incinta scolii, in timpul acestor pauze. Este sarcina profesorilor sa-i tina sub control, pentru ca raspund de copiii acestia, pe perioada cursurilor, si daca regulamentul scolar ar fi citit si respectat, atunci elevii nu ar putea iesi din scoli in pauze decit cu invoire de la profesori".

"Dar profesorii ce fac in scoala?"

Tilea admite insa ca Primaria nu poate sta complet deoparte, cind vine vorba despre ceea ce se intimpla in afara scolilor, dincolo de gardul care imprejmuieste curtea. El spune ca Politia Comunitara este prima institutie care are competente pe acest sector, dat fiind ca principala sa atributie este paza bunurilor apartinind domeniului public: "Politia Comunitara n-a avut niciodata contracte ferme cu scolile, pentru paza. De ani de zile, stim cu totii ca se string bani de la parinti si se achita pentru serviciile unor firme private de paza. Dar profesorii ce fac in scoala? Ei de ce nu-si asuma raspunderea? La o scoala de 1.000 de elevi, sint circa 20 de profesori. Sint profesori de serviciu, pedagogi, director si directori adjuncti. Ce fac toti acestia, de apar saptaminal probleme si trebuie sa cheme jandarmii? In curind, vor avea pretentia sa angajam paza nu doar pentru elevi, dar si pentru profesori!"

De ce crede vicele ca monitorizarea video nu e dorita in scoli

Viceprimarul face o paralela cu scoala din ziua de azi cu aceea din perioada ceausista si constata ca am ajuns sa transformam unitatile de invatamint in adevarate penitenciare pentru minori, din punct de vedere al pazei: "Cu riscul de a fi catalogat drept comunist, eu va spun: de ce acum trebuie sa inconjuram scoala cu paznici si atunci nu era nevoie de militian la poarta? Era cam acelasi grad al infractionalitatii, stiu ca si la mine in liceu aveau loc conflicte, se mai bateau elevii intre ei, dar atunci, in mai putin de 24 de ore, se luau masuri. Acum, ajungem sa transformam scoala in Penitenciarul pentru minori si tineri Tichilesti. Punem politie, gardieni, temniceri. Unde vom ajunge?"
Tilea crede insa ca vina profesorilor nu se rezuma doar la faptul ca nu-si supravegheaza elevii, ci merge mai departe, la aceea ca ei refuza in mod constient luarea unor masuri mai drastice, pentru monitorizarea a ceea ce se intimpla in unitatile de invatamint. Motivul ar fi simplu: nu sint monitorizati doar elevii, ci si profesorii insisi, si nu ar fi deloc placut sa vada directorii cind se intra si cind se iese de la ore: "Eu am fost cel care am sustinut ideea instalarii unor camere de luat vederi in scoli, pe holuri, si am participat la doua sedinte cu directorii, organizate la Inspectoratul Scolar. Cind am venit cu aceasta idee, s-a auzit un vuiet de nemultumire in sala, si cea mai mare parte a directorilor au refuzat. Sigurii care au acceptat ideea au fost doamna director Simionescu, de la "Saligny", unde s-a si montat sistemul video, si directorul de la liceul "Sebastian". Restul au fost impotriva, iar cei mai vehementi au fost cei de la "Balcescu", "Murgoci", Economic, Pedagogic si "Iorga". Oare de ce? Eu spun ca explicatia este simpla: profesorii nu vor o astfel de monitorizare, pentru ca directorul va putea urmari cind vin ei la scoala si cind pleaca, la ce ora intra la clase si la ce ora ies de la clasa. Eu stiu ca se vor supara pe mine multi profesori, dar acesta este adevarul".

Daca se intimpla lucruri grave in scoala, profesorii sa cheme jandarmii sau politistii

In concluzie, Primaria nu are de gind sa-si bata capul cu problema securitatii elevilor in timpul cursurilor, iar dupa ce acestia ies de la ore, spune Tilea, are cine sa se ocupe, in caz de incidente deosebite: "Este adevarat ca, la acest moment, Politia Comunitara nu face fata, daca ar fi sa se ocupe de asigurarea pazei in jurul tuturor scolilor din municipiu. Dar o poate face, daca mai angajeaza ceva personal si-si imbunatateste dotarile. Din cite am inteles, conducerea Politiei comunitare are de gind sa mai angajeze 175 de agenti, dar nu stiu daca acestia se vor ocupa numai de scoli sau si de altceva. Va trebui sa discutam cu domnul primar cum vom face cu aceasta chestiune, acum, ca a inceput scoala. Eu, personal, merg pe ideea de a lasa sarcina securitatii elevilor in timpul cursurilor pe Inspectoratul Scolar si directorii fiecarei scoli. Este suficient ca noi, Primaria, alocam un sfert din buget pentru invatamint. Ce este in interiorul scolii si al curtii este treaba si responsabilitatea profesorilor, iar ce este in afara este in responsabilitatea Politiei, Politiei Comunitare si Jandarmeriei. Daca se intimpla lucruri grave in scoala si nu fac fata, profesorii sa cheme, ca si pina acum, una dintre aceste institutii!"

Politia Comunitara, in inferioritate numerica

In ceea ce-l priveste, directorul adjunct al Politiei Comunitare, Dumitru Hahui, sustine ca nu se pune problema ca subordonatii sai nu s-ar ocupa de supravegherea scolilor, insa admite ca acestia sint prea putini ca sa faca fata acestor sarcini. El a explicat ca, prin hotarire a CLM, i s-a aprobat angajarea de 175 noi politisti comunitari, insa, pe de alta parte, o Hotarire de Guvern ii interzice sa faca angajari, cel putin in acest an. Ca atare, deocamdata, cu oamenii pe care-i are, Politia Comunitara nu poate asigura decit o supraveghere mai mult decit sumara, in conditiile in care un singur politist are in grija un intreg sector, si apuca sa treaca prin dreptul scolii, in patrulare, o data pe zi.
"In momentul in care eu voi avea forta, voi baga la fiecare scoala un agent", a promis Hahui. El precizeaza ca, "de luni, vom imparti orasul in 12 sectoare si ii dam fiecarui politist comunitar un sector, unde este obligat sa faca de la supravegherea scolii pe care o are acolo, a pietei, a parcarilor din zona, curatenia si tot ce inseamna munca de politie comunitara. La scoala ia legatura cu directorul, colaboreaza cu paznicul care asigura securitatea scolii si a elevilor. La acest moment, credem ca cel putin o data pe zi politistul va trece pe la scoala".
Si Hahui crede ca, pe undeva, se face si putina demagogie cu discutia despre securitatea elevilor in scoli si ca conducerile acestor institutii incearca sa paseze motanul in curtea altora: "Se face si putin propaganda: "Vai, domnule, nu asiguram la copii ordinea si linistea!". Este o unitate de invatamint, este o incinta care se inchide cu cheia si cei care intra nu intra decit cu avizul conducerii. La fiecare scoala sint comitete de parinti, care platesc o taxa pentru paza, si acolo se poate pune problema ca poate este mai bine sa se angajeze un politist comunitar, care este abilitat de lege sa dea si sanctiuni pe loc, decit un agent de paza, care nu poate face acest lucru, ci doar sa puna mina pe individ si sa-l dea afara din scoala."

Camerele video nu alunga paznicii din scoli

Pe de alta parte, Hahui recunoaste ca, la acest moment, institutia sa nu este pregatita sa se ocupe de monitorizarea video a scolilor, asa cum si-ar dori primarul Constantin Cibu si unii consilieri municipali. Mai mult, el spune ca, indiferent ce cred unii sau altii, nu se poate renunta complet la paznicii din scoala si sa se puna baza doar in monitorizarea video: "Consiliul Judetean ne-a dotat cu doua calculatoare performante, alta unitate ne-a mai dat un calculator. Eu, la ora actuala, la dispecerat am o a treia parte dintr-un sistem de monitorizare facut prin eforturi proprii, deci putem sa primim imagini. Mai departe, intervin doi factori: daca in municipiu avem circa 50 de unitati de invatamint, unde avem instalate cite doua camere de luat vederi, asta inseamna 100 de imagini care se transmit la dispecerat. Citi politisti comunitari imi trebuie sa urmareasca toate aceste imagini, transmise simultan? Si mai este si altceva: eu vad ca in scoala intra un individ. De unde stiu ca acel individ este un proxenet care o vrea pe eleva de liceu, un corupator de minori, directorul scolii sau un parinte? Deci, monitorizarea daca o fac, fara paza la intrare, este o forma fara continut".
Hahui a mai declarat ca, daca se va pune problema ca Politia Comunitara sa preia sarcina monitorizarii scolilor, in mod evident va fi nevoie si de o dotare cu masinile de interventie necesare, pentru ca, la acest moment, cu unica masina pe care o detin, nu se poate face mare lucru. Pina una-alta, Hahui sugereaza unitatilor de invatamint sa angajeze politisti comunitari, care, in opinia sa, au mai multe posibilitati de actiune decit agentii firmelor private. Preturile practicate de aceasta institutie sint: un politist comunitar, pentru paza - 48 lei/h, iar daca este vorba despre un agent care poate sa dea si sanctiuni contraventionale si sa faca si constatare - 60 lei/h.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro