Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Primaria a pierdut inca un proces cu SC "CET"

Consiliul Local Municipal este obligat sa returneze societatii "CET" citeva sute de milioane de lei reprezentind indemnizatiile pentru proprii reprezentanti in Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) acestei unitati. Asa a hotarit Tribunalul Braila - Sectia Comerciala si de Contencios Administrativ prin emiterea unei sentinte irevocabile, dupa analiza pieselor la dosarul deschis de "CET" si dupa audierea partilor. Societatea "CET", la care CLM Braila este actionar majoritar, si-a intemeiat solicitarea pe o prevedere din contractul de mandat al reprezentantilor CLM in AGA potrivit careia plata cuvenita acestor reprezentanti se suporta direct de catre cel care i-a mandatat, in cazul de fata CLM, daca societatea nu realizeaza la sfirsitul anului profit. Mecanismul de regularizare este simplu: actionarul majoritar al "CET", in speta CLM, si-a desemnat prin vot secret reprezentantii in AGA, a incheiat un contract de mandat si a emis in acest sens o hotarire; SC "CET" SA plateste dupa fiecare sedinta AGA reprezentantii CLM, iar, la finele anului, face regularizarea in sensul ca, din valoarea dividendelor, se scad aceste indemnizatii. Cum "CET" nu a inregistrat in 2002 si in 2003 profit a cerut actionarului majoritar inapoi banii pe care i-a achitat cu titlu de indemnizatie celor 3 consilieri municipali din legislatura trecuta care au fost mandatati sa reprezinte CLM Braila in sedintele AGA: Traian Comsa, Grigore Potec si Sorin Bosneag. Suma solicitata de aceasta societate se cifreaza la 316,4 milioane lei, de unde rezulta ca, pentru fiecare dintre cei 3 consilieri locali, s-au cheltuit in medie cite 100 milioane lei pentru cele citeva sedinte AGA convocate in anii 2002 si 2003.
"Actiunea declansata de SC "CET" este o cale fireasca si legala de a stabili o obligatie financiara care a facut obiectul unor discutii in contradictoriu intre unitate si autoritatea locala, in acest sens noi cerind sprijinul instantei", ne-a declarat directorul general al SC "CET" SA Braila, Vasile Muntenita.

"Acest proces nu s-a incheiat si oricum cei de la «CET» nu au dreptate"

Practic, in urma analizei, instanta a stabilit ca, in conditiile in care societatea n-a inregistrat profit, astfel incit, prin acordarea de dividente, sa se faca regularizarea conturilor privind plata indemnizatiilor reprezentantilor in AGA, au fost defavorizati ceilalti actionari persoane fizice si juridice, iar actionarul majoritar, adica CLM Braila, s-a imbogatit fara just temei pe seama "CET". In consecinta, instanta a stabilit ca sumele reprezentind contravaloarea indemnizatiilor trebuie restituite "CET".
"Acest proces nu s-a incheiat, noi inca ne judecam cu «CET» si oricum ei nu au dreptate pentru ca plata indemnizatiilor reprezentantilor CLM in AGA se face de catre unitate. Prevederea cu regularizarea la finele anului in functie de rezultatul exercitiului este o chestiune veche pe care prin modificare legiuitorul a eliminat-o, dar care n-a fost scoasa din contractul de mandat", a explicat primarul municipiului, Constantin Sever Cibu.
Chestionat pe aceasta tema de catre reporterii "Obiectiv", secretarul Primariei Iorga Stoian, cel care da girul final din punct de vedere juridic asupra deciziilor care se iau la nivel de autoritate locala, a explicat ca actiunea initiata de "CET" este singura de acest gen de pina acum. "Reprezentantii in AGA, conform legislatiei in domeniu, isi primesc indemnizatia de la unitatea la care sint mandatati, iar pentru hotaririle pe care le iau in aceasta calitate ei raspund civil si penal. Reprezentantii CLM in AGA au fost desemnati prin vot secret, s-a emis o Hotarire de Consiliu Local Municipal in care nu se face nici o specificatie prin care CLM isi asuma si plata indemnizatiilor celor 3 reprezentanti. Este o noutate ceea ce s-a intimplat", a spus sursa citata.
In schimb, viceprimarul Lucian Tilea, care are in competenta societatea "CET" este de parere ca s-a facut o greseala pe care instanta a reparat-o: "Este corect! Indiferent cit de ciudat ar parea, eu fiind in interiorul Primariei, cineva, la un moment dat, a gresit si s-au corectat lucrurile prin instanta. De data asta, instanta a functionat cum trebuie". Reporterii "Obiectiv" au solicitat lamuriri suplimentare acestuia in sensul nominalizarii departamentului sau persoanei din Primarie la care face referire insa acesta a evitat sa lamureasca situatia si sa-si completeze declaratia.
Important de mentionat este ca, prin analogie, conditii asemanatoare celor reclamate de "CET" sint indeplinite si la SC "ECO" unde CLM Braila este actionar majoritar si exista actionari persoane fizice si juridice, iar societatea n-a mai inregistrat profit de ani de zile.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii