Insa primarul nu a parut prea interesat de idee, iar directorii scolilor au avut aceeasi atitudine reticenta. Obiectia primarului a tinut de faptul ca monitorizarea video si interventia este asigurata de o firma specializata, asa cum prevede contractul incheiat de CJ, in timp ce el ar dori ca aceste atributii sa le aiba Politia comunitara, ca sa le dea de lucru oamenilor legii din subordinea sa.
Pe de alta parte, directorii scolilor, care la inceput s-au aratat incintati de idee, au dat din colt in colt cind a fost vorba s-o puna in practica, declarind ca nu-si pot permite sa plateasca taxa lunara. O taxa care, potrivit oficialilor din CJ, este de circa 3 milioane de lei, cu mult mai mica decit cheltuielile presupuse de angajarea a doi paznici, si de plata salariilor si cheltuielilor aferente acestora. CJ a explicat deja ca monitorizarea si interventia au fost incredintate firmei respectiva tocmai pentru ca aceasta a asigurat achizitionarea aparaturii la pret avantajos.
De pe urma ezitarilor edililor in a gasi o solutie, de a accepta cadoul de 500 de milioane de lei, si a impune implementarea sistemului de monitorizare video in scoli, au de pierdut elevii si parintii.
"O sa folosim sistemul in judet!"
Consiliul Judetean pare ca s-a saturat sa astepte la nesfirsit o decizie ferma a Primariei, pentru preluarea si implementarea sistemului deja platit. Conducerea CJ crede ca reticenta scolilor de a renunta la sistemul clasic, cu agenti de paza - care nu da cine stie ce rezultate, dovada numeroasele probleme reclamate la Jandarmerie in timpul anului scolar recent incheiat - este deja deranjant, astfel incit sefii din CJ s-au decis sa nu mai stea cu posmagul intins catre Primarie, ci sa-l ofere altora, care sint dispusi sa-l ia: "Daca municipiul nu vrea un sistem video de monitorizare a scolilor oferit pe tava, o sa-l folosim in judet! Banii vor fi redirijati in zona rurala. Daca municipiul doreste sa ramina la nivelul pazei cu agentul dormind in post, este treaba primariei. Nu o sa tragem de ei, sa acepte ajutorul nostru", este noua pozitie a autoritatilor judetene.
Presedintele Autoritatii Teritoriale de Ordine publica, Ion Rotaru, crede ca macar acum, in al doisprezecelea ceas, la inceput de an scolar, Primaria ar trebui sa se trezeasca din letargie si sa puna piciorul in prag, impunind, in calitate de finantator, trecerea la noul sistem de paza, care ar asigura o mai buna securitate copiilor. El nu poate sa inteleaga cum edilii lasa sa treaca pe linga ei o asemenea oportunitate, mai ales in contextul in care chiar de la nivelul primului-ministru s-a cerut autoritatilor locale sa puna accent pe securitatea elevilor in scoli: "In urma cu citeva zile am participat la o videoconferinta cu domnul prim-ministru unde s-a accentuat aceasta idee, de a se extinde monitorizarea in scoli pe baza de aparatura video, care este, din punct de vedere al eficientei, mult mai buna decit sistemul clasic. Cred ca trebuie sa existe si din partea Primariei municipiului raspunsul adecvat la aceasta problema, intrucit noi, ca si CJ, Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica, am facut acest efort si e pacat sa nu fie finalizat pe niste considerente care marturisesc ca uneori imi scapa".