Mergi la conţinutul principal

Primaria nu se implica in protejarea cladirilor de patrimoniu

Social - democratii braileni reclama faptul ca municipalitatea braileana i-a lasat pe proprietarii caselor cindva nationalizate si ulterior retrocedate, sa isi faca de cap si sa lase in paragina imobilele din zona centrala a orasului, unele dintre ele considerate adevarate bijuterii arhitecturale. Acestia au mai adaugat ca desi exista legislatie ce prevede pedepsirea celor care nu repara fatadele caselor de patrimoniu, municipalitatea braileana nu a luat nici un fel de masuri, majoritatea acestor locuinte aflindu-se acum intr-o stare avansata de ruina. Mai mult, consilierul municipal Sorin Bosneag a precizat ca, personal, a solicitat inca din mandatul trecut sa se realizeze niste planuri urbanistice zonale (PUZ), in care sa se specifice clar cum trebuie sa arate o anumita zona din oras si in baza carora sa se aplice toate sanctiunile prevazute de lege, daca nu se respecta planul: "Eu am insistat, si in mandatul trecut, ca in cadrul programului de dezvoltare socio - economica a Brailei sa fie cuprinse si planurile urbanistice zonale. Atunci s-ar fi atentionat toti proprietarii de cladiri de patrimoniu sa ia masuri pentru refacerea macar a fatadelor si consolidarea cladirilor, iar aspectul strazilor ar fi fost altul acum. Ei bine, nici acum nu se face nimic". Bosneag a mai adaugat ca in cazul cladirilor care sint inca obiectul unui litigiu, e normal ca nimeni sa nu intervina si sa faca lucrari de reabilitare, pentru ca nimanui nu ii convine sa bage bani in asa ceva, iar apoi sa piarda cladirea. Acesta a precizat insa ca, in cazul celorlalte cladiri, ai caror proprietari se cunosc, nu mai exista scuze. Bosneag a tinut sa mai sublinieze faptul ca, daca ar exista PUZ-uri, atunci fiecare ar sti clar ca pe cladiri de genul "X" nu se pune decit marmura, piatra sau gresie si lemn si nu ne-am mai trezi cu faianta ieftina pentru baie, de toate culorile, pe unde nu te astepti.
In ceea ce il priveste, candidatul PSD la Primaria municipiului, Viorel Balcan, a tinut sa precizeze ca, in acest moment, daca Primaria ar dori sa protejeze aceste cladiri care fac marca Brailei, ar putea face ceva: "Mai sint si multe case gestionate de DSP, care sint locuite in general de romi. Si care au fost distruse, practic. Aceasta directie, cu ajutorul Primariei, ar putea rezolva problema. De exemplu, acolo unde exista spatii comerciale la parter, ar trebui sa ii dea comerciantului care a inchiriat jos si etajele superioare, sa le consolideze si sa le reabiliteze, in contul chiriei pe 40 de ani, iar acesta ar face ori spatii de firma ori magazine ori apartamente pentru cei care apreciaza farmecul acestor cladiri".
Totodata, Balcan s-a aratat uimit de faptul ca Directia de Cultura si Patrimoniu nu a vazut ce orori au facut unii din cladirile de patrimoniu, in vreme ce altor braileni le cere autorizatii peste autorizatii doar pentru schimbarea unei ferestre.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro