Primaria nu mai face nici o plingere penala impotriva CJ | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Primaria nu mai face nici o plingere penala impotriva CJ

Lovitura de teatru, ieri, in conflictul aparut intre Primarie si Consiliul Judetean, pe tema lucrarilor de reabililitare a cladirii in care functioneaza Facultatea de Inginerie. Dupa ce, cu numai o zi inainte, viceprimarul Lucian Tilea a declarat ca Primaria face plingere penala impotriva Consiliului Judetean, si ca are acordul primarului Constantin Cibu, pentru aceste demersuri, ieri, edilul-sef a anuntat senin ca nu si-a dat acordul pentru asa ceva, iar Primaria nu va face nici o plingere penala. Mai mult, Cibu a admis cu nonsalanta ca a semnat pe somatie, pentru ca a fost dezinformat de subalternii sai, care i-au spus ca lucrarile respective afecteaza structura cladirii: "Depinde din ce punct de vedere privesti, daca ai voie sau n-ai voie sa faci reparatii. Cladirea aia nu este monument istoric. Este monument istoric? Ei, daca este, nu cred ca reparatiile privind zugravirea, tencuirea si astea au nevoie de autorizatie. Eu nu am fost de acord cu plingerea penala impotriva lor. Am fost de acord doar cu somatia. Noi doar i-am somat sa intre in legalitate si sa obtina avizele necesare, daca sint necesare. Dupa mine, nu sint necesare, dar trebuie sa intre in legalitate. Daca faci o simpla zugravire, nu ai nevoie de nici un fel de autorizare, din partea nimanui. Iar declaratii ca vezi Doamne, se ingroasa peretii, astea sint prostii. De la o zugraveala nu se schimba structura cladirii".
In opinia lui Cibu, toata problema pleaca din faptul ca, ani in urma, au fost incluse pe lista monumentelor istorice o multime de cladiri din centrul vechi, fara nici o selectie: "Greseala s-a facut acum 15-20 de ani, cind s-a aprobat ca tot centrul vechi sa fie sit istoric, si parte din cartierul Brailita, la fel, si s-au nominalizat foarte multe cladiri vechi ca monumente istorice. Legea s-a modificat intre timp, exista restrictii de constructii la monumentele istorice. Pentru ca acum nu s-a preocupat nimeni la modul serios ca aceste monumente istorice sa fie numai anumite cladiri, si nu toate, la gramada, acum platim oalele sparte".

"Vor intra in legalitate retroactiv"

In aceste conditii, primarul este decis sa rezolve pe cale amiabila problema si asteapta ca CJ sa obtina autorizatiile respective, retroactiv, direct de la Bucuresti: "Nu se face nici o plingere penala, exista alte metode de a rezolva aceste probleme, nu ne jucam toata ziua de-a plingerea penala. Vor intra in legalitate, daca n-au obtinut acest aviz de la Directia Judeteana de Cultura, il vor obtine direct de la minister. Pentru ca n-au obtinut aceste avize la inceputul lucrarilor, si nu la final, vor plati o amenda, pe care o va da Primaria. Exista o posibilitate de a intra in legalitate, chiar retroactiv, si eu sint adeptul lucrurilor care sa se faca, nu sa se stagneze. Eu am semnat acea somatie, pentru ca, la momentul respectiv, am avut informatii ca s-au modificat interioare, ca s-au darimat etc. De fapt, nu s-au facut asemenea modifcari structurale. Cei care mi-au dat aceste informatii au fost cei din Corpul de Control al Primariei". Intrebat daca admite, in acest fel, ca a fost dezinformat de proprii subordonati, primarul a replicat: "relativ", dupa care s-a razgindit : "Prima oara , fara sa fac o verificare aprofundata, m-am luat dupa informatiile pe care le-am primit de la Directia de Cultura. Si, de fapt, nu era ce s-a spus".
Intimplator sau nu, ca si presedintele CJ, primarul Cibu are o parere proasta despre conducerea Directiei de Cultura, sustine ca exista mai multe reclamatii la adresa acesteia, si crede ca este timpul sa se faca ceva: "Exista foarte multe reclamatii la adresa Directiei de Cultura, pentru ca nu rezolva problemele. Nu se dau solutii de rezolvare a dosarelor, iar toti acesti cetateni vin la Primarie, noi ii indreptam catre Prefectura, in subordinea careia se afla directia amintita, si se va gasi, pina la urma, o solutie constructiva. Ce va hotari Prefectura, ce va hotari ministerul, e treaba lor, dar lucrurile nu mai pot sa continue in acest fel, la aceasta Directie. Toata lumea vrea sa se aplice legea, dar depinde si cum o intelegi. Adica, dupa ce zugravesti o casa, vine si spune ca nu e culoarea de acum 100 de ani. Dar cine mai stie cum era culoarea, acum 100 de ani?!".
In ceea ce-l priveste, viceprimarul Tilea isi mentine parerea ca demersul ConsiliuluI Judetean este unul penal, si este decis sa faca in asa fel incit sa se ajunga la o ancheta penala, indiferent pe ce cai: "Conform legii, orice lucrare la interior, de orice fel, pentru monumentele istorice, trebuie facuta cu autorizatie de constructie si aviz de la Directia pentru Cultura. Daca Primaria nu va face plingerea penala, exista si alte institutii care o pot face".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro