* deşi vremea nu a fost prietenoasă pentru o seară în aer liber, oamenii nu au renunţat la a veni pe Faleză pentru a gusta produsele pescăreşti şi a asista la programul artistic * cerere mare a fost pentru borşul de peşte lipovenesc, hamsii, crap şi scoici, iar cozile de clienţi se întindeau pe câţiva metri
Prima zi a primei ediţii a Festivalului Peştelui a reuşit să strângă zeci de brăileni pe Esplanada Dunării, deşi vremea nu a fost prietenoasă. După câteva picături de ploaie, temperatura de afară a scăzut, însă frigul nu i-a făcut pe oameni să stea în casă. Încă din zona Fântânii Cinetice, se simţea mirosul mâncărurilor din peşte ce se preparau în jurul scenei. La standuri, erau cozi de câţiva metri, căci fiecare voia să guste din produsele pescăreşti preparate pe loc.
Cerere mare a fost şi pentru borşul de peşte pregătit la standul Comunităţii Ruşilor Lipoveni din Brăila. De altfel, pe frigul de joi seară, o ciorbă caldă şi gustoasă a fost “ajutorul” perfect pentru a asista, ulterior, la spectacolul ce se desfăşura pe scenă. Hamsiile au fost şi ele în topul preferinţelor publicului. Crapul, scoicile şi alte preparate din peşte i-au convins pe cei prezenţi că merită să aştepte câteva minute la coadă pentru a le gusta.
În timp ce unii nu au rezistat poftei de peşte şi au plecat către standurile cu mâncare, alţii au urmărit programul artistic. Au urcat pe scenă şi au împărtăşit publicului o mică parte din cultura şi tradiţiile lor, prin paşi de dans, Ansamblul Comunităţii Ruşilor Lipoveni, Ansamblul “Constantin Condruz” (Gemenele), Şcoala Populară de Arte “Vespasian Lungu” şi Ansamblul “Pandora” al Asociaţiei Culturale Filo-Elenă “Eleftheria” (colaborator al Cercului Militar Brăila).
Şi atelierele meşteşugăreşti au fost vizitate de curioşi.
Festivalul continuă. Aseară, invitatul special a fost maestrul bucătar Horia Vîrlan, cunoscut mai ales din show-urile de televiziune culinare. Programul artistic a fost susţinut de Palatul Copiilor, George Petrenco, Ansamblul “Parnassos” al Comunităţii Elene Brăila şi Maria Ciocan.
Sâmbătă va fi prezent cel mai bun somelier din România, Sergiu Nedelea, care va împărtăşi celor prezenţi câteva dintre secretele sale. Ansamblul “Muşeţeanca” (Însurăţei), Ansamblul “Dunărenii” (Chiscani), Antic şi Magdalena Duţu vor urca pe scenă, începând cu ora 18.00, însă cea de-a treia seară de festival nu se va încheia fără un recital de de zile mari susţinut de trupa Zdob şi Zdub.
Duminică, tot de la ora 18.00, vă reamintim că spectacolul va fi susţinut de Ansamblul “Gâuşărul Osmănean” (Unirea), Ansamblul “Pandelaşul” şi Jampa Orchestra. Finalul primei ediţii a Festivalului Peştelui se va încheia într-o atmosferă de petrecere creată de Taraful din Clejani şi nu vor lipsi nici jocul de lasere şi focul de artificii. Atelierele meşteşugăreşti vor fi deschise pe toată perioada festivalului, începând cu ora 17.00.