Aproximativ 40 de salariaţi de la "CET", înarmaţi cu fluiere şi portavoci, şi-au strigat ieri oful în curtea companiei: vor banii de salarii şi bonurile de masă pentru care unitatea a întârziat două luni cu plăţile. Mişcarea de protest a fost organizată cu începere de la ora 14.00, de către Sindicatul Liber CET, care a obţinut avizele necesare. "Vrem salarii, vrem salarii!" au strigat în cor protestatarii sub geamurile conducerii operatorului de termoficare.
"Oamenii sunt nemulţumiţi pe bună dreptate, pentru că nu şi-au luat încă salariile pe ultimele 2 luni lucrate. Au bănci de plătit, facturi de achitat. Dar vor să ştie şi ce se va întâmpla la iarnă, dacă CET-ul va mai funcţiona", ne-a declarat Gheorghiţă Pîrlog, liderul sindical al salariaţilor de la CET. După un timp, oamenii au cerut în cor şi demisia echipei manageriale a SC "CET". În jurul orei 15.00, noul director interimar al companiei, Petrişor Motic, însoţit de ex-directorul interimar Ioan Arhire, au coborât în faţa protestatarilor pentru a le aduce vestea că se fac eforturi pentru strângerea banilor. "Echipele noastre sunt continuu pe teren. Dar trebuie să ştiţi că banii se strâng foarte greu. Ne dorim ca marţi sau cel târziu miercuri să plătim lichidarea lunii mai. Încasările merg foarte prost şi de aici toate aceste probleme. În ceea ce priveşte funcţionarea serviciului în viitorul sezon rece vă spun că municipalitatea a solicitat efectuarea în continuare a acestui serviciu pentru cele aproximativ 6.000 de apartamente plus instituţiile publice încă branşate la sistemul centralizat. Urmează zilele acestea să se ia în discuţie şi stabilirea preţului de facturare a energiei termice, adică lucrurile sunt foarte clare şi nu încape discuţie că nu vom mai funcţiona în iarna asta", a dat asigurări Motoc.
De precizat că furnizarea apei calde în oraş a fost oprită încă de la începutul lunii în curs pentru efectuarea reviziei tehnice anuale a reţelei, iar astăzi va fi pornit CAF-ul de la intrarea în municipiu dinspre Viziru, astfel încât de mâine, cel mai probabil, abonaţii vor reprimi apă caldă.
Interesant de punctat este faptul că după plecarea în primăvară a fostului director general Ionel Pătraşcu, fotoliul de şef i-a fost încredinţat, cu titlu interimar, directorului tehnic, Ioan Arhire, care a cerut insistent Consiliului de Administraţie al societăţii revenirea asupra acestei decizii. Iată că mandatul de interimar i-a fost luat şi predat directorului comercial al unităţii, Petrişor Motoc, însă numai pentru o perioadă de o lună, când va avea loc un nou Consiliu de Administraţie.
Reamintim că SC CET SA trece de ani buni printr-o situaţie deosebit de delicată: pe de o parte, debanşarea în masă a proprietarilor de apartamente, acumularea de creanţe foarte mari în relaţia cu asociaţiile de proprietari - circa 13,3 milioane de lei - şi, de cealaltă parte, ameninţarea cu întreruperea gazului din cauza debitului mare pe care CET îl are către propriul furnizor, aproape 10 milioane de lei. Dar lista de datorii pe care CET le are de achitat este cu mult mai lungă, pentru că numai AVAS are de recuperat din unitate 3,4 milioane de dolari. În plus, se adaugă şi rambursarea creditelor interne garantate de guvern, contractate pentru asigurarea combustibilului în anii 2005 - 2006, plus datoria de bază la bugetul de stat şi accesoriile bugetare, toate însemnând aproximativ 10 milioane de lei. Toate activele companiei sunt grevate de sechestre asiguratorii lansate de creditori.