Prima zi de şcoală - pe repede înainte | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Prima zi de şcoală - pe repede înainte

Şcoala a început ieri cu emoţiile inerente, atât pentru cei aproximativ 50.000 de elevi, cât şi pentru cei peste 3.000 de profesori. Cei mici, în special, aşteptau nerăbdători şi înfriguraţi, pentru că de dimineaţă chiar a fost vremea rece, să înceapă şcoala, să sune pentru prima dată clopoţelul. Aproape fiecare copil ţinea strâns în mânuţe un buchet de flori pentru "doamna" şi rucsacul în spate. Alături de ei, părinţii, bunicii, şi ei curioşi să vadă unde şi cum va învăţa cel mic. Atmosfera a fost aceeaşi în toate şcolile, indiferent de bugetul cheltuit pentru prima zi de şcoală sau de reputaţia instituţiei. Zâmbetul era stăpân pe feţele copiilor, indiferent dacă erau îmbrăcaţi cu lucruri noi, scumpe sau cu altele ieftine, dar tot noi. E adevărat, cei mai sărăcuţi tremurau în hainele noi, de vară, aveau papuci de plastic în picioare şi ghiozdan de la "38", dar şi ei erau bucuroşi: începea şcoala!

Emoţii au avut şi cei mai mărişori, de la gimnaziu, însă aici mai rar vedeai elevi însoţiţi de părinţi, ca să nu mai vorbim de liceeni, unde prezenţa părinţilor deja deranja. Elevii din mediul rural, aflaţi acum în clasa a IX-a, au venit totuşi însoţiţi de părinţi, însă prezenţa lor era evident un factor de stres, stânjenea. Dacă la învăţământul primar elevii ascultau mai cuminţi ce spuneau directorul şi invitaţii, la liceu, evident, se "sacrificau" doar cei din primul rând, iar restul îşi povesteau vrute şi nevrute din vacanţă. La Colegiul Economic "Ion Ghica" deschiderea noului an nu a durat mai mult de jumătate de oră, dar s-a respectat tipicul: slujba religioasă, discursul directorului, şi al reprezentanţilor elevilor, de la clasa a IX-a, Valentin Fodulu, şi de la clasa a XII-a, Simona Mazilu. După deschidere, elevii au trecut în clase, au primit orarul, au discutat chestiuni organizatorice, iar de azi, începe programul normal. Şi la Colegiul Tehnic "Edmond Nicolau" deschiderea s-a derulat rapid pentru cei 1.500 de elevi, spre bucuria lor. După o scurtă slujbă religioasă şi câteva discursuri, elevii au trecut în clase, şi-au primit manualele şi orarul pentru zilele următoare. Această derulare rapidă a prins bine şi pentru cei din clasa a V-a de excelenţă, care au venit însoţiţi nu numai de părinţi, ci şi de frăţiorii mai mici.

Ca în fiecare an, peste 200 de poliţişti au fost alături de elevi, părinţi şi cadre didactice pentru a asigura buna desfăşurare a tuturor activităţilor planificate în zona celor 152 de unităţi de învăţământ din municipiu şi judeţ. De asemenea, poliţiştii de la Serviciul Rutier au împărţit elevilor pliante conţinând informaţii preventive cu privire la circulaţia pietonilor pe drumurile publice.

Politicienii s-au ţinut departe de şcoli, cu o excepţie - Viorel Balcan

Cum directorii au respectat rugămintea inspectorului general Viorel Botea ca deschiderile să nu dureze, în toate şcolile festivităţile s-au terminat repede şi, de remarcat, fără discursurile sforăitoare ale politicienilor. Aceştia de fapt nu au mai fost invitaţi, iar neanunţaţi nu s-au dus. La evenimente au fost reprezentanţi ai IŞJ. Bineînţeles, a fost şi o excepţie, deputatul PDL Viorel Balcan, care a fost prezent la deschiderea anului şcolar în trei unităţi de învăţământ, alături de inspectorul şcolar general Viorel Botea, deşi acesta din urmă spusese vineri că nu va fi în Brăila luni, pentru că se duce la Bucureşti pentru semnarea unor proiecte. Cele trei şcoli au fost: Liceul cu Program Sportiv, Şcoala "Anton Pann" şi Colegiul Economic "Ion Ghica". Deputatul PDL Viorel Balcan a precizat că a ales aceste locaţii din motive sentimentale sau pentru că sunt în colegiul său. "La Liceul cu Program Sportiv a învăţat fiul meu, eu sunt un susţinător permanent al sportului, al talentului sportiv şi ştiu că pe mine se pot baza întotdeauna. De Şcoala «Anton Pann» sunt de asemenea legat atât sentimental cât şi moral şi îi voi sprijini la refacerea împrejmuirii şi la extinderea terenului de sport. Iar la Colegiul Economic am mers la invitaţia inspectorului şcolar general", a spus deputatul Viorel Balcan.

14scoala2 La "Moisil" abia ieri a fost luată în primire noua şcoală de către Primărie. Elevii mai au de aşteptat două săptămâni Şcolile cu reabilitările "îngheţate" vor rămâne tot aşa şi în acest an

La Grupul Şcolar "Moisil" şcoala a început în aceleaşi condiţii, destul de proaste, în care s-a învăţat şi anul trecut pentru că reabilitarea corpului A, făcută cu bani europeni, s-a finalizat abia ieri, iar mutarea mobilierului şi aranjarea şcolii mai durează cel puţin două săptămâni. Ca urmare, unii elevi învaţă tot după-amiază la "Sebastian", iar ceilalţi înghesuiţi în corpul B, iar deschiderea oficială s-a amânat pe mai târziu. "Toată vara am stat la şcoală, dar nu au reuşit să termine lucrările înainte de 13 septembrie. Va mai dura cam două săptămâni până ne vom putea muta în corpul reabilitat. Azi clădirea a fost luată în primire de Primărie, pentru că prin Primărie s-a realizat proiectul", a explicat directorul Ani Gagu.
Sub semnul crizei a debutat anul şcolar şi la Colegiul Tehnic "Edmond Nicolau". Reparaţiile începute acum doi ani au îngheţat anul trecut şi aşa au rămas şi acum. Aşa că în clasele de la parter este tot administraţia şcolii, pentru că nu există altă soluţie. Lucrări "înţepenite" de doi ani sunt şi la Liceul Pedagogic, care din acest motiv nu mai are internat şi elevii de aici stau tot la internatul de la "Edmond Nicolau".

Din păcate, aceste situaţii nu par a avea rezolvare, având în vedere că ministrul Educaţiei Daniel Funeriu a precizat, într-un comunicat al Agerpres, în urmă cu câteva zile, că în acest an şcolile nu vor mai beneficia de fonduri pentru reabilitare din cauza crizei economice, iar cele care vor primi bani trebuie să treacă printr-o evaluare strictă. "Nu vom mai aloca bani pentru reabilitarea şcolilor decât după ce un reprezentat al Ministerului Educaţiei va evalua la faţa locului dacă respectiva unitate şcolară necesită intrarea într-un program de reabilitare. Nu vom arunca banul public pe fereastră", a spus Daniel Funeriu pe când vizita şcoli din judeţul Maramureş.

În prima zi de şcoală profesorii nu au vorbit de greve sau proteste

La liceu, la nivel de judeţ, au rămas nerealizate la clasa a IX-a aproximativ zece clase, ceea ce va duce la ore mai puţine pentru profesori. Mai mult, la unele şcoli clasa I nu s-a făcut deloc anul acesta, iar în altele, mai puţine clase I decât s-a preconizat. De exemplu, deşi până în anii trecuţi la "Moisil" era şi învăţământ primar, din acest an nu mai există astfel de clase. La recensământ au fost descoperiţi 20 de copii, dar jumătate dintre ei au plecat la alte şcoli. Dintre cei zece rămaşi înscrişi, directorul Gagu aştepta, ieri, să vadă câţi vor veni totuşi la şcoală. Pe la opt şi jumătate, erau doar câţiva copii pentru clasa I. Dacă se prezintă toţi zece, Inspectoratul va trimite şi un învăţător, altfel, micuţii vor fi redistribuiţi la şcolile din apropiere.

În aceste condiţii, când existenţa catedrelor este sub semnul întrebării, iar copiii care vin la şcoală totuşi sunt din ce în ce mai nevoiaşi, profesorii nu mai discută de grevă sau de faptul că li s-au tăiat salariile cu 25%. Directorul de la Şcoala nr. 5, prof. Emelina Moraru, a spus că la ei nu s-a făcut grevă nici anul trecut. "Profesorii au şi aşa bani puţini, dacă li se mai opresc şi din aceştia, rămân cu ratele chiar în aer. Nu am auzit nimic de grevă şi sper să ne putem vedea liniştiţi de treabă. Toată lumea trece prin criză", a spus directorul Emelina Moraru. Cert este că în majoritatea şcolilor profesorii au venit, ca în fiecare an, frumos îmbrăcaţi şi şi-au aşteptat cu zâmbetul pe buze elevii. Chiar dacă ştiu foarte bine că vor lua bani mai puţini, această supărare a lor nu a umbrit prima zi de şcoală.

14tichiA început anul şcolar şi în penitenciare

* peste 230 de deţinuţi din cele două centre de detenţie din Brăila s-au înscris anul acesta la cele trei cicluri de învăţământ: primar, gimnazial şi liceal * alţi trei deţinuţi vor fi studenţi începând cu 1 octombrie

Deţinuţii de la Penitenciarul de Minori şi Tineri Tichileşti au participat ieri la festivitatea de deschidere a noului an şcolar. La activităţi a participat şi un delegat al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, alături de conducerea instituţiei brăilene şi colectivul profesoral care se va ocupa de educaţia persoanelor private de libertate. De asemenea, au fost invitaţi şi părinţii elevilor, unii dintre aceştia fiind vizibil emoţionaţi, nu neapărat de festivitatea de deschidere a anului şcolar, ci de faptul că îşi vedeau copiii în spatele gratiilor. Unul dintre deţinuţi, condamnat la 3 ani şi 8 luni închisoare pentru furt, a fost vizitat chiar de soţia sa şi de copilaşul de aproape doi ani. Deţinutul are 20 de ani, este gălăţean şi se află la Penitenciarul Tichileşti din luna mai. Un alt deţinut a declarat mândru că anul acesta a trecut în clasa a XII-a şi aşteaptă să se şi libereze, după terminarea cursurilor. La Penitenciarul Tichileşti s-au înscris la cursurile şcolare 122 de persoane private de libertate, 31 în ciclul primar şi 59 în cel gimnazial, 21 la arte şi meserii şi 11 la liceu tehnologic ciclul inferior.

Şi la Penitenciarul Brăila s-a desfăşurat festivitatea de deschidere a anului şcolar 2010-2011. Aici au fost înscrişi în programul de şcolarizare 114 detinuţi, 17 la învăţământ primar, 40 la gimnazial şi 57 la cel liceal. De asemenea, pentru învăţământul universitar s-au înscris alte 3 persoane private de libertate. Nouă deţinuţi au păşit pentru prima dată pragul şcolii, fiind înscrişi în clasa I.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro