Prima demisie în scandalul «Fripturiştii de la CUP Dunărea» | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Prima demisie în scandalul «Fripturiştii de la CUP Dunărea»

Consilierul municipal din partea PSD, Silviu Mangiurea, a anunţat, ieri, că-şi dă demisia din CLM în favoarea postului de administrator la CUP Dunărea - şi chiar a făcut acest pas - ca urmare a articolului din precedenta ediţie a cotidianului nostru, cu titlul "Fripturiştii de la CUP Dunărea". Şi consilierul judeţean, Ionel Avram, coleg de partid cu Mangiurea, a reacţionat venind cu precizarea că a cerut lămuriri la Agenţia Naţională de Integritate cu privire la posibila sa incompatibilitate prin prisma faptului că este consilier judeţean şi urmează să fie numit membru al Consiliului de Administraţie la aceeaşi companie. De asemenea, şi primarul Aurel Simionescu a revenit cu un comentariu pe subiect, aducând adiacent în dezbatere o problemă la fel de importantă: restanţele mari pe care le are populaţia la plata facturilor de apă-canal, context în care se ridică întrebarea dacă profitul declarat de CUP Dunărea este sau nu real.

Prima reacţie în urma articolului de ieri "Fripturiştii de la CUP Dunărea", în care a fost prezentată lupta pentru sinecurile din compania de utilitate publică, a venit din partea consilierului judeţean PSD, Ionel Avram. "Din momentul în care hotărârea AGA, prin care se validează numirea noastră în Consiliul Administraţie este publicată în Monitorul Oficial, potrivit articolului 90 din Legea 161/2003, am 15 zile să îmi dau demisia din Consiliul Judeţean. Eu am făcut o scrisoare la Agenţia Naţională de Integritate, unde am vorbit în prealabil la telefon - dar vorbele nu se pun la dosar -, şi mi s-a spus că nu sunt incompatibil cu calitatea de consilier judeţean şi cea de membru în CA la CUP Dunărea. De ce? Pentru că CUP Dunărea a fost înfiinţată printr-o hotărâre a Consiliului Local Municipal, care este acţionarul majoritar la CUP Dunărea. CJ Brăila este acţionar minoritar şi din această postură nu aş fi incompatibil. Singura restricţie pe care aş avea-o ar fi ca atunci când se discută în şedinţele Consiliului Judeţean probleme privind CUP Dunărea, să nu particip la vot. Deci, aştept de la ANI un răspuns care să clarifice acest aspect. (...) Trebuie să ştiţi că noul CA are termen 90 de zile să prezinte un plan de management Adunării Generale a Acţionarilor. Dacă nu va fi aprobat, atunci se organizează o nouă licitaţie. În schimb, eu am o ambiţie, aşa, de profesionist, ca să fac treabă şi să îndrept multe lucruri care sunt în prezent acolo", a încheiat Avram.

Mangiurea a ales CUP "Dunărea"

Contactat telefonic de reporterii "Obiectiv", consilierul PSD-ist Silviu Mangiurea a aruncat bomba: "Singurul comentariu pe care pot să-l fac este că din momentul în care am fost aprobat de către AGA, am la dispoziţie conform legislaţiei în vigoare, 15 zile să îmi depun demisia din CLM Brăila. Lucru care se întâmplă, astăzi (joi 26 mai - n.r.), peste 30 de minute". Ulterior, sursa citată a revenit telefonic pentru a ne comunica numărul de înregistrare al demisiei sale. Totuşi, nu trebuie trecut cu vederea faptul că Mangiurea ocupă o poziţie eligibilă pe lista cu care PSD s-a înscris în alegerile locale pentru CLM Brăila, precum şi faptul că oricum mandatul actual de consilier era ca şi încheiat. În acest context, gestul său, care s-a dorit un fel de demisie de onoare, devine inutil, pentru că oricum sunt şanse foarte mari să primească un nou mandat de consilier în viitorul CLM, după alegerile din iunie. "Dacă o să fiu ales, bineînţeles că voi analiza şi voi lua în consecinţă hotărârea, ca să nu încalc legea. Pot să vorbesc de vrabia de pe gard? În momentul şi dacă voi fi ales, atunci voi decide. De ce să vorbesc despre ceea ce nu am? Se pot întâmpla multe lucruri. În principiu, normal şi de drept, dacă vreau să rămân în zona CUP «Dunărea» o să îmi dau demisia din zona Consiliului Local", a încheiat sursa citată.

Este sau nu profitabilă CUP "Dunărea"?

La rândul său, primarul Aurel Simionescu a revenit cu un comentariu pe subiect: "Din punct de vedere al incompatibilităţilor nu cred că este o problemă. Silviu Mangiurea şi Ionel Avram nu au cum să nu rămână pe listele de consilieri, pentru că s-au depus deja. Dar ei vor trebui să aibă o opţiune foarte clară după data de 5 iunie", a spus Simionescu. Interesant însă că sursa citată a adus în discuţie un subiect la fel de important, şi anume profitabilitatea CUP Dunărea: "Eu m-am uitat pe diversele situaţii pe care le au dumnealor (CUP Dunărea - n.r.) şi aici cred că va trebui discutat foarte atent pentru că există o sumă foarte mare care trebuie colectată de la cei care n-au plătit în diverse momente, care au datorii. Erau peste 30 milioane lei de adunat... mi-e greu şi să număr zerourile. E greu de presupus că banii vor fi adunaţi. Cu toate măsurile care au fost luate anul trecut, suma colectată din aceste datorii era undeva spre 16%. (...) Şi formularea cu «situaţie profitabilă» e una absolut discutabilă. Hârtia suportă foarte multe lucruri. Eu pot fi profitabil că am de luat de la fiecare dintre dumneavoastră câte 1 milion de lei pe care nu o să-l iau niciodată şi atunci, de fapt, sunt cu buzunarele goale, dar eu sunt profitabil. Adică am bani, deşi n-am", a completat primarul municipiului.
Reamintim că Legea 161/2003 pentru prevenirea şi sancţionarea corupţiei prevede la articolul 88 faptul că funcţia de consilier local sau consilier judeţean este incompatibilă cu funcţia de membru în consiliul de administraţie sau cenzor la regiile autonome şi societăţile comerciale de interes local înfiinţate sau aflate sub autoritatea consiliului local ori a consiliului judeţean".

Cătălin Boboc: "La mijloc este şi o incompatibilitate morală"

Mai dur în comentarii, liberalul Cătălin Boboc, candidatul PNL la cursa pentru Primăria Brăila, a făcut referire şi la o incompatibilitate morală, în afară de cea prevăzută de lege. "Starea de incompatibilitate există. Dar vreau să mă pronunţ pe un alt tip de incompatibilitate. Anume, incompatibilitatea morală. Pentru că nişte oameni aflaţi la vârful PSD s-au dus din nou acolo, în conjunctura alegerilor, în conjunctura în care ştim foarte bine cine a condus până acum acolo, nemulţumirile din oraş în legătură cu CUP Dunărea, mi se pare mai grav decât orice altceva. (...) Eu sunt convins că în Brăila ar fi existat foarte mulţi oameni de meserie, dar din păcate aceştia nu-s nici membri PSD, nu au nici contacte. (...) Şi cine a câştigat? Domnul Toma (Constantin Toma, directorul tehnic al CUP Dunărea - n.r.) care ne explica nouă cum asfaltarea e de vină pentru inundaţiile de acum o săptămână, din Radu Negru. Altfel spus, domnul Toma ne-a explicat cum civilizaţia este de vină pentru inundaţii, nu dumnealui. Şi vrea să fie în continuare director tehnic. (...) Asta mi se pare bătaie de joc la adresa oamenilor", a conchis Boboc.

Dragomir nu-l mai vrea pe Chiriţă la CUP "Dunărea"

• "este momentul în care trebuie să vină la conducerea acestei companii şi alte persoane", a comentat candidatul PSD la fotoliul de primar al Brăilei

Marian Dragomir, cartea pe care mizează PSD în alegerile locale pentru Primăria municipiului, a anunţat că îşi menţine punctul de vedere cu privire la declaraţia directorului tehnic de la CUP Dunărea, Constantin Toma, pe subiectul inundaţiilor recente din cartierul Radu Negru. "Nu am atribuţii în vederea stabilirii comisiei de examinare şi a modului în care acesta a promovat concursul, dar am spus că declaraţia dânsului a fost total neinspirată, ca să folosesc un termen civilizat. Dacă se va demonstra că pompele nu au fost pornite la timp, cei responsabili vor răspunde în faţa Consiliului Local şi a comisiilor constituite. Legat de situaţia domnului Silviu Mangiurea, acesta deja şi-a dat demisia din funcţia de consilier municipal şi a ales să fie membru în CA la CUP «Dunărea». În ceea ce-l priveşte pe domnul Chiriţă, eu apreciez activitatea dânsului de până acum, dar cred că este momentul în care trebuie să vină la conducerea acestei companii şi alte persoane, care să fie mai determinate. Sunt hotărât ca viitor primar să condiţionez eliberarea oricărei autorizaţii de construcţie către CUP «Dunărea» de astuparea gropilor din oraş făcute de această companie, lucru ce trebuie să se respecte de către toţi cei care intervin pe domeniul public".

Drăghincescu: "Criterii făcute după numărul de la pantof"

Deşi nu a fost prezentă la şedinţa ordinară a CLM de miercuri, PND-ista Simona Drăghincescu a criticat la rândul său, recent, în cadrul unei conferinţe de presă, modul în care s-a făcut numirea CA la CUP "Dunărea". "Eu mă întreb aşa, ca simplu cetăţean, până la urmă: ce persoană care are experienţă de management într-o societate minim 5 ani ar fi îndeplinit această condiţie? Doar unul care a fost la CUP «Dunărea». Iarăşi este o modalitate abuzivă şi ilegală de a stabili nişte criterii făcute după numărul de la pantof, pentru că este foarte clar că cei 5 ani de experienţă în domeniul societăţii, nu se referă la orice societate, ci la CUP «Dunărea». Or, dintre toţi cei 12 care s-au prezentat, doar trei îndeplineau aceste condiţii", a comentat Drăghincescu, deranjată de situaţie. Întrebată, ieri, în privinţa incompatibilităţii celor doi consilieri, sursa citată a afirmat: "Potrivit legislaţiei în vigoare, cei doi consilieri au la dispoziţie 15 zile pentru a-şi exprima opţiunea. De abia după acest termen intervine incompatibilitatea".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro