Prima şcoală desfiinţată după '89 în municipiu | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Prima şcoală desfiinţată după '89 în municipiu

* cei 114 copii vor fi preluaţi de Şcoala "Ion Băncilă" * şase profesori au trecut în restrângere de activitate * acesta este primul caz de acest fel din oraşul nostru, după revoluţia din '89 * o soartă similară a avut în 1986 fosta Şcoală nr. 11, în care a învăţat Panait Istrati şi care azi este sediul Casei Corpului Didactic

Prima victimă a finanţării unităţilor de învăţământ în funcţie de numărul de elevi este Şcoala "Anton Dumitriu". Are numai 114 elevi, iar acest efectiv nu permite supravieţuirea financiară a instituţiei. Elevii vor fi preluaţi de Şcoala "Ion Băncilă", la care a fost arondată prin decizia Inspectoratului Şcolar din 9 ianuarie 2012, cu ocazia reorganizării reţelei de învăţământ. Decizia va fi pusă în aplicare de la 1 septembrie 2012, astfel încât să se creeze cât mai puţine probleme elevilor şi părinţilor. Totodată, va fi preluat şi personalul nedidactic, didactic auxiliar şi cel didactic.
Directorul Şcolii "Ion Băncilă", prof. Anamaria Dumitriu, a explicat că preluarea copiilor nu va crea probleme. Vor avea clase la limita maximă admisă de lege, însă nu vor fi suficiente pentru a putea prelua tot personalul celeilalte şcoli. Deocamdată au fost trecute în restrângere de activitate trei învăţătoare şi câte un profesor de istorie, limba română şi matematică. Aceşti profesori vor putea ocupa posturi similare în alte şcoli, iar dacă nu vor avea, atunci vor fi detaşaţi pe posturi cu valabilitate mai mică, dar îşi vor păstra calitatea de titulari, a precizat inspectorul de resurse umane, prof. Silvia Petrescu. În ceea ce priveşte restul de personal, acesta probabil va fi redistribuit în sistemul educaţional începând cu 1 septembrie 2012. "În urma şedinţelor cu părinţii realizate la Şcoala «Anton Dumitriu» am constatat că o parte dintre elevi nu vor veni la şcoala noastră, aşa că încadrarea eu am făcut-o pentru numărul de elevi pe care sunt sigură. Până la finalul anului şcolar voi mai discuta cu părinţii şi cred că voi mai convinge o parte dintre ei să vină la noi. Spaţiu avem, dotări, rezultate bune, nu au de ce să nu vrea să vină. În ceea ce priveşte cadrele didactice intrate în restrângere, aici m-a ajutat legea, care spune că profesorii de la şcoala arondată intră în restrângere, nu se face concurs de dosare între toţi profesorii. Dacă puteam, nu dădeam pe nimeni în restrângere, dar nu avem cum să plătim atâţia oameni, nu avem un număr de clase suficient", a spus directorul Anamaria Dumitriu.
Vestea desfiinţării Şcolii "Anton Dumitriu" a ajuns la cei în cauză în luna ianuarie a acestui an, iar profesorii au înţeles că aceasta este situaţia şi, conform legii, şcoala dispare pentru că are prea puţini copii. "Ştiu că avem un număr foarte mic de copii în comparaţie cu ce spune legea, dar avem elevi care au spus că nu vor merge la cealaltă şcoală pentru că este prea departe de ei. Este o situaţie delicată. Este păcat să se desfiinţeze şcoala, mai ales că are o istorie de 150 de ani. Zona, lângă Piaţa Mare, ne defavorizează foarte tare şi de aceea am ajuns în această situaţie. Părinţilor le-a fost uşor să-şi trimită copiii la şcoli cu brand din centrul oraşului", a spus directorul Valentina Duca de la Şcoala "Anton Dumitriu", care va fi desfiinţată din toamnă.

17scoala1Şi şcoala în care a învăţat Panait Istrati a fost desfiinţată în 1986

Inspectorul şcolar general Viorel Botea a precizat că, deocamdată, până nu se finalizează înscrierile la clasa I nu se poate spune că se desfiinţează şcoala. "E adevărat, imobilul aparţine acum Şcolii «Ion Băncilă», dar nu putem să spunem că Şcoala «Anton Dumitriu» se va desfiinţa. Să vedem cum vor decurge înscrierile la clasa I şi pregătitoare. Dacă vor veni suficienţi copii, atunci va rămâne acolo învăţământul primar, şi în celelalte clase vom putea aduce, de exemplu, grupe de elevi de la Palatul Copiilor, sau vom putea face afterschool. În toamnă se va decide", a spus inspectorul general Viorel Botea.
Primarul Aurel Simionescu a declarat că această clădire va rămâne a Educaţiei. Eventual se va putea organiza acolo afterschool, grădiniţă, sau orice altceva va avea nevoie sistemul de învăţământ.
Acesta nu este primul caz de şcoală desfiinţată din istoria învăţământului brăilean. În anii '70 a fost desfiinţată Şcoala nr. 15, unde a funcţionat apoi o bună bucată de vreme Casa Corpului Didactic (CCD), şi care acum a intrat în reabilitare şi aparţine tot CCD. În 1986, fosta Şcoală nr. 11 a fost desfiinţată, iar elevii transferaţi Şcolii nr. 12, acum Grupul Şcolar "Anghel Saligny", tot pe criterii de eficienţă. Nici atunci nu a contat că Şcoala nr. 11 avea o vechime considerabilă şi că pe băncile ei învăţase chiar Panait Istrati, iar Şcoala nr. 12 fusese înfiinţată în 1964. Imediat după, în localul fostei Şcoli nr. 11 a avut sediul Direcţia Taberelor. Clădirea a fost apoi Depozit de manuale, iar din 2000 acolo funcţionează Casa Corpului Didactic. Un caz aparte îl reprezintă Şcola "Spiru Haret" care în urmă cu câţiva ani a fost "înghiţită" de către Şcoala "Al. I. Cuza" pe motiv că imobilul a intrat în reabilitare, care ulterior a fost sistată din cauza lipsei fondurilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro