* prim-procurorul care a asigurat conducerea unității de parchet în ultimii ani a susținut un nou concurs pentru ocuparea funcției de conducere* magistratul are o bogată experiență în domeniu * Marinela Coșniță a declarat că își va continua activitatea cu operativitate, alături de ceilalți procurori, în ciuda deficitului de personal
Prim procurorul Marinela Coșniță își continuă activitatea la conducerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila după ce a susținut un nou concurs pentru ocuparea funcției, după expirarea perioadei de trei ani prevăzută prin lege, fiind declarată admisă. Prim procurorul care are o bogată experiență în domeniu ne-a declarat că, în următorii trei ani, își va continua activitatea cu operativitate, alături de ceilalți procurori, în ciuda deficitului de personal.
În perioada 2019 – 2021, Marinela Coșniță a fost prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, urmare a concursului susținut. După expirarea mandatului, de la începutul acestui an, a fost prim procuror delegat la PT Brăila, conform hotărârii nr. 1061/2022 a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) – Secția pentru procurori.
În perioada august – noiembrie 2022 s-a susținut concurs pentru menținerea în funcții de conducere a procurorilor la Parchetele de pe lângă curțile de apel, tribunale și judecătorii în condițiile legii nr. 303/2004 Rep. Marinela Coșniță a participat la concurs, fiind declarată admisă.
Probele susținute de prim procuror Coșniță au fost testarea psihologică, evaluarea capacității de a lua decizii și de a-și asuma răspunderea și verificarea rezistenței la stres, constând în aplicarea unui test scris și interviu în fața comisiei formate din doi psihologi. Prim procurorul a susținut un proiect privind atribuțiile specifice cu referire la mai multe criterii, printre care: capacitate rapidă de decizie, de analiză, gestionarea situațiilor de criză, comportament și comunicare cu procurorii, mass-media, capacitatea de a pune în practică strategiile naționale și secvențiale din domeniul justiției.
Experiența prim-procurorului Coșniță și deficitul de personal de la PT Brăila
Prim procuror Marinela Coșniță a absolvit Universitatea “Lucian Blaga” Sibiu și a urmat cursuri specializate în management judiciar, științe penale, protecția drepturilor copilului. Activează în sistem din anul 1999, având o bogată experiență în domeniu, atât pe funcții de conducere, cât și de execuție.
În perioada 4 ianuarie 1999 – 14 februarie 2008, prim procurorul și-a desfășurat activitatea la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila, iar din 15 februarie 2008 la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila, unde din iulie 2009 și până în prezent a deținut numai funcții de conducere. Prim procurorul a instrumentat cauze privind evaziunea fiscală, infracțiuni contra vieții etc.
Deși situația de personal de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila este una destul de critică, după cum se arată pe site-ul CSM, activitatea s-a desfășurat în condiții normale. Conform datelor evidențiate pe site CSM (Consiliul Superior al Magistraturii) – secția pentru procurori, privind gradul de ocupare a schemei de personal la PT Brăila, fiind înregistrat un procent de 14,29%. Practic sunt doi procurori titulari, pe statul de funcții fiind prevăzut un număr de 14 posturi de procurori. Mai sunt procurori delegați din alte județe, astfel că activitatea la PT Brăila se desfășoară în condiții normale.
“Modul în care oamenii răspund în situațiile de criză oferă una dintre cele mai puternice ferestre către sufletul lor și al instituțiilor pe care le reprezintă. Activitatea desfășurată poate fi definită ca exercițiul bunului simț, al responsabilității și profesionalismului, la viteza luminii”, ne-a declarat Marinela Coșniță, întrebată fiind despre cum a funcționat unitatea cu această schemă de personal și cum va funcționa în continuare.
Trebuie menționat faptul că, în cursul acestui an, în august, s-a pensionat Mihaela Marinescu, procuror șef Secție Urmărire Penală, iar începând cu data de 15 ianuarie 2023 procurorul Leu Roxana Gabriela își va încheia activitatea la PT Brăila, fiind mutată prin transfer la Parchetul de pe lângă Judecătoria Roman.