Mergi la conţinutul principal

Primăvara vine cu trei comedii la Teatrul “Maria Filloti”

* weekendul acesta puteți viziona spectacolele “Cântăreața Cheală”, “Bădăranii” și “Un cuplu ciudat” * bilete pot fi achiziționate prin intermediul site-ului www.blt.ro sau de la Agenția teatrală, telefon 0239.613.969

 

Primul weekend de primăvară aduce trei comedii pe scena Teatrului “Maria Filloti” din Brăila. Vineri, 4 martie, de la ora 18.00, la Sala “Bujor Macrin”, se joacă “Cântăreața cheală, de Eugen Ionesco, în regia lui Radu Iacoban.

“Cântăreața cheală” a fost jucată pentru prima dată pe 11 mai 1950 la Théâtre des Noctambules din Paris, Franța. După un număr mare de interpretări, a devenit una dintre cele mai jucate piese din Franța, primind în 1989 premiul “Molière d'honneur”.

“M-am tot întrebat dacă Eugène Ionesco vorbește serios atunci când numește «Cântăreața cheală» o anti piesă. Există personaje, există scene cu iz de cauzalitate care generează situații dramatice și dialog între personaje. Aparent avem de-a face cu o piesă. Aparent, deorece repetând cu actorii faini din trupa Teatrului Maria Filotti din Brăila și înotând prin marea lingvistică a textului, ne-am dat seama că, până la un punct, Ionesco vorbește serios, dar și glumește... E un amestec de timiditate și agresivitate, asa cum el însuși afirmă într-un interviu, în fiecare dintre personajele aduse pe o scenă care nu se dorește a fi scenă... E un spirit anarhic care se ascunde în spatele măștii de conformism, afișate de anti-personajele din «Cântăreața Cheală». Rezultă, așadar, o comedie uneori agresivă, alteori tristă, alteori sărită de pe fix. Pe undeva, așa cum ne situăm și noi astăzi ca indivizi, într-o societate în care alienarea și lipsa de comunicare devin din ce în ce mai prezente”, declara Radu Iacoban, regizorul acestui spectacol.

“Cântăreața Cheală de Eugène Ionesco, în traducerea lui Vlad Russo și Vlad Zografi, adaptarea scenică și regia artistică - Radu Iacoban, scenografia -Tudor Prodan, light design - Bogdan Gheorghiu are la Brăila o distribuție de excepție:

Doamna Smith - Ramona Gîngă; Domnul Smith - Valentin Terente; Doamna Martin - Corina Borș; Domnul Martin - Silviu Debu; Mary - Mădălina Anea;  Pompierul - Adrian Ștefan.

Weekendul de spectacole continuă sâmbătă, 5 martie, la Sala Mare, de la ora 18.00, unde puteți vedea spectacolul “Bădăranii” de Carlo Goldoni, regia Petru Vutcărău, o comedie clasică în trei acte, un spectacol în care trei bărbați își chinuiesc nevestele cu toanele lor și fac pe supărații doar ca să arate ei cine-s stăpânii în casă. Doar că soțiile lor fac tot cum le taie capul și la finalul piesei îi pun la punct pe bădăranii deveniți mielușei.

Spectacolul “Bădăranii” a fost pus prima dată în scenă în 1760 la Teatro San Luca cu ocazia Carnavalului de la Veneția, având o istorie remarcabilă în teatru dar și în cinematografie. Un text mereu actual, un veritabil eveniment social, cu caractere înfățișate de Goldoni direct, aspru, fără convenții stereotipe, fără improvizații cu alunecări în grotesc și vulgaritate, în care măștile și costumele de bâlci au fost înlocuite cu fizionomii.

În distribuția spectacolului îi veți regăsi pe actorii: Marcel Turcoianu (Lunardo), Cătălina Nedelea (Margarita), Ramona Gîngă (Lucietta), Zane Jarcu (Simon), Monica Ivașcu (Marina), Corina Georgiana Borș (Donafelice), Dan Moldoveanu (Canciano), Valentin Terente (Maurizio), Adrian Ștefan (Filippetto), Silviu Debu (Contele Riccardo). Alte roluri: Ioana Dragu, Ionel Spălatu. Regia artistică, adaptare și ilustrație muzicală - Petru Vutcărău, scenografia - Vladimir Turturica si Elena Gheorghe, traducerea - Sică Alexandrescu, coregrafia - Gelu și Dana Baciu.

Duminică, 6 martie, tot de la ora 18.00, la Sala Mare, sunteți invitați la comedia “Un cuplu ciudat” de Neil Simon, regia Dan Mirea, un spectacol în care, încă după prima ridicare a cortinei, veți intra în haosul comic, dar și incitant al celor șase prietene: Olive, Florence, Mickey, Vera, Renee și Sylvie. Spectacolul “Un cuplu ciudat”, prin puterea sa comică, vă va face să priviți un tablou cotidian în care umorul situațiilor neplăcute se îmbină perfect cu neprevăzutul. Un apartament dominat de jocuri de societate, de probleme maritale și nu numai, creează un cadru aproape familiar, în care publicul va avea ocazia să admire ușurința cu care personajele noastre vor pendula între disperare, crize conjugale, prietenie și un strop de Español.

Distribuție: Monica Ivașcu, Flori Popa, Elena Andron, Emilia Mocanu, Cătălina Nedelea, Wanassa Radu, Silvia Tariq, Zane Jarcu și Dan Moldoveanu. Scenografia îi aparține lui Daniel Divrician.

Bilete pot fi achiziționate prin intermediul site-ul www.blt.ro sau de la Agenția teatrală, telefon 0239.613.969.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro