Primăriile, zorite să preia asistenţa medicală comunitară | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Primăriile, zorite să preia asistenţa medicală comunitară

Confom noilor reglementări legislative, până la sfârşitul acestui an, toate comunele din ţară trebuie să angajeze un asistent medical comunitar, cu studii post-liceale, pentru a face, practic, treaba unei moaşte comunale. Anul acesta, banii sunt alocaţi de către Guvern, însă pentru anul viitor primăriile din teritoriu trebuie să cuprindă acest post în organigramele lor, iar salariile să le prevadă din bugetul local. Dacă unele dintre primăriile din judeţul Brăila s-au conformat încă de luna trecută, altele au aşteptat întâlnirea de ieri cu reprezentanţii prefecturii, pentru a se lămuri, fiind nemulţumiţi de faptul că vor plăti salariul asistentului din bugetul local.

"Noile directive în domeniu impun existenţa unui asistent medical permanent în comună. Un fel de moaşă comunală dacă vreţi, aşa cum se spunea mai de mult. Persoana respectivă trebuie să aibă studii post-liceale în domeniu. Anul acesta banii sunt alocaţi de către Guvern, prin Ministerul Sănătăţii, însă de anul viitor, fiecare primărie va asigura din bugetul local salariul asistentului. Bineînţeles că unii sunt reticenţi, comentează, însă legea aşa spune şi aşa se va face. Ideal ar fi ca, până la sfârşitul lunii, să organizeze toate primariile şedinţe de consiliu local în care să aprobe înfiinţarea acestui post, ca să nu rămânem în urmă şi să pierdem banii de la guvern", a declarat ieri, subprefectul Florin Cârligea.

Întâlnirea a fost solicitată de către conducerea DSP, pentru a se încerca urgentarea semnării protocolului de transfer a asistenţilor sanitari comunitari, a mediatorilor sanitari şi a personalului de medicină şcolară. "Primarii nu au înţeles ce trebuie să facă, este prima dată când se face o asemenea descentralizare, de aceea a fost nevoie de o întâlnire în care să li se explice partea tehnică a problemei. Noi trebuie să predăm atribuţiile şi responsabilităţile asistenţei comunitare până la sfârşitul lunii iulie, iar aprobarea transferului respectiv se face în şedinţă de consiliu local, pe care unii dintre primari au întârziat să o organizeze. De luni, începem să semnăm protocolul de predare primire cu toate comunele şi cu municipiul. După ce primăriile vor prelua artibuţiile şi responsabilităţile, îşi pot angaja oameni, chiar dacă nu au existat posturi. Acestea pot fi înfiinţate, prin modificarea organigramei", ne-a precizat dr. Lucica Scutaru.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro