Mergi la conţinutul principal

Primăriile primesc bani pentru curăţenia de primăvară

* Campania Naţională ”Curăţăm România”, lansată recent de către ministrul Mediului a ajuns şi în judeţul nostru * Prefectura Brăila a organizat deja o primă întâlnire în acest sens şi a pus la dispoziţie primăriilor, ghidul de finanţare pentru a putea solicita fonduri pe proiecte de ecologizare * campania se adresează tuturor românilor, fiind prima de acest fel în care vor fi implicate autorităţile centrale, locale, precum şi asociaţiile de profil

 

 

 

 

Prefectura Brăila a preluat ştafeta de la nivel central şi a dat start unei campanii naţionale de ecologizare cu bani de la Administraţia Fondului pentru Mediu. Proiectul se numeşte ”Curăţăm România” şi a fost lansat oficial, la nivel naţional, pe 4 aprilie a.c. şi se va desfăşura timp de o lună, sub sloganul ”Vrem o ţară fără deşeuri abandonate”. Practic, această campanie este un semnal şi, totodată, un apel ferm către autorităţile centrale, locale pentru a curăţa străzile, oraşele, satele, comunele afectate de poluare cu deşeuri, o responsabilitate pe care o aveau oricum primarii, doar că acum vor putea primi şi bani, dacă vor depune proiecte eligibile în acest sens. Astfel, conform unui comunicat de presă transmis de Prefectura Brăila, săptămâna aceasta, la sediul instituţiei a avut loc o primă şedinţă a grupului de lucru pentru derularea proiectului ”Curăţăm România”. La întâlnire au participat reprezentanţi din partea instituţiilor: Agenţia pentru Protecţia Mediului Brăila, Garda Naţională de Mediu - Comisariatul Judeţean Brăila, Direcţia Silvică Brăila, Sistemul de Gospodărire a Apelor Brăila, Consiliul Judeţean Brăila, Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate - Serviciul Teritorial Brăila, Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila. ”Toate UAT-urile de pe raza judeţului vor fi contactate pentru a prezenta, într-un timp cât mai scurt, planul de acţiuni care se vor desfăşura la nivelul comunităţilor locale”, după cum precizează Prefectura Brăila. De asemenea, în cadrul aceleiaşi întâlniri, mai spune sursa citată, prefectul judeţului Brăila a invitat ca parteneri la acţiunea ”Curăţăm România” Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Brăila, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Dunărea” al judeţului Brăila şi Sectorul Poliţiei de Frontieră – Baza de Reparaţii Nave, care au dat curs invitaţiei, urmând să fie stabilite locaţiile, dar şi numărul de lucrători care vor participa, voluntar, la acest demers.

Prin acest proiect ne propunem să implicăm reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, iar primul pas este identificarea zonelor cu probleme de pe raza unităţilor administrativ teritoriale. Se va face curăţenie în case, în curţi, pe drumuri şi şosele, în păduri şi pe cursul apelor (...) Partenerii vor identifica locurile unde se desfăşoară acţiunea de ecologizare şi vor asigura predarea deşeurilor în condiţiile legii. (...) În acest fel putem da un exemplu celor care vor trebui să desfăşoare activităţi în cadrul programului ”Curăţăm România” a declarat prefectul judeţului Brăila, Iulian Timofei.

Aşadar, primăriile vor putea accesa bani pentru susţinerea şi derularea campaniei, finanţarea fiind asigurată prin Administraţia Fondului pentru Mediu. Se pot deconta sume cuprinse între 3.000 şi 30.000 lei, în funcţie de numărul de locuitori din fiecare UAT, dar asta numai dacă se depun proiecte eligibile care au ca scop ecologizarea zonelor afectate de poluarea cu deşeuri (plastic, metal, deşeuri de echipamente electrice şi electronice, sticlă, hârtie, cartoane, lemn, cauciuc, materiale textile, baterii şi acumulatori, anvelope), inclusiv a gospodăriilor, zonelor de protecţie din jurul lacurilor naturale, a lacurilor de acumulare, cursurilor de apă, digurilor, a canalelor, barajelor şi a altor lucrări hidrotehnice, a câmpurilor şi pădurilor de pe raza teritorială.


 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro