Primăria vrea să cumpere sediul BCR de pe Calea Călărașilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Primăria vrea să cumpere sediul BCR de pe Calea Călărașilor

* anunțul a fost făcut, marți, de către primarul Marian Dragomir, în contextul pregătirilor pentru începerea lucrărilor la Palatul Administrativ, cu precizarea că aceasta ar putea fi o locație foarte bună ca sediu temporar al Primăriei * edilul-șef a afirmat că a primit o informare recentă în legătură posibilitatea exercitării sau nu a dreptului de preemțiune de către municipalitate la achiziția sediului principal al BCR de pe Calea Călărașilor, lucru care îi surâde și pe care îl va supune aprobării consilierilor * Dragomir a afirmat că după ce Primăria va reveni în Palatul Administrativ, în clădirea unde momentan activează BCR s-ar putea muta, în viitor, Evidența Persoanei

 

După decizia de a începe procedurile pentru achiziția Gării Fluviale, municipalitatea își îndreapă atenția către încă o clădire mare din Centrul Istoric al Brăilei. Este vorba despre sediul actual al Băncii Comerciale Române (BCR) de pe Calea Călărașilor, al cărei proprietar dorește să o vândă, context în care Primăria are ocazia să își manifeste dreptul de preempțiune. Informația a fost făcută publică, marți, de primarul Marian Dragomir, în cadrul unei conferințe de presă, fiind întrebat dacă Primăria Brăila este pregătită să renunțe temporar la sediul din Palatul Administrativ, având în vedere proiectul pe fonduri europene de reabilitare a clădirii, care ar trebui să înceapă în curând. Dragomir a punctat că decizia privind achiziția clădirii în care funcționează BCR va aparține în totalitate consilierilor municipali, însă potrivit acestuia, cumpărarea ar fi o idee bună, în special pentru că imobilul ar putea fi folosit inițial ca sediu temporar pentru Primărie, fiind extrem de încăpător, iar mai târziu ar putea fi un spațiu potrivit pentru Serviciul Public Comunitar Local pentru Evidența Persoanei.

”Da, oarecum (n.r. - cu referire la pregătirile pentru schimbarea sediului). Mă forțați să spun ceva anticipat, dar o să spun. Pentru toate clădirile care sunt situate în zona Centrului Istoric, atunci când se vând, trebuie să fie respectată o procedură a exercitării dreptului de preempțiune. În momentul de față, Primăria Municipiului Brăila a primit o solicitare de exercitare sau neexercitare a dreptului de preempțiune pentru una dintre principalele clădiri aflate în zona Centrului Istoric, exact pe Calea Călărașilor. Este vorba despre clădirea BCR. Noi am manifestat o intenție de achiziție a acestei clădiri. Urmează ca zilele următoare să convocăm o ședință de Consiliu Local, în vederea exercitării dreptului de preempțiune, pentru a cumpăra clădirea în care funcționează Banca Comercială Română. Restul depinde de votul consilierilor și de raportul de evaluare care va spune dacă suma este una corectă sau este una care trebuie ajustată, teoretic, am zice noi, în jos, sau la nivelul respectiv. După aceste etape vom putea să detaliem exact”, a declarat Dragomir.

 

Primarul nu dorește să renunțe definitiv la Palatul Administrativ

Inițial, liderii administrației brăilene au precizat că Primăria s-ar putea muta temporar, pe perioada derulării lucrărilor de modernizare ale Palatului Administrativ, în clădirea proaspăt renovată de pe Bulevardul Independenței, fostul Liceu Forestier. Totuși, nu toate direcțiile ar încăpea acolo, astfel că acea strategie ar însemna identificarea mai multor locații pentru diferite sedii, ceea ce probabil că ar produce unele complicații atât pentru funcționari, cât și pentru cetățeni. Dragomir a afirmat că varianta legată de actualul spațiu al BCR i se pare mult mai bună, în special că este vorba despre o clădire importantă din Centrul Istoric, dar și pentru că așa s-ar rezolva în viitor o altă problemă: un spațiu potrivit pentru Evidența Persoanei.

”Dacă va fi nevoie pe perioada lucrărilor în clădirea aceasta (n.r. - Palatul Administrativ), noi ne vom muta, atunci când și ei o vor elibera, în clădirea BCR. Așa vom putea să fim toți cei din Primărie. Compact. Este mult mai bine pentru orice cetățean poate în felul acesta să ia contact cu noi. Dar mai ales pentru toate departamentele Primăriei, pentru a avea un circuit al documentelor mult mai rapid, decât situația pe care o estimăm în momentul de față: să fim în mai multe clădiri din Municipiul Brăila, pentru că nu avem una suficient de încăpătoare. Iar atunci când vom reveni în această clădire (n.r. - Palatul Administrativ), pe aceea o vom pregăti pentru ca Evidența Populației să își desfășoare activitatea. Mă refer la clădirea BCR. Ați observat și dumneavoastră, are niște holuri foarte generoase, niște spații deschise așa cum spun cei din zona corporatistă: open space. Se poate asigura o transparență, o comunicare mult mai facilă cu cetățeanul și sunt spații mult mai generoase decât la sediul actual de la Evidența Populației”, a mai explicat edilul-șef.

Cât despre posibilitatea ca Primăria Municipiului Brăila să rămână permanent într-un sediu propriu pe viitor, Dragomir nu s-a arătat prea încântat să renunțe la Palatul Administrativ, clădire unde proprietar este Consiliul Județean, dar care a devenit deja cunoscută ca locație a Primăriei Municipiului.

”Nu, deoarece în zona centrală nu mai există astfel de terenuri disponibile. Și nu ne gândim niciodată să mutăm Primăria din centrul orașului. Și apoi, mai este un adevăr: atunci când vorbim despre clădirea acesta, toată lumea spune că vine la Primărie, deși aici își desfășoară activitatea două instituții partenere nouă, Consiliul Județean și Prefectura”, a conchis Dragomir.

Rămâne de văzut când va avea loc ședința de Consiliu Local Municipal în care se va dezbate acest subiect și care va fi decizia consilierilor. Reamintim că, recent, președintele CJ Brăila, Francisk Iulian Chiriac, și-a manifestat speranța ca lucrările la Palatul Administrativ să înceapă undeva în luna mai, cu precizarea că la acel moment instituția pe care o conduce ar trebui să fie deja mutată în Casa Tineretului, iar Primăria, în spațiul pe care îl va alege ca fiind cel mai pretabil ca sediu temporar.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro