Mergi la conţinutul principal

Primăria a primit o ofertă de realizare a unei creșe cu ajutor guvernamental

* ministrul Dezvoltării, Attila-Zoltan Cseke, s-a aflat vineri la Brăila cu ocazia unei vizite de lucru * acesta s-a întâlnit cu primarul Marian Dragomir, dar și cu ceilalți primari din județul nostru * printre subiectele abordate a fost și unul legat de finanțarea de proiecte de la Ministerul Dezvoltării privind înființarea de creșe moderne

 

Ministrul Dezvoltării, lucrărilor publice și adminsitrației, Attila-Zoltan Cseke, a venit cu o propunere pentru primarul Marian Dragomir privind înființarea unei creșe cu bani guvernamentali. Acesta a vizitat, vineri, Brăila, a mers la o serie de obiective și printre altele s-a întâlnit cu primarul Municipiului, dar și cu primarii comunelor și orașelor din județul nostru. Ministrul a dorit să promoveze un nou program național care vizează construcția de creșe moderne.

”În ianuarie am vorbit despre un nou program național de construcție de creșe. Apoi, în martie, am prezentat nota conceptuală legată de acest proiect. Astăzi, avem studii de fezabilitate pe cele trei tipuri de proiecte de creșe: de 50 de locuri, de 70 locuri și de 110 locuri. În luna iulie, dorim să le trecem din punct de vedere tehnico-economic, atât la CNI (n.r. - Compania Națională de Investiții) cât și la Ministerul Dezvoltării pe partea de specialitate, de avizare. Iar în luna august, până la sfârșit, dorim să acordăm primele aprobări de finanțări pe construcție de creșe. Am avut o discuție dimineață legat de acest subiect și cu autoritățile publice locale, și în mod special pe această temă cu domnul primar al Municipiului Brăila. L-am îndemnat să depună cerere de finanțare pentru acest proiect. Pentru că din ceea ce noi am văzut în toată țara și nu cred că Brăila este o excepție din acest punct de vedere, este o lipsă acută de infrastructură antepreșcolară. Și acest program al statului, care în prima fază va veni din finanțarea Ministerului Dezvoltării, va asigura un salt, dacă vreți, calitativ”, a declarat Cseke, în cadrul unei conferințe de presă, după întâlnirea cu primarii.

Totodată, ministrul a anunțat că deja există o decizie guvernamentală, astfel că din luna septembrie ar trebui să intre în vigoare o lege prin care bugetul Ministerului Educației va prelua cheltuielile de funcționare ale creșelor, inclusiv pe cele existente deja. Potrivit lui Cseke, acest lucru va însemna o degrevare importantă a autorităților de sarcini financiare, deoarece pe legislația actuală, primăriile sunt cele care asigură finanțarea creșelor, motiv pentru care astfel de proiecte au fost evitate când a venit vorba de PNDL sau POR.

”Vrem să construim creșe, multe. Și vom începe în august cu partea aceasta urbană mai dezvoltată, cu mai mulți locuitori. Adică municipii reședință de județ și municipii, probabil. Urmând ca în analizele ulterioare să vedem și nevoile de la nivel mai de jos. Așteptăm această solicitare de la nivelul Municipiului Brăila și suntem dispuși să ajutăm cu finanțarea în prima etapă a cel puțin unei creșe. Să știți că sunt creșe moderne, prevăzute cu spălătorie, bucătărie proprie, cu corp medical și toate cele necesare pentru o chestiune modernă. Cu încălzire cu pompă de căldură, cu panouri fotovoltaice, deci toate la nivel de an 2021”, a mai completat ministrul.

Cât despre faptul că natalitatea nu stă tocmai bine în România, sursa citată nu a comentat prea mult, însă a precizat că s-a ajuns la promovarea acestui proiect în urma unor analize temeinice la nivelul ministerului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu