Primăria pierde 2 milioane lei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Cum se toacă fondurile europene

Primăria pierde 2 milioane lei

• este vorba despre suma la care se ridică reabilitarea şi modernizarea ambulatoriului Spitalului de Psihiatrie “Sf. Pantelimon” • investiţiile s-au realizat  cu fonduri europene, în proiect fiind prevăzute şi achiziţionarea unui RMN • proiectul s-a desfăşurat în perioada noiembrie 2014 - decembrie 2015, dar pentru că nu s-au realizat toate dotările la timp, contractul de finanţare poate fi reziliat • o altă variantă ar fi ca municipalitatea să achiziţioneze din bugetul local aparatură de imagistică în valoare de circa 10 milioane lei şi să rămână şi cu investiţiile deja făcute

 

Primăria Municipiului Brăila ar putea fi nevoită să returneze jumătate de milion de euro, bani primiţi de la Uniunea Europeană pentru un proiect de reabilitare, modernizare şi dotare a Spitalului de Psihiatrie “Sfântul Pantelimon”. Deşi, iniţial, în proiect era prevăzut un buget de peste 15 milioane lei, în final, Primăria a cheltuit circa 2 milioane de lei. Asta deoarece s-a realizat doar reabilitarea clădirii Ambulatoriului, iar dotarea cu aparatură de tip RMN nu s-a putut finaliza în termenul prevăzut în proiect, licitaţiile pentru achiziţionarea acestuia fiind anulate. În acest context, municipalitatea este obligată să restituie Ministerului Dezvoltării valoarea investiţiilor făcute în spital sau să achiziţioneze, din fonduri proprii, aparatura de înaltă performanţă. Indiferent de varianta pe care va merge primarul Dragomir, banii vor fi luaţi din bugetul local, adică de la cetăţenii Brăilei. Practic, putem spune că din buzunarul nostru s-a construit un Ambulatoriu modern la Psihiatrie.

În toamna lui 2014, Primăria Municipiului Brăila, în calitate de titular şi beneficiar, a început implementarea proiectului Reabilitarea, Modernizarea şi Dotarea Ambulatoriului de Specialitate al Spitalului de Psihiatrie “Sf. Pantelimon”, finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007 - 2013, Axa Prioritară 3: “Îmbunătăţirea infrastructurii sociale”. Obiectivul general al proiectului a vizat crearea premiselor necesare pentru asigurarea populaţiei cu servicii esenţiale, contribuind astfel la atingerea obiectivului european al coeziunii economice şi sociale, prin îmbunătăţirea infrastructurii serviciilor de asistenţă medicală, educaţie, sociale şi pentru siguranţa publică în situaţii de urgenţă. Data de finalizare a proiectului a fost 31 decembrie 2015.

Proiectul a cuprins două componente: partea de reabilitare şi modernizare a clădirii ambulatoriului şi partea de dotare cu echipamente. Dotările au fost împărţite pe două loturi: lotul I cuprindea aparatură medicală pentru diagnosticare (RMN, ecograf şi EKG portabil) în valoare de 8.734.958 lei fără TVA, iar lotul II aparatură medicală de laborator în sumă de 1.052.815 lei fără TVA.

Iniţial, valoarea totală a proiectului a fost de 15.159.925,13 lei (cu TVA), dar în final s-au cheltuit doar 2.072.576,49 lei (cu TVA), suma la care s-a ridicat reabilitarea şi modernizarea clădirii pentru că echipamentele de imagistică şi de laborator cu care trebuia dotat ambulatoriul nu au putut fi achiziţionate. Dar problema cea mare nu este faptul că brăilenii nu se vor putea folosi de încă un aparat RMN. Pentru că nu s-a respectat contractul iniţial, Ministerul Dezvoltării a cerut Primăriei Municipiului Brăila să suporte de la bugetul local achiziţionarea aparaturii de înaltă performanţă sau să returneze suma de peste 2 milioane de lei, banii care s-au investit în modernizarea clădirii. Vestea a fost dată chiar de primarul Marian Dragomir în cadrul unei conferinţe de presă.

“La Spitalul de Psihiatrie avem o problemă destul de mare. Am primit o adresă şi va trebui să dăm un răspuns în cel mai scurt termen. Acolo s-a derulat un program cu fonduri europene şi dacă nu investim 2 milioane euro în cumpărarea de aparatură la acea licitaţie care a fost blocată la un moment dat va trebui să restituim cei 530.000 euro care au fost folosiţi ca şi investiţii din fonduri europene în acea locaţie. Nu am putut să iau încă o decizie în acest moment. Va trebui să ne sfătuim şi o să vedem dacă Primăria Municipiului Brăila va investi la spitalul respectiv 2 milioane euro pentru cumpărarea de aparatură medicală sau va restitui 530.000 euro pentru investiţiile realizate până în prezent din fonduri europene. Consider că suma de 2 milioane de euro pentru aparatură similară aproximativ cu cea de la “Spitalul Judeţean este una destul de mare pentru a fi folosită din fondurile Primăriei şi cred că noi ar trebui să punem pe primul plan modul în care arată saloanele, să folosim aparatura de la Spitalul Judeţean pentru necesităţi şi apoi să discutăm de aparatura proprie”, a declarat edilul-şef.

Întrebat cum s-a ajuns în această situaţie, Dragomir a spus că problema a fost la licitaţiile de atribuire a contractelor pentru aparatura de imagistică, însă nu a dorit să intre în detalii.

 

10 milioane lei, bani pierduţi

Am dorit să aflăm de ce nu s-a putut achiziţiona aparatura de înaltă performanţă şi cine a fost vinovat pentru că s-a ajuns în această situaţie, în care jumătate de milion de euro vor trebui returnaţi de la bugetul local. Potrivit directorului Direcţiei de Strategii, Programe, Proiecte de Dezvoltare şi Relaţii Internaţionale din cadrul Primăriei, Iuliana Neagu, nu s-au realizat toate investiţiile pentru că nu s-au putut finaliza cele două proceduri de achiziţie derulate în cadrul proiectului, ofertele depuse fiind neconforme.

Mai exact, în noiembrie 2014 a fost lansată prima procedură de achiziţie publică a dotărilor. O lună mai târziu, în decembrie, licitaţia a fost anulată din cauza specificaţiilor tehnice ale aparaturii medicale pentru diagnosticare. Fişa tehnică a fost refăcută, iar pe 7 aprilie 2015 s-a publicat anunţul pentru cea de-a doua licitaţie. Într-o corespondenţă purtată între Direcţia de Strategii şi cei de la Direcţia de Achiziţii Publice, în luna octombrie 2015 cei din urmă spuneau că licitaţia se va anula, ofertele depuse fiind neconforme.

În această situaţie, cei de la Direcţia de Strategii au făcut o analiză la nivelul managementului de proiect şi au ajuns la concluzia că nu mai au timp să lanseze încă o procedură de achiziţie pentru echipamentele de imagistică, în condiţiile în care data de finalizare a proiectului era de 31 decembrie 2015.

Totuşi, Iuliana Neagu ne-a spus că s-a găsit o soluţie pentru ca proiectul să poată continua şi să nu piardă finanţarea. Mai exact, Primăria a solicitat autorităţii de management - Ministerul Dezvoltării un act adiţional prin care reduceau activităţile şi valoarea proiectului pentru că nu s-a mai făcut dotarea cu echipamente medicale. La final de 2015, în decembrie, a venit şi răspunsul de la Ministerul Dezvoltării. Oficialii au spus că, în primă fază, vor analiza actul adiţional cu condiţia ca Primăria să facă dovadă că Ambulatoriul este funcţional şi are toate avizele şi acordurile funcţionării lui, lucru care s-a şi realizat ulterior.

Cu toate acestea, în decembrie 2016, Ministerul a trimis o scrisoare prin care obligă Primăria să achiziţioneze din bugetul local aparatură medicală pentru diagnosticare şi laborator, din fonduri proprii, sau să restituie înapoi banii cheltuiţi pentru reabilitarea şi modernizarea clădirii ambulatoriului.

Întrebată cine se face vinovat de pierderea unei investiţii de 10 milioane lei, directorul Iuliana Neagu a spus că nu ar exista cineva anume şi că important este să învăţăm din greşelile acestui proiect, astfel încât ele să nu se mai repede pe viitor.

De asemenea, am încercat să luăm legătura la Direcţia de Achiziţii Publice pentru a afla mai multe detalii despre acest proiect, dar directorul acesteia nu a putut fi contactat telefonic.

 

Camera RMN, transformată în sală de terapie multisenzorială pentru copii cu autism

Pentru că Ambulatoriul nu a putut fi dotat cu aparatură imagistică de înaltă performanţă, proiectul tehnic iniţial a fost modificat iar camera RMN a fost transformată în sală de terapie multisenzorială pentru copii cu autism.

“Spaţiile destinate RMN-ului au trebuit reorganizate. Cabinetul de explorări funcţionale s-a transformat în cabinet de consultaţii, în loc de vestiar RMN este acum doar un vestiar, era prevăzută o sală de forţă care este acum o sală de aşteptare, iar camera de comandă a RMN-ului s-a transformat în cabinet. Astea au fost schimbările realizate de spital cu acordul ADR-ului”, ne-a spus Bogdan Criţă, manager interimar Spitalul de Psihiatrie “Sf. Pantelimon”.

Acesta a pecizat că Ambulatoriul funcţionează cu succes chiar şi fără dotarea cu aparatură performantă, anul trecut realizându-se, în medie,1.490 de consultatii pe lună, iar pe parcursul întregului an s-au înregistrat 17.880 de consultaţii.

“Sunt proiecte care se pierd din cauza termenelor. Pentru spital era un câştig, dar nu pot spune că spitalul nu funcţionează bine fără acel RMN. Avem clădirea modernă şi mă bucur că nu este o investiţie din ciclul celor care au fost abandonate. Nu este cum a fost gândit iniţial, dar este foarte bine că îl avem”, a adăugat sursa citată anterior.

 

Ce soluţie va alege Primăria

În momentul de faţă Primăria Brăila are două variante: fie alege să achiziţioneze din surse proprii aparatura de 2 milioane de euro şi rămâne cu investiţiile făcute prin proiect, fie returnează banii cheltuiţi cu reabilitarea şi modernizarea clădirii.

Indiferent ce soluţie se va alege, în ambele situaţii banii vor fi cheltuiţi din bugetul local.

“Decât să investim 2 milioane euro într-o aparatură aproximativ similară cu cea de la Spitalul Judeţean, atunci cu siguranţă cred că vom lua decizia, la un moment dat, să dăm înapoi cei 500.000 euro. S-au făcut modernizări la spital din aceşti 500.000 euro, rămânem cu modernizările şi dacă ni le asumăm din bani proprii. Trebuie să dăm un răspuns cât mai repede. Ei ne-au solicitat să le dăm un răspuns până la data de 31 ianuarie, însă eu le-am cerut o prelungire a termenului respectiv”, a spus Dragomir.

Fostul primar Aurel Simionescu, cel care s-a aflat la cârma oraşului în perioada derulării proiectului, a declarat că ar mai exista o variantă în care unitatea spitalicească să rămână cu dotările realizate până acum şi, ulterior, să se achiziţioneze un RMN prin fonduri naţionale.

“Acum variantele pot fi mai multe, nu neapărat una sau două. O variantă este aceea prin care noi cumpărăm acel aparat din banii municipalităţii şi dotăm ambulatoriul. A doua variantă este să nu cumpărăm aparatul şi el să rămână pur şi simplu o dorinţă, care vom vedea în ce măsură se va mai întâmpla. O a treia variantă este o intervenţie pe dotările care se fac de la nivel naţional. Pentru că există astfel de fonduri la nivelul Ministerului Sănătăţii şi cei de la Spitalul Sf. Pantelimon au o astfel de posibilitate să facă un demers pentru dotare pe această cale. Pe nivelul de dotări naţionale. Deci discuţiile pot continua şi trebuie analizat foarte bine din punct de vedere financiar, dar şi din punct de vedere al necesarului pe care îl consideră spitalul, cel care ar folosi acel aparat”, a spus Simionescu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro