Mergi la conţinutul principal
Bijuterie arhitectonică în reabilitare

Primăria investeşte 680.000 de lei într-un imobil vechi de un secol şi jumătate, de pe Calea Regală

• municipalitatea a demarat lucrările la cel de-al treilea imobil programat pentru reabilitare în 2020, situat în Centrul Istoric al Brăilei • în total, anul acesta, primăria va investi 2,3 milioane de lei în reabilitarea a şapte imobile amplasate în Centrul Vechi • construită în anul 1880, clădirea în forma literei L, de pe Strada Mihai Eminescu nr. 46, a fost grav afectată de un incendiu în anul 1998

 

După imobilul de pe Strada 1 Decembrie nr. 8, distrus de un incendiu în anul 2018, şi cel de pe Strada Mihai Eminescu nr. 72 (fosta Bancă „Brăila”) - reabilitate cu suma totală de 853.000 de lei (fără TVA) - a venit rândul unei alte „bijuterii arhitectonice” de pe fosta Cale Regală a Brăilei să-şi schimbe înfăţişarea, pe cheltuiala municipalităţii. Este vorba de imobilul-monument de pe Strada Mihai Eminescu nr. 46, colţ cu Petru Maior şi Tâmplari, vechi de aproape un secol şi jumătate. Costul lucrărilor demarate, deja, la clădirea impozantă, care străjuieşte intersecţia Regalei cu Petru Maior, este de 680.000 de lei (cu TVA). Potrivit viceprimarului Municipiului Brăila, Doiniţa Ciocan, anul acesta, vor fi reabilitate nu mai puţin de şapte imobile situate în Centrul Istoric, valoarea totală a investiţiilor depăşind suma de 2,3 milioane lei. La acestea  se adaugă o altă investiţie majoră a Primăriei Brăila, aceea de la fostul Liceu Forestier (Grupul Școlar de Prelucrarea Lemnului „Constantin Brâncuşi”) de pe B-dul Independenţei nr. 65, fost Carol, unde valoarea contractului de execuţie depăşeşte 1,7 milioane lei, plus TVA.

 

Clădirea de pe fosta Regală, pe lista Monumentelor Istorice

 

„Este vorba de obiectivul cuprins în „Programul obiectivelor de investiţii pe anul 2020, Anexa 5 la HCLM 76 din 20 februarie 2020, cap. 70.02, art. 51, alin. 02, sub. 29 - „Reparaţii capitale imobil Str. Mihai Eminescu nr. 46 multianual - SUPAFLC”, cu valoarea de 680.000 lei cu TVA. Imobilul din Str. Mihai Eminescu nr. 46 face parte din Ansamblul „Str. Mihai Eminescu - Str. 1 Decembrie 1918”, clasat ca ansamblu de arhitectură în Lista monumentelor istorice din România, cu codul BR-II-a-B-02096. De asemenea, acesta face parte integrantă din situl istoric urban „Centrul istoric al municipiului Brăila”, ne-a precizat arhitectul şef al Brăilei, Corina Anghelescu.

Potrivit municipalităţii, la imobilul de pe Mihai Eminescu 46 vor fi executate următoarele lucrări: reparaţii parţiale învelitoare; înlocuit jgheaburi, burlane; reabilitare faţadă principală şi faţadă curte interioară; tencuieli calcan; înlocuit tâmplărie exterioară la faţada principală şi la curtea interioară; reparaţii instalaţii sanitare; vopsitorii ale faţadelor, feroneriei şi tâmplăriilor exterioare; reparaţii ale ornamentelor faţadelor şi cornişei. Investiţia a fost licitată în martie 2020, iar lucrările sunt în grafic.

Amplasat pe cea mai veche arteră a Brăilei, imobilul din Strada Mihai Eminescu nr. 46, construit în anul 1880, găzduieşte, în prezent, mai multe instituţii şi spaţii comerciale, fiind, de asemenea, sediu ALDE. Corpul C1 al imobilului format din SÂPÂ1E are o suprafaţă construită de 821,95 mp şi o suprafaţă desfăşurată de 2.465,85 mp. Corpul C2 are o suprafaţă construită de 19,15 mp şi suprafaţa desfăşurată tot de 19,15 mp.

„Ca şi majoritatea clădirilor aflate în pieţe şi pe arterele comerciale (Piaţa Traian, Strada Mihai Eminescu - 1 Decembrie 1918, Strada Braşoveni, Strada Cojocari), imobilul respectă tipul caracteristic zonelor comerciale, referitor la distribuţia funcţiunii spaţiilor: subsolul folosit pentru pivniţe şi depozite; parterul pentru prăvălie; etajul pentru locuinţă. Decoraţiunile de pe faţade sunt realizate din tencuială (ancadramente, cornişă, rezalit faţadă) şi urmează modelul perioadei în care au fost construite, încadrându-se stilistic în curentele istoriciste”, a mai precizat arhitectul şef Corina Anghelescu.

În ceea ce priveşte modul de ocupare al lotului, amplasamentul este cu latura îngustă către artera comercială, respectiv Strada Mihai Eminescu, fosta Cale Regală, fiind o clădire în forma literei L, perpendiculară pe direcţia străzii şi cu latura lungă pe Strada Petru Maior.

Potrivit sursei citate, construcţia este alcătuită din pereţi portanţi din zidărie de cărămidă, de format 7/14/28 cm, iar planşeele peste subsol, parter şi etaj sunt din beton (în urma lucrărilor de consolidare efectuate în anul 2002).

Trebuie precizat faptul că, în anul 1998, în urma unui incendiu ce a devastat pur şi simplu frumoasa construcţie, s-a efectuat o expertiză tehnică în urma căreia s-a realizat tronsonarea clădirii cu rosturi antiseismice, s-au introdus pereţi structurali suplimentari şi s-au refăcut planşeele, pe cheltuiala municipalităţii. Astfel, la acea dată, s-a refăcut planşeul peste parter (din beton armat) şi cel peste etaj (din lemn) şi s-a consolidat planşeul peste subsolul imobilului.

         

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro