• a fost retras, pe ultima sută de metri, de pe ordinea de zi a CLM Galaţi de joi, 26 octombrie, proiectul de hotărâre privind trecerea lotului de 655,29 ha de la Galaţi în proprietatea publică a statului, aşa cum solicitase în mod expres Guvernul României • “în urma discuţiilor pe care le-am avut cu ceilalţi factori de decizie locali am ajuns la concluzia că e mai bine pentru moment să retragem şi să reanalizăm această iniţiativă”, a fost explicaţia halucinantă a primarului Galaţiului, de parcă o solicitare oficială şi imperativă a Guvernului României este cumva opţională • edilul gălăţean a spus că vrea să aibă totuşi o discuţie personală cu premierul Mihai Tudose pe această temă • preşedintele judeţului, Francisk Chiriac, şi primarul municipiului, Marian Dragomir, militează pentru o utilizare reciproc avantajoasă Brăila - Galaţi a terenului de la Vădeni
Primăria Galaţi dă cu flit Guvernului Mihai Tudose şi spune “pas” la solicitarea expresă a Executivului, prin secretariatul general, de a fi înapoiată statului proprietatea asupra lotului de 655,29 ha de pe raza judeţului nostru, făcută cadou acum 15 ani municipalităţii gălăţene. Deşi pe ordinea de zi a şedinţei CLM Galaţi de joi, 26 octombrie, fusese introdus un proiect de HCLM “privind trecerea terenului în suprafaţă de 655,29 ha, aflat în comuna Vădeni, judeţul Brăila, din domeniul public al municipiului Galaţi în domeniul public al statului”, pe ultima sută de metri propunerea a fost retrasă, chipurile, pentru a se lămuri autorităţile gălăţene cu privire la solicitarea iniţială a Secretariatului General al Guvernului. Primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu, a declarat presei locale din oraşul vecin, imediat după şedinţa CLM de joi, 26 octombrie, că nelămurirea pleacă de la faptul că Guvernul i-a cerut să înapoieze doar lotul de 655,29 ha, nu întreaga suprafaţă de teren rămasă neutilizată în cadrul proiectului imobiliar Cartierul Siret. “Cred că se impune o mai bună analiză a unei decizii atât de importante pentru noi, decât să ne aruncăm cu capul înainte şi să luăm decizii pripite. Mai există potenţial, proiecte ce pot apărea pe zona respectivă şi atunci este normal să reanalizăm toate opţiunile. Sperăm la un dialog ceva mai direct şi mai bun cu Guvernul României tocmai pentru a vedea şi a înţelege şi noi exact pentru ce ni se cere cumva acest teren înapoi. Nu înţeleg de ce pentru parcela de 300 de hectare pe care, la fel, o avem dată în arendă de mai bine de 3 ani, nimeni nu spune nimic. Se pare că doar aici, pe lotul acesta de 600 ha, am deranja, dar vom afla totul la momentul potrivit. Nu am scos din circuitul agricol decât 45 de hectare, restul sunt în acelaşi stadiu în care ne-a fost predat. Deocamdată, orice nelămurire este în avantajul nostru pentru că terenul rămâne în proprietatea municipiului Galaţi. Prin urmare, dacă ne lămurim sau nu le lămurim cât de curând nu afectează cu nimic bunul mers şi patrimoniul municipiului Galaţi”. Întrebat de jurnaliştii gălăţeni cum are de gând să se lămurească pe acest subiect, Pucheanu a spus că va încerca un dialog direct cu premierul Mihai Tudose. “Încerc să am o discuţie săptămâna viitoare, sau cât de curând, direct cu domnul premier. Voi vedea dacă vom reuşi un contact direct, iar dacă nu, vom vorbi interinstituţional”. De asemenea, jurnaliştii gălăţeni l-au întrebat ce resort a produs această schimbare de curs decizional pe tema lotului de 655,29 ha, dat fiind faptul că subiectul fusese introdus pe proiectul ordinii de zi a mini-Parlamentului local. “Este un proiect care avea toate avizele de 3 săptămâni, dar în urma discuţiilor pe care le-am avut cu ceilalţi factori de decizie locali, am ajuns la concluzia că e mai bine, pentru moment, să retragem şi să reanalizăm această iniţiativă”, a încheiat Pucheanu.
Chiriac mizează pe un pol de dezvoltare Brăila - Galaţi
Chiriac nu consideră că este vorba despre o atitudine sfidătoare şi speră că problema se va rezolva în cele din urmă, pe cale amiabilă, prin colaborarea dintre cele două judeţe şi realizarea unei asocieri.
“Dacă mai sunt lucruri de lămurit îi lăsăm să se lămurească şi vedem. Nu am ce să comentez prea mult. Eu mi-am încheiat misiunea. Nu ştiu ce s-a întâmplat ieri în şedinţa CLM Galaţi. E treaba dânşilor, mai analizează. Nu ştiu. Discuţii avem în permanenţă. Discutăm cu primarul, cu preşedintele CJ de acolo, suntem prieteni. Până la urmă e o chestie legală, vedem cum se închide ea. Asta nu înseamnă că trebuie să închidem relaţiile între noi. E o problemă care o să se rezolve într-un fel sau altul şi o să mergem mai departe. Lucrurile astea nu cred că o să bage vrajbă între noi şi o să mergem mai departe cu proiecte comune, indiferent cum se va finaliza tot acest demers. Guvernul poate face multe, Galaţiul poate face multe, Brăila la fel, dar eu sper să se închidă cu acea mare asociere pe care ne-o dorim cu toţii, astfel încât terenul acela să devină viabil pentru un pol de dezvoltare între cele două oraşe şi să devenim al doilea pol de dezvoltare după Bucureşti, Dunărea de Jos cum se va numi el, cu tot ce ne dorim acolo, parc industrial, sport şi altele. Vă spun că eu sunt pentru şi o să militez în continuare cu toate forţele mele, cu toată tăria pentru acest proiect de asociere. Nu mi se pare un semnal îngrijorător ce s-a întâmplat. Sub nicio formă. Ne facem griji pentru câteva luni, când ani de zile am stat în situaţia aceasta! Eu sper să se rezolve şi să se rezolve favorabil pentru ambele comunităţi”, a afirmat Chiriac.
La fel de optimist s-a arătat şi primarul Marian Dragomir în privinţa rezolvării acestei probleme pe cale amiabilă. Acesta nu a dorit să comenteze foarte mult subiectul, precizând doar că trebuie să privim întreaga situaţie în prisma discuţiilor ce vor avea loc la nivelul Guvernului în perioada următoare, în ideea de a găsi o soluţie reciproc avantajoasă pentru cele două administraţii. “Surprizele vor fi plăcute pentru ambele judeţe şi municipii”, a declarat Dragomir.
Ion Rotaru: “orice tergiversare nu le rezolvă problema, ba din contră”
Ceva mai deranjat de atitudinea gălăţenilor este senatorul Ion Rotaru, preşedintele interimar al PSD Brăila. Acesta a afirmat că nu înţelege ce anume ar mai fi de lămurit, având în vedere că nu s-au respectat prevederile hotărârii de Guvern prin care administraţia gălăţeană a primit mia de hectare.
“Eu am înţeles că memorandumul care a trecut prin Guvern şi în baza căruia ar trebui să răspundă primăria oraşului Galaţi viza explicaţii. Partea care înseamnă destinaţia celor o mie de hectare. Cât a însemnat construcţia de locuinţe, ce teren e liber şi ce destinaţie are astăzi? La întrebarea asta ei ar trebui să răspundă fără alte tergiversări pentru că aici este o chestiune care ţine de respectarea legii. Destinaţia terenului a fost una atunci când a fost atribuit Galaţiului pentru construcţia de locuinţe, înţeleg că procentul alocat pe teren pentru acest lucru este destul de mic în comparaţie cu suprafaţa alocată de 1.000 ha. Dar întrebarea de fond pe care a pus-o prin memorandum Guvernul, a fost aceasta: ce s-a întâmplat cu terenul? Că ei îl concesionează, că îl închiriază, că îl folosesc nu ştiu cum... fac asta încălcând destinaţia iniţială care a fost construcţie de locuinţe. Atunci s-a pus şi această întrebare: Mai construiţi locuinţe? Dacă nu, atunci el trebuie să revină la patria mamă, pentru că Guvernul în ideea aceasta vi l-a acordat. Ei trebuie să răspundă la această întrebare. Nu ştiu de ce au luat această decizie referitor la scoaterea de pe ordinea de zi a punctului respectiv, dar este limpede că au obligaţia legală să răspundă la solicitarea Guvernului. Aici nu este cu cine vrea şi cine nu vrea, ci ţine de respectarea legii. Pe de altă parte, eu cred că Brăila este îndreptăţită să solicite revenirea terenului, având în vedere că destinaţia pentru care a fost dat Galaţiului nu s-a respectat. Nu văd ce pot să mai analizeze suplimentar, în condiţia în care situaţia este clară?! Atât la sută procent am construit locuinţe, restul este în situaţia iniţială în care nu s-a construit nimic. Ce să analizeze aici?! Să constate că s-a mai făcut peste noapte un bloc şi nu au ştiut ei? Nu înţeleg ce trebuie să mai analizeze. Eu cred că orice tergiversare nu le rezolvă problema, ba din contră”, a afirmat la rândul său Rotaru, cu precizarea că speră ca decizia finală în această chestiune să fie una favorabilă Brăilei.
Cartierul D. Cantemir ocupă doar 9 hectare
Documentul oficial al Primăriei Galaţi, care a însoţit proiectul HCLM înapoierii lotului de 655,29 ha, detaliază modul de utilizare a terenului de 1.000 ha de pe raza comunei Vădeni. Actul cu pricina arată clar că municipalitatea de peste Siret are un al doilea contract de închiriere, tot în scopuri agricole, a 300 de hectare de pe amplasamentul în discuţie, iar asta în afară de cele 655,29 ha cerute înapoi de Guvernul Tudose! Practic, proiectul imobiliar “Dimitrie Cantemir” ocupă mai puţin de 9 hectare, mai detaliat 8,9 hectare, suprafaţă pe care au fost construite şi apoi închiriate în regim ANL blocurile din cartierul amintit. Alte 7,5 hectare au fost transmise, în 2009, statului, pentru realizarea obiectivului de investiţii “Spital Regional de Urgenţă Brăila-Galaţi” (un proiect ambiţios peste care s-a aşternut, din păcate, praful), iar 7,65 de hectare au fost predate, la schimb, către Consiliul Judeţean Brăila, pentru completarea suprafeţei necesare spitalului, Galaţiul preluând aceeaşi suprafaţă din proprietatea privată a Brăilei. Apoi, alte 300 de hectare de teren au fost închiriate, în urma unei licitaţii, tot în scopuri agricole, către SC “Ecoagra” SRL Galaţi, până în 2019, cu 825 de lei pe hectar pe an agricol. Abia după aceea s-a tras linie, iar restul de 655,29 hectare teren au fost închiriate către SC “Bonagri Holding” SRL, tot din Galaţi, până în septembrie 2022, firma gălăţeană angajându-se să plătească anual o arendă de 2.250 de lei/ha pe an agricol. Altfel spus, au rămas practic neutilizate în scopul declarat al proiectului imobiliar aproape 963 ha (300 ha plus 655,29 ha plus 7,65 ha aferente proiectului cu spitalul regional) nu doar aceste aproape 655,3 ha pe care autorităţile brăilene s-au zbătut, în această vară, să le recupereze, culminând cu Memorandumul Guvernului Tudose către Primăria Galaţi prin care se cere demararea procedurii de restituire a lotului de 655,29 ha.
Guvernul a cerut înapoi, încă din septembrie, lotul de 655 ha
Reamintim că, la jumătatea lunii trecute, mai precis, miercuri, 13 septembrie, în şedinţă de Guvern s-a făcut primul pas major pe plan administrativ în ce priveşte rezolvarea unei probleme delicate care trenează de 15 ani: “mia de hectare” de pe raza comunei Vădeni dată în proprietate UATM Galaţi, în 2002, pentru a fi implementat acolo proiectul imobiliar Cartierul Dimitrie Cantemir. În şedinţa de luna trecută a fost aprobat un Memorandum, prin care Guvernul Mihai Tudose a aprobat transmiterea de către Secretariatul General al Guvernului a unei cereri către Consiliul Local al Municipiului Galaţi în scopul adoptării de către acesta din urmă a unei hotărâri privind trecerea lotului de 655,29 ha din domeniul public al municipiului Galaţi în domeniul public al statului. Memorandumul subliniază că “Transmiterea dreptului de proprietate a fost efectuată sub condiţia de a se utiliza terenul pentru construcţii de locuinţe şi utilităţi sociale”, iar la final precizează că: “Din analiza modului cum a fost aplicată Hotărârea Guvernului nr. 512/2002 (actul prin care s-a realizat transferul celor 1.000 ha de la Vădeni - n.r.) rezultă faptul că, de 15 ani, cea mai mare parte din cele o mie de hectare nu este utilizată potrivit destinaţiei stabilite iniţial”.