Mergi la conţinutul principal

Primăria cere bani de la Consiliul Județean pentru finalizarea modernizării străzilor din Lacu Dulce

* consilierii municipali au aprobat, recent, două proiecte de hotărâri privind investițiile realizate în Cartierul Lacu Dulce pentru modernizarea străzilor de acolo * pe scurt, un proiect care vizează indicatorii tehnico-economici pentru restul de executat și un altul privind cofinanțarea acestui obiectiv alături de CJ Brăila * valoarea totală este de 7.468.701,43 lei cu TVA din care 3.000.000 lei ar reveni Consiliului Județean, dacă va accepta solicitarea municipalității

 

Primăria Municipiului Brăila ar vrea să împartă povara proiectului Modernizare străzi Cartier Lacu Dulce alături de Consiliul Județean (CJ). În ședința ordinară din luna iulie, consilierii municipali au aprobat două proiecte de hotărâri în acest sens. Unul privind aprobarea indicatorilor tehnico economici pentru lucrările rămase de executat la străzile din Lacu Dulce și un altul privind cofinanțarea alături de CJ Brăila. Valoarea totală a investiției rămase este de 7.468.701,43 lei cu TVA din care construcție plus montaj 7.468.701,43 lei cu TVA, conform devizului general aferent proiectului tehnic întocmit de către SC MABAS SRL. Durata de realizare a obiectivului este de cinci luni. Astfel, solicitarea CLM Brăila este ca de la nivelul Consiliului Județean să se aloce o cofinanțare de 3.000.000 lei. Aceasta ar putea fi aprobată într-o viitoare ședință ordinară a CJ Brăila.

După cum reiese din raportul de specialitate al proiectului, acest deziderat privind modernizarea străzilor din Lacu Dulce face parte în continuare din Programul obiectivelor de investiții pe anul 2021. Pentru realizarea lucrărilor de execuție au fost urmați o serie de pași administrativi. În iunie 2020, CLM a aprobat Documentația de Avizare Lucrări Intervenții (DALI) și a indicatorilor tehnico-economici pentru acest proiect. În august 2020 a fost încheiat contractul de execuție lucrări între Municipiul Brăila și Asocierea SC MICATIS SRL - SC MABAS SRL, ”Micatis” fiind lider de asociere (servicii de proiectare și execuție lucrări). A urmat realizarea Documentației Tehnice în vederea obținerii Autorizației de Construire (DTAC) și a Proiectului Tehnic și a Detaliilor de Execuție de către proiectant - ”Mabas”. În noiembrie 2020 a fost eliberată autorizația de construire privind executarea lucrărilor pentru Modernizarea străzilor din Cartierul Lacu Dulce. Ulterior, devizul general a fost actualizat.

În prezent, după cum reiese din raportul proiectului, obiectivul de investiții este în execuție lucrări de modernizare (în procent de 10%), conform Contractului încheiat între Municipalitate și cele două firme. În cadrul acestui obiectiv se dorește modernizare străzilor în lungime totală de aproximativ 9,6 km.

 

Care este planul privind modernizarea străzilor din Lacu Dulce

După cum reiese din raportul proiectului, prin această investiție se are în vedere modernizarea străzilor, asigurând cerințele necesare pentru îndeplinirea condițiilor de siguranță și confort ale traficului rutier și pietonal. Ce obiective sunt urmărite? Modernizarea părții carosabile, inclusiv borduri noi; amenajarea spațiului verde existent și propus; aducerea la cotă a gurilor de scurgere existente; înlocuirea gurilor de scurgere degradate; realizarea trotuarelor pietonale și refacerea acestora; devierea rețelelor de utilități, dacă este cazul; realizarea marcajelor rutiere și semnalizarea rutieră finală. Așa cum am mai specificat, toate acestea ar trebui realizate în cinci luni.

Potrivit hotărârii din martie 2020 de aprobare a Documentației de Avizare Lucrări Intervenții (DALI) și a indicatorilor tehnico-economici pentru Modernizarea străzi Cartier Lacu Dulce, valoarea totală inițială a proiectului a fost de 22.196.102,50 lei cu TVA din care construcția și montajul 19.518.713,20 lei cu TVA. Durata de execuție era de 12 luni, din care două luni dedicate pentru servicii de proiectare.

Cu ocazia ședinței ordinare a CLM din luna iulie a acestui an, consilierii au aprobat și proiectul propriu-zis de asociere a Municipiului Brăila, prin CLM, cu Județul Brăila, prin Consiliul Județean, pentru cofinanțarea și realizarea lucrărilor la acest obiectiv. Astfel, contribuția CLM Brăila pentru cofinanțare este de 4.468.701,43 lei cu TVA și va fi suportată din bugetul propriu al Municipiului Brăila pe anul 2021. Asocierea produce efecte abia după aprobarea asocierii de către Consiliul Județean Brăila și semnarea contractului de asociere de către părți. Valoarea restului de executat construcție plus montaj este de 7.468.701,43 lei cu TVA, astfel că valoarea cofinanțată de Consiliul Județean Brăila ar trebui să fie de 3.000.000 lei cu TVA.

Ambele proiecte au fost aprobate, fără discuții, cu unanimitate de voturi în CLM Brăila.

 

Viceprimarul Alexandru Jantea a explicat că este vorba despre o oportunitate oferită de CJ Brăila

Contactat de redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei” în legătură cu acest subiect, viceprimarul Alexandru Jantea a explicat că deși proiectul privind modernizarea străzilor din Lacu Dulce era deja demarat și se realiza pe banii municipalității, Primăria a decis să profite de oportunitatea oferită de Consiliul Județean și să solicite cofinanțare pentru acest obiectiv. Astfel, a fost nevoie de o actualizare a indicatorilor tehnico-economici, având în vedere faptul că proiectul nu va mai fi finanțat doar de la bugetul local, ci și de la cel județean. Jantea a ținut să puncteze că acest pas nu generează niciun fel de probleme și că lucrările avansează în continuare în Lacu Dulce.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro