Viceprimarul Dan Darabonţ (PSD) a anunţat ieri că Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) se află într-o situaţie de avarie, inclusiv în imposibilitatea de a plăti salariile, deoarece nu există ordonator principal de credite, nu există nici director economic, deci nimeni nu poate să semneze pentru o sumă mai mare de un milion de lei. Instanţa nu a comunicat prefectului Capitalei hotărârea de arest preventiv, în consecinţă acesta nu poate emite ordinul de constatare a suspendării din funcţia de primar a lui Sorin Oprescu, a adăugat al doilea viceprimar al Bucureştiului, liberalul Cornel Pieptea.
„Din punct de vedere legal, prefectul nu poate emite ordinul de constatare a suspendării până când nu este comunicată de instanţă hotărârea de arest preventiv. Nu putem face altceva decât să aşteptăm", a spus Pieptea. Întrebat dacă este pregătit să preia funcţia de primar general interimar, Pieptea a răspuns afirmativ, subliniind că este mai mult tehnocrat. „Sunt pregătit. Nu este un lucru pe care mi-l doresc, condiţia mea era mai mult de tehnocrat (...) decât să fiu implicat în activitatea politică", a arătat el.
Interimatul este o decizie politică
Viceprimarul Darabont consideră, pe de altă parte, că se impune un consens la nivelul Consiliului General al Municipiului Bucureşti, dar că trebuie făcută şi o ierarhizare a priorităţilor în interesul bucureşteanului. „Interimatul este o decizie politică, nu o simplă competiţie electorală şi, faţă de situaţia de avarie în care ne aflăm, cred că este necesar un consens la nivelul CGMB, o ierarhizare a priorităţilor strict în interesul bucureşteanului, care să ne permită să ieşim cu bine mai ales din aceste luni de iarnă care urmează, altfel mi-e teamă că vom da greş„, a declarat Darabont. În opinia lui, în cazul în care nu se va realiza un consens la nivelul CGMB, „degeaba este unul sau altul încununat cu laurii interimatului".
Situaţie excepţională
„Este o situaţie foarte grea în care ne aflăm şi, dacă nu lăsăm la o parte competiţiile politicianiste şi lupta între majoritate şi minoritate sau între Primăria Generală şi primăriile de sector, nu vom reuşi. Este vorba despre a asigura pentru cetăţenii Bucureştiului servicii publice, mă refer la salubrizare, distribuţia de energie termică, transport public în primul rând, astfel încât să depăşim cu bine această perioadă", a afirmat Darabont.Viceprimarul a explicat că nu este vorba despre un nou program, „ci despre o situaţie excepţională de a duce la capăt într-o situaţie nefericită un mandat".
„Pe termen foarte scurt, zilele acestea, trebuie să se plătească salariile, atât ale funcţionarilor din primărie, cât şi pentru angajaţii RATB şi RADET. Deci discutăm despre peste 20.000 de persoane. Multe dintre aceste 20.000 de familii se bazează pe acest salariu ca unică sursă de venit. Deci trebuie urgent să găsim o soluţie pentru conducerea executivă a primăriei şi pentru delegarea tuturor atribuţiilor şi obligaţiile aferente", a menţionat Darabonţ.