• după ce Consiliul Local Municipal a aprobat, în octombrie 2017, rezilierea contractului de închiriere cu “Aura 2010”, pentru imobilul fostei Grădiniţe nr. 8, asociaţia a atacat în instanţă hotărârea şi a câştigat • Primăria Brăila a făcut recurs la Curtea de Apel Galaţi, iar astăzi ar urma ca judecătorii să se pronunţe dacă hotărârea CLM rămâne sau nu în picioare • un cititor ne-a sesizat la redacţie faptul că în acel imobil funcţionează în continuare căminul pentru vârstnici al asociaţiei
Curtea de Apel Galaţi urmează să se pronunţe astăzi dacă hotărârea Consiliului Local Municipal Brăila de reziliere a contractului cu Asociaţia “Aura 2010” rămâne sau nu în picioare. Actul se referă la rezilierea contractului de închiriere a unui imobil de pe Calea Galaţi, din cauza datoriilor pe care “Aura 2010” le-a acumulat de-a lungul timpului către Municipalitate. Hotărârea de reziliere a fost adoptată în şedinţa CLM din luna octombrie 2017, iar spaţiul la care se face referire este cel în care a funcţionat cândva Grădiniţa nr. 8. Atunci, consilierii liberali s-au abţinut de la vot şi de la comentarii.
Clădirea fusese încredinţată direct Asociaţiei “Aura 2010” în octombrie 2014, dar, după cum ne-a declarat primarul municipiului, Marian Dragomir, în octombrie 2017 asociaţia nu plătise chiria pentru imobil de vreo câteva luni consecutiv, deci contractul a fost reziliat de drept. Deşi ulterior, reprezentanţii asociaţiei au transmis către Primărie o chitanţă din care rezulta plata integrală a datoriei, în valoare de 3.054 lei, cu data de 29 august 2017, demersul a fost tardiv, contractul era deja reziliat, deoarece una dintre clauze fusese încălcată.
Totuşi, Asociaţia “Aura 2010” nu s-a lăsat şi a atacat hotărârea Consiliului Local Municipal în instanţă, iar Tribunalul Brăila i-a dat dreptate, astfel că actul a fost desfiinţat. Decizia a fost luată la începutul acestei veri şi nu a fost definitivă, astfel că Primăria Municipiul a făcut recurs în termenul legal. Aşa a ajuns dosarul la Curtea de Apel Galaţi. După două amânări, reprezentanţii Municipalităţii speră ca judecătorii de la Galaţi să se pronunţe astăzi.
Însă, de atunci şi până în prezent, căminul de vârstnici a putut funcţiona în continuare în acel imobil, după cum a remarcat şi ne-a sesizat chiar zilele trecute un cititor: “CLM Brăila i-a reziliat contractul de închiriere, însă Aura două mii nu ştiu cât îşi desfăşoară activitatea nestingherit pe Calea Galaţi. Ba chiar are anunţ de angajare afişat!”.
Dosarul “mamă” e în lucru la DNA
Reamintim că, la data de 3 mai 2017, poliţişti de investigare a criminalităţii economice, de la investigaţii criminale, împreună cu specialişti ai Inspectoratului Teritorial de Muncă şi ai Direcţiei de Sănătate Publică au descins în 13 centre de îngrijire persoane vârstnice pe care “Aura” le avea în municipiu. Două persoane bănuite de comiterea infracţiunilor de obţinere ilegală de fonduri, fals şi abuz în serviciu au fost aduse la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila pentru audieri. Era vorba despre reprezentantul Asociaţiei Aura 2010, Aura Udrea, şi Adrian Ritzinger, directorul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Brăila.
Potrivit procurorilor, organizaţia ar fi solicitat şi beneficiat de subvenţii de la bugetul de stat folosindu-se de documente fictive.
S-au pus atunci în aplicare 10 mandate de aducere. Din probatoriul administrat a rezultat că: “în perioada 2013 - 2016, asociaţia, în numele unor centre de îngrijire persoane vârstnice, ar fi solicitat şi beneficiat de subvenţii de la bugetul de stat care trebuiau să fie utilizate în exclusivitate pentru serviciile de asistenţă socială. Aceasta ar fi obţinut fondurile respective folosindu-se de documente fictive, dar şi de sprijinul unui angajat al unei instituţii publice din domeniu. Pe lângă cele 2 mandate de aducere puse în aplicare iniţial, pe parcursul cercetărilor au mai fost emise şi puse în executare alte 8 mandate. De asemenea, poliţiştii au ridicat mai multe documente şi înscrisuri, în vederea continuării cercetărilor”.
Dosarul “Aura 2010” este încă în lucru la Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi, unde a ajuns după ce procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul (PT) Brăila au stabilit că acuzaţiile aduse sunt de competenţa DNA.