• asta a anunţat, recent, primarul Marian Dragomir, precizând că taxa pentru maşinile de mare tonaj se poate plăti direct pe site-ul Primăriei, printr-o aplicaţie online • trebuie subliniat, totuşi, că în cazul maşinilor agabaritice este nevoie în continuare de prezenţa la Primărie, pentru a se discuta zonele de tranzit, astfel încât să se evite producerea de pagube • tot în această aplicaţie poate fi consultată o hartă a rutelor din oraş ce pot fi tranzitate cu maşini de mare tonaj
Veste bună pentru cei care au nevoie să tranziteze oraşul Brăila cu maşini de mare tonaj. Municipalitatea a lansat, recent, o aplicaţie online prin care se poate achita taxa, astfel încât să se poată pătrunde cu acest tip de maşini pe anumite străzi din oraş. Primarul Marian Dragomir s-a arătat extrem de încântat de această nouă facilitate pusă la dispoziţie de municipalitate, precizând că va juca un rol deosebit pentru cei care tranzitează oraşul cu marfă şi nu numai. Mai mult, edilul-şef a dorit să puncteze că soft-ul a fost realizat de angajaţii proprii ai Primăriei, fără niciun fel de costuri.
“Am realizat foarte multe lucruri pe zona de online la Primăria Municipiului Brăila. După plata taxelor şi impozitelor locale, după certificatul de urbanism online şi programarea pentru eliberarea cărţilor de indentitate, acum vreau să vă prezentăm o nouă aplicaţie pe site-ul Primăriei. Este vorba de taxa online pentru tonaj greu. Cu alte cuvinte, de astăzi, societăţile care tranzitează Brăila nu mai sunt nevoite să se deplaseze la sediul Primăriei pentru a depune o cerere şi a plăti o taxă, ci pot face lucrul acesta din birou. Colegii noştri de la IT, împreună cu cei care s-au ocupat de implementarea acestui sistem, au discutat despre aplicaţie şi au făcut probe împreună cu cei de la Poliţia Locală şi Naţională, pentru că aceştia pot verifica la rândul lor online. Au această posibilitate sunând chiar şi la dispecerat. Am creat toate facilităţile pentru a avea o tranzitare cât mai uşoară şi a nu fi prins nimeni vreodată descoperit din acest punct de vedere. Pentru că Primăria nu are program sâmbăta sau duminică”, a declarat Dragomir.
Cei interesaţi trebuie să ştie că această aplicaţie poate fi găsită pe pagina “Home” a site-ului Primăriei, în dreapta, accesând butonul “Taxă online tonaj greu”. Tot acolo există şi un ghid privind plata online, prin ghiseul.ro. De asemenea, aplicaţia pune la dispoziţie o hartă a tuturor străzilor care pot fi tranzitate în oraş de traficul de mare tonaj, dar şi de maşinile agabaritice, unde există un regim special cu plata strict la Primărie, nu şi online.
Ce taxe se plătesc pentru traficul greu
Pentru maşinile cu masă totală maxim autorizată cuprinsă între 3,5 tone şi 30 tone costurile tranzitării oraşului sunt începând de la 24 lei/zi, 113 lei/30 de zile sau 859 lei/an, şi merg până la 71 lei/zi, 512 lei/30 de zile, 4.454 lei/an, în funcţie de greutate.
În ceea ce priveşte transporturile agabaritice lucrurile stau puţin diferit. În primul rând, în cazul acestora este nevoie ca un reprezentant să se deplaseze totuşi la sediul Primăriei pentru a depune o cerere şi a primi avizul privind un traseu exact, în ideea de a fi evitate posibile viitoare pagube la nivelul municipiului. Aici, la maşinile de până la 10 tone, taxa per kilometru parcurs este de 42 lei, între 10 - 20 t (63 lei), între 20 - 40 t (80 lei) şi peste 40 t (123 lei).
“Zona evidenţiată cu verde pe harta din aplicaţie reprezintă posibilitatea de a tranzita oraşul în mod gratuit pentru traficul greu. Zona de culoare roşu reprezintă traseele unde se poate intra în oraş pentru maşini cu trafic greu. Dar plata pentru acces se face doar în cadrul Primăriei. Vorbim aici de centrul istoric şi străzile care fac legătura: Mihai Bravu, Ştefan cel Mare, Tineretului, Plevna, Rahova. Deci nişte străzi care sunt eminamente pentru locuinţe şi nu prezintă magazine sau puncte de desfacere”, a explicat la rândul său viceprimarul Alexandru Jantea.