Autorităţile municipale se află într-o fază destul de avansată în ceea ce priveşte pregătirea activităţilor de deszăpezire. Cel puţin aşa reiese din prezentarea făcută, ieri, la Colegiul Prefectural, de Marilena Barbu, inginer şef în cadrul Serviciului de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală al Primăriei Brăila. "Ne aflăm în faza definitivării contractelor de asociere între Consiliul Local Municipal şi cei trei operatori de salubritate din municipiu:«Eco», «Braicata» şi RER. Solicităm informaţii cu privire la dotarea cu utilaje şi material antiderapant, stabilim traseele şi perioada minimă de intervenţii. Ne interesează ca toţi operatorii să aibă la dispoziţie utilaje de toate tipurile: autogredere, tractoare cu lamă, cisterne pentru material antiderapant lichid. Sâmbătă, 30 octombrie, o comisie specială va inspecta autobazele celor trei firme de salubritate, pentru a vedea exact parcul de utilaje pregătit pentru activităţile de deszăpezire", a anunţat reprezentantul SUPAGL.
Tot ieri, primarul Aurel Simionescu a avertizat public cele trei firme care se ocupă de salubrizarea municipiului că nu va mai accepta scuze de genul "iarna ne-a prins pe nepregătite" sau că "a nins duminică şi noi duminică nu muncim". Aurel Simionescu spune că, atâta vreme cât în ceea ce priveşte municipalitatea nu este vorba de licitaţii pentru deszăpezire, această activitate fiind cuprinsă în contractul pentru salubrizare încheiat deja cu cele trei firme, nu vede de ce, de fiecare dată când apar probleme iarna, societăţile respective se mişcă atât de greu.
"Pe noi, de fiecare dată iarna ne prinde pe nepregătite. De altfel, noi tot discutăm, avem tot felul de fişe, contracte, angajamente şi aranjamente, dar, când e să se întâmple ceva, la noi ba e sâmbătă spre duminică şi nu ne-am pregătit, ba e altceva. Eu i-am atenţionat că nu mai merge aşa. Dar, din nefericire, sunt convins că tot vom avea probleme", a punctat, realist, primarul. Acesta a ţinut să explice faptul că, teoretic, la municipiu, intervenţia în caz de ninsoare sau polei nu ar trebui să întâmpine dificultăţi (în contextul în care nu se face nicio licitaţie în acest sens), acţiunile fiind prevăzute deja în planurile de acţiune ale firmelor de profil care operează în oraş, la fel ca şi măturatul frunzelor, de exemplu: "Noi, la municipiu, nu facem licitaţii pentru deszăpezire, se ocupă firmele de salubrizare. Atunci, dacă nu avem problema asta, de ce când am dat dispoziţie, în 2 ore nu se rezolvă treaba? Repet, la noi mereu ba e duminică şi nu sunt de găsit lucrătorii, ba e Crăciunul şi toată lumea a tăiat porcul, ba a nins azi şi noi tocmai mâine vroiam să cumpărăm nu ştiu ce substanţe... ba constatăm, în timp ce ninge, că uleiul e de vară şi nu de iarnă sau că motorina a îngheţat sau mai ştiu eu ce. Aşa se face la noi. Ei au deszăpezirea în plan la fel ca măturatul şi strânsul frunzelor. E aceeaşi treabă. Nu se face alt contract. Nu văd de ce se întâmplă mereu la fel, mereu suntem nepregătiţi. Mereu se găsesc motive", a continuat vizibil iritat edilul-şef. Întrebat de ce nu se iau măsuri împotriva firmelor respective, primarul a explicat că, din punctul său de vedere, nu are nicio satisfacţie dacă societăţile respective sunt amendate şi zăpada e în continuare pe străzi: "Eu pot să îi penalizez, dar zăpada va rămâne pe străzi şi străzile blocate. Nu asta mă încântă. M-ar încânta să se facă treabă. Oricum, la sfârşitul lunii acesteia vom avea o întâlnire, să discutăm în detaliu pregătirile pentru iarnă", a mai adăugat Simionescu.