Mergi la conţinutul principal

Primăria Brăila redeschide subiectul anvelopării termice a blocurilor

* în contextul vizitei primarului Sectorului 3, București, Robert Negoiță, la Brăila, edilul-șef Marian Dragomir a afirmat că municipalitatea este deschisă către dialog cu asociațiile de proprietari pentru anveloparea integrală a blocurilor * acesta a ținut să sublinieze că în trecut au mai fost încercări, însă asociațiile de proprietari au fost reticente, deoarece discutăm de proiecte ample ce se realizează cu bani de la Uniunea Europeană, bugetul local, dar și o parte de la asociație * Negoiță a precizat că în Sectorul 3 a reușit să anvelopeze termic aproape 1.500 de blocuri

 

Primăria Municipiului Brăila ar putea relua dialogul cu asociațiile de proprietari în privința anvelopării termice integrale a blocurilor, dacă există interes din partea acestora. Primarul Marian Dragomir a făcut anunțul în cadrul conferinței de presă pe care a susținut-o, recent, alături de președintele CJ, Francisk Chiriac, cu ocazia vizitei la Brăila a primarului Sectorului 3, București, Robert Negoiță. Mai exact, Negoiță a vorbit, printre altele, despre faptul că Primăria pe care o conduce a reușit performanța de a anvelopa aproape 1.500 de blocuri. Cu toate acestea, primarul sectorului 3 a recunoscut că un asemenea deziderat poate fi atins doar dacă există dorință din partea asociațiilor de proprietari, precizând că a discutat deja cu Dragomir despre asta și că a fost informat că la Brăila oamenii au fost reticenți în legătură cu un asemenea subiect.

”Chiar am discutat și sper că va exista acea cărare. Domnul primar chiar s-a implicat în chestiunea asta. Dar nu se poate face fără asociațiile de proprietari. Dacă asociațiile de proprietari nu își doresc acest demers și nu semnează documentația necesară... Să știți că și noi în București avem probleme cu anumite asociații de proprietari care pur și simplu nu își doresc. Înțeleg că există această reticență în Brăila. Dar fără asociațiile de proprietari, cu toată implicarea primarului nu se poate realiza acest obiectiv. Am credința că domnul primar va reuși. Chiar dacă nu este ușor și există ceva diferențe în București și Brăila. Nu este normal să nu vedem acea diferență. Este o diferență de putere de cumpărare între București și Brăila. Cinci lei în București se văd diferit. Și nu e deloc o aroganță. Da. Trebuie să ne raportăm la o realitate corectă, a declarat Robert Negoiță, încercând să explice de ce în București s-a putut face, iar în Brăila încă nu.

Sursa citată a mai afirmat că procedura pentru ca primăriile să anvelopeze blocurile alături de asociațiile de proprietari este una perfect legală, care se face în baza unei legi speciale.

”Eram în Parlament când am lucrat la acea lege specială pentru reabilitarea termică, este o lege specială pe care acționăm și nu există niciun fel de dificultate cu Curtea de Conturi. Mai mult decât atât, sunt bani europeni. Deci noi, în proporție de 70% din ceea ce am făcut, a fost cu bani europeni. Bine reglementat. Nu am niciun fel de problemă cu Curtea de Conturi. Este adevărat ce spuneți dumneavoastră, este intervenția statului pe o proprietate privată, dar este făcută pe o lege specială, o lege organică. Aici, din fericire nu avem probleme”, a mai precizat acesta.

 

Dragomir este deschis către asemenea proiecte dacă asociațiile doresc

Primarul Marian Dragomir a intervenit pe acest subiect și a povestit că în trecut au existat mai multe întâlniri cu reprezentanții asociațiilor de proprietari, însă deși exista posibilitatea anvelopării termice a blocurilor pe fostul exercițiu financiar european, nu s-a dorit. Edilul-șef a explicat că acest lucru se poate face prin fonduri europene, cu o parte din cofinanțare de la bugetul local, dar și din partea asociațiilor de proprietari, condiție unde lucrurile s-au împotmolit. Mai ales că discutăm despre lucrări ample, care presupun schimbarea geamurilor termopan și anveloparea întregului bloc, reabilitarea acoperișului etc. Cu alte cuvinte, proiecte ample care costă mai mult.

”Am avut în trecut niște întâlniri cu asociațiile de proprietari. Nu a existat dorința necesară și apoi sumele respective le-am direcționat către reabilitarea termică sau eficiență energetică la școlile și grădinițele din Brăila, la care se lucrează și ați fost și dumneavoastră la unele dintre ele. Am considerat că nu e normal să pierdem banii. Și atunci, în urma unei discuții pe care am avut-o la nivelul regiunii, am direcționat banii respectivi către eficiență energetică la unitățile de învățământ, ca să nu îi pierdem”, a declarat Dragomir.

Edilul-șef a profitat de moment pentru a lansa o invitație către dialog pe acest subiect, dacă există asociații de proprietari care își doresc reabilitarea integrală a blocurilor.

”Noi rămânem foarte deschiși în continuare, la următoarele ghiduri de finanțare, pentru anvelopare sau reabilitarea termică a blocurilor, dar este absolut obligatoriu, ca și asociațiile de proprietari să își dorească acest lucru. Și să înțeleagă că a monta scârțâitoare în dreptul apartamentului este total diferit de a face anveloparea blocului. Cu proiect, cu autorizație de construire, cu societate autorizată, care câștigă o licitație publică. O anvelopare integrală a blocului. Cu acoperiș, cu casa scării, cu geamuri termopan, inclusiv la spațiile comune. Din aceste motive, uneori, costurile ajung mai mult, deoarece se anvelopează și spațiile comune, se reabilitează absolut totul. Dar repet, Primăria este dispusă. Și noi îi invităm și acum, prin intermediul dumneavoastră, dacă există o asociație de proprietari care dorește să facă acest lucru, are toată deschiderea. Chiar dumneavoastră, cei din presă, puteți să îmi semnalați. Asigurăm întâlnirea și discuțiile ca să putem demara următoarea etapă”, a conchis primarul Brăilei.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro