• după ani de încercări eşuate, municipalitatea ar putea, în sfârşit, să ia în primire stadionul de atletism din Parcul Monument şi să îl reabiliteze • un atare proiect se află în prezent în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Tineretului şi Sportului, urmând ca apoi să se transforme într-o hotărâre de Guvern • primarul Marian Dragomir s-a arătat încântat de deschiderea pe care a găsit-o la noul ministru Cosmin Bogdan Matei
Veste bună pentru iubitorii sportului brăilean. Stadionul de Atletism ar putea fi, în sfârşit, preluat de municipalitate şi reabilitat, după lungi runde de negocieri cu cei de la Ministerul Tineretului şi Sportului. Mai exact, pe site-ul MTS se află în dezbatere publică, încă din 8 februarie, un proiect privind acest deziderat. După împlinirea celor 30 de zile, acesta ar putea intra pe ordinea de zi a unei viitoare şedinţe de Guvern. Proiectul vizează, în primul rând, o reinventariere a bunurilor imobilului şi regulile în care s-ar face predarea-primirea.
Din nota de fundamentare a proiectului aflăm că valoarea de inventar a bunurilor imobile aparţinând Clubului Sportiv Municipal Brăila a fost actualizată din 05 octombrie 2018, iar informaţiile comunicate Ministerului Tineretului şi Sportului printr-o adresă din 29 ianuarie 2019. Astfel, s-a impus actualizarea valorii de inventar a bunului imobil, iar suma valorilor construcţiilor ce fac obiectul transferului (C1^C2^C3^C4) este de 451.431,02 lei. Practic, stadionul de atletism înseamnă: vestiare (C1) - 272,21 mp; 3 piste alergări (C2, C3, C4) de 4866,96 mp, 706,16 mp, respectiv 1967,86 mp. Deci, o suprafaţă construită totală de 7.813,19 mp. Tot în nota de fundamentare se precizează că terenul aferent imobilului are o suprafaţă totală de 19.214 mp şi se află înscris în domeniul public al Municipiului Brăila, astfel că MTS are în administrare doar cele 4 construcţii.
Acest deziderat al municipalităţii de a prelua vestiarele şi pistele care zac în paragină, a pornit încă din septembrie 2014, când Consiliul Local Municipal Brăila a solicitat transmiterea Stadionului de atletism din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului - Clubul Sportiv Municipal Brăila, în domeniul public al Municipiului Brăila, “în scopul de a dezvolta activitatea de tineret şi sport în Municipiul Brăila, obligându-se să întreţină şi să modernizeze imobilul în cauză, şi să-l menţină la standardele de calitate privind desfăşurarea activităţilor specifice”, după cum se arată în proiect. Ei bine, printr-o notă de fundamentare ce datează din 18 aprilie 2017, MTS a aprobat transferul imobilului, însă cuvântul final în această chestiune îl are Guvernul.
Ce schimbări aduce proiectul şi ce obligaţii au părţile
Aşa cum am precizat, proiectul de act normativ aflat în dezbatere publică pe site-ul MTS, alături de altele asemănătoare, propune să actualizeze valoarea de inventar şi să modifice caracteristicile tehnice ale stadionului de atletism din Brăila, conform unui raport de evaluare din 05 octombrie 2018 şi a conţinutului cărţii funciare.
“Totodată, prin proiectul de act normativ se va transmite imobilul din domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului - Clubul Sportiv Municipal Brăila, în domeniul public al Municipiului Brăila, judeţul Brăila. Proiectul de act normativ va crea cadrul legal necesar demarării unor proiecte necesare dezvoltării ulterioare a activităţii de tineret şi sport în Municipiul Brăila”, se arată în nota de fundamentare, alături de faptul că pentru stadionul de atletism a încetat uzul şi interesul public naţional, că imobilul transmis nu va trece ulterior în domeniul privat al municipiului Brăila, dar şi că acesta nu a făcut obiectul exclusiv al proprietăţii publice a statului potrivit unei legi organice, conform Art.860, alin.(3) din Legea nr.287/2009, privind Codul Civil.
Ce obligaţii vor avea cele două părţi odată ce se va face predarea-primirea? Ei bine, Consiliul Local al Municipiului Brăila se obligă să menţină destinaţia actuală a stadionului de atletism şi să asigure gratuitatea desfăşurării activităţilor specifice Ministerului Tineretului şi Sportului, precum şi ale unităţilor/instituţiilor din subordinea sau coordonarea acestuia. Ministerul Tineretului şi Sportului va verifica şi controla periodic, prin Clubul Sportiv Municipal Brăila, modul de folosire al imobilului transmis. CLM Brăila se mai obligă să întreţină şi să modernizeze imobilul transmis şi să menţină la standardele de calitate privind desfăşurarea activităţilor specifice. Predarea-preluarea imobilului se face pe bază de protocol încheiat între părţile interesate, la valoarea de inventar de la data transmiterii, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a Hotărârii de Guvern. La transmiterea imobilului se vor preda mijloacele fixe şi obiectele de inventar din dotare. Preluarea imobilului se face cu respectarea situaţiei juridice a acestuia existentă la data transferului. De asemenea, în termen de 60 zile de la preluarea imobilului, se va proceda, prin grija Primăriei Brăila, la înscrierea în Cartea Funciară a dreptului de proprietate publică, în favoarea Municipiului Brăila.
Dragomir: «Aşteptăm să se facă predarea către Primăria Brăila şi apoi vom include un obiectiv nou de investiţii»
Contactat de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” în legătură cu posibilitatea ca municipalitatea să preia stadionul de atletism, primarul Marian Dragomir s-a arătat încântat de modul în care decurg lucrurile. Deşi a precizat că până la primirea propriu-zisă nu se pot face investiţii acolo, edilul-şef a dorit să puncteze că acest lucru se va întâmpla pe viitor, ţinând cont de deschiderea de care s-a bucurat la nivelul ministrului Sportului, Cosmin Bogdan Matei.
“Noi aşteptăm să se finalizeze dezbaterea publică, să se adopte hotărârea de Guvern, să se facă efectiv predarea către Primăria Municipiului Brăila şi apoi vom include un obiectiv nou de investiţii: Reabilitarea Stadionului de Atletism. Dar deocamdată acest stadion nu ne aparţine şi Primăria nu poate aloca fonduri pentru un obiectiv care nu îi aparţine. Nu putem să uităm faptul că demersul privind transmiterea stadionului de atletism a pornit de foarte mulţi ani, iar în mandatul actual s-au transmis trei adrese către Ministerul Tineretului şi Sportului în acest sens şi s-au purtat şi mai multe discuţii privind transmiterea. De regulă, au fost foarte multe respingeri în trecut, dar acum e o schimbare de atitudine odată cu noul ministru”, a declarat Dragomir.