Mergi la conţinutul principal

Primăria Brăila oferă ajutoare pentru persoanele vulnerabile aflate în izolare

* persoanele care se află în izolare sau carantină la domiciliu pentru a limita transmiterea virusului SARS-CoV-2 pot beneficia de ajutor din partea municipalităţii, dacă întrunesc anumite condiţii * măsura aprobată, recent, în CLM Brăila, vizează persoanele vulnerabile, care se află în evidenţele Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei * pe scurt, se vor acorda ajutoare alimentare, distribuite de către Direcţia de Asistenţă Socială (DAS) şi decontate ulterior de Ministerul Sănătăţii

 

Consilierii municipali au aprobat, recent, anumite măsuri menite să sprijine persoanele vulnerabile care se află în izolare sau carantină la domiciliu, în contextul pandemiei COVID-19. Practic, prin acest proiect de hotărâre al CLM Brăila, Direcţia de Asistenţă Socială (DAS) a fost desemnată ca instituţie responsabilă cu stabilirea măsurilor de sprijinire a persoanelor vulnerabile ce se află în izolare/carantină la domiciliu, tocmai pentru a limita răspândirea virusului SARS-CoV-2. Este vorba despre brăileni care se regăsesc în următoarele situaţii: au un nivel economic sub pragul sărăciei (adică sunt persoane lipsite de resursele strict necesare cumpărării bunurilor şi serviciilor necesare pentru a asigura nivelul minim de trai într-o anumită perioadă de timp, raportat la condiţii socio-economice ale societăţii, respectiv persoane cu venituri lunare de până la 800 lei); sunt şomeri indemnizabili sau neindemnizabili; au un nivel de educaţie scăzut; sunt persoane cu dizabilităţi (cei care au deficienţe fizice, mentale, intelectuale sau senzoriale de durată, deficienţe care, în interacţiune cu diverse bariere, pot îngrădi participarea deplină şi efectivă a persoanelor în societate, în condiţii de egalitate cu ceilalţi); suferă de boli cronice; de boli aflate în faze terminale, care necesită tratamente paliative; gravidele; persoane de vârsta a treia (cei care au împlinit vârsta de 65 de ani); cei care au sub 18 ani; persoanele care fac parte din familii monoparentale (o persoană singură şi copiii aflaţi în întreţinerea acesteia, care locuiesc împreună); prezintă risc de excluziune socială (persoanele care se încadrează în categoriile ”nivel economic sub pragul sărăciei” şi ”familie monoparentală” şi care nu au venituri). Precum şi alte categorii identificate ca fiind vulnerabile din punct de vedere medical sau social de la nivelul comunităţii.

Persoana vulnerabilă din punct de vedere medical este cea supusă riscului de a suferi afectări ale stării de sănătate prin acţiunea unor determinanţi biologici, de mediu fizic, social şi economic, comportamentali sau care ţin de serviciile de sănătate sau ca urmare a probabilităţii crescute de a dezvolta anumite boli sau stări patologice, ca urmare a unor caracteristici personale ce ţin de vârstă, stare de dizabilitate sau de alte situaţii fiziologice; Persoanele aparţinând grupurilor vulnerabile din punct de vedere social sunt cele prevăzute la art. 6, lit p) din Legea asistenţei sociale 292/2011 - grupul vulnerabil desemnează persoane sau familii care sunt în risc de a-şi pierde capacitatea de satisfacere a nevoilor zilnice de trai din cauza unor situaţii de boală, dizabilitate, sărăcie, dependenţă de droguri sau de alcool, ori a altor situaţii care conduc la vulnerabilitate economică şi socială”, se specifică în cadrul raportului proiectului.

Toate aceste tipuri de persoane amintite, care solicită sprijin şi pot beneficia de acest ajutor, trebuie să fie în evidenţa Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei.

 

Ce va face DAS Brăila şi ce presupune acest ajutor

Potrivit raportului proiectului de hotărâre, DAS Brăila are următoarele atribuţii: verifică persoana solicitantă şi întocmeşte o notă telefonică privind identificarea persoanelor vulnerabile, izolate/carantinate. De asemenea, asigură achiziţia hranei (produse alimentare şi apă) şi după caz, a medicamentelor. Tot de la nivelul Direcţiei se distribuie aceste produse, prin personalul propriu, pe bază de proces verbal de predare primire, confirmat de către un reprezentant al Poliţiei Locale.

Consilierii municipali au aprobat cu această ocazie şi coşul minim de consum de care să beneficieze persoanele vulnerabile, pentru perioada maximă de 14 zile, cât se află în izolare/carantină, în limita sumei de 420 lei/persoană. Totodată, cei care vor solicita sprijinul cu privire la asigurarea alimentaţiei pentru o perioadă mai mică de 14 zile (1-13 zile) vor beneficia de produse alimentare şi apă stabilite în funcţie de nevoile persoanei în limita sumei de 30 lei pe zi de persoană.

Iată ce poate conţine coşul minim de consum al unei persoane vulnerabile aflată în izolare sau carantină la domiciliu: ulei (1 litru), oţet (0,5 l), zahăr (1 kg), sare (o pungă), orez (mimim 1 kg, maxim 2 kg), făină (minim 1 kg, maxim 3 kg), bulion (minim un recipient, maxim două), ceapă (minim 1 kg, maxim 2 kg), morcov (minim 0,5 kg, maxim 1,5 kg), conserve carne (minim 4 bucăţi, maxim 6), cartofi (minim 3 kg, maxim 5 kg), pate (minim 4 bucăţi, maxim 6), brânză topită (minim 2 bucăţi, maxim 4), paste (minim 1 cutie, maxim 2 cutii), pâine (minim 6 bucăţi, maxim 12 bucăţi), apă plată (minim 2 litri, maxim 28 l), ouă (minim 10 bucăţi, maxim 20), iaurt (minim 14 bucăţi, maxim 28), salam (minim 0,5 kg, maxim 1 kg), conserve peşte (maxim 4 bucăţi, minim 6), mălai (minim 1 kg, maxim 2 kg), fasole boabe (minim 1 kg, maxim 2 kg), fructe (minim 3 kg, maxim 5 kg), lapte UHT (minim 1 l, maxim 3 l), grăsime tartinabilă (minim 1 bucată, maxim 2), miere (1 recipient).

Fondurile necesare pentru decontarea cheltuielilor pentru aceste ajutoare se asigură prin transfer din bugetul Ministerului Sănătăţii, lunar, prin direcţiile de sănătate publică judeţene, la solicitarea administraţiei publice locale, în baza documentelor justificative. Astfel că DAS Brăila va trebui să înainteze lunar către Primărie decontul însoţit de copiile documentelor justificative a sumelor pe care le-a utilizat în acest sens.

Proiectul a fost aprobat în unanimitate în şedinţa ordinară a CLM Brăila de la finele lunii octombrie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro