• primarul Marian Dragomir a susţinut recent că deşi este conştient de deranjul provocat de brăilenii amatori de senzaţii tari, care obişnuiesc să se întreacă noaptea cu maşinile sau motocicletele în oraş, municipalitatea nu prea poate face mare lucru • acesta a explicat că există instituţii abilitate care pot lua măsuri • răspunsul a venit la o sesizare făcută în plenul CLM de consilierul municipal ALDE Dan Păun, care a catalogat situaţia drept “îngrozitoare”
Subiectul curselor ilegale de maşini şi motociclete organizate noapte de noapte în oraş şi mai ales zgomotul deranjant al acestora, a intrat recent în atenţia consilierilor municipali. La şedinţa CLM Brăila de la finele lunii august, consilierul municipal ALDE Dan Păun a afirmat că primeşte sesizări din partea brăilenilor nemulţumiţi şi a catalogat zgomotul produs de amatorii de liniuţe drept îngrozitor. Acesta a cerut un răspuns oficial din partea primarului Marian Dragomir în legătură cu rezolvarea chestiunii.
“Zgomotul îngrozitor din oraş făcut noaptea de cursele de maşini şi de motociclete. În unele nopţi, mi-a spus cineva care locuia în Vidin că se auzea zgomotul de pe Călăraşi şi aşa mai departe. Deci este îngrozitor ce se întâmplă şi trebuie să luăm măsuri că nu se mai poate!”, a afirmat Păun.
Din păcate, Dragomir a precizat că municipalitatea nu poate face mare lucru pentru a opri cursele de maşini şi motociclete, treaba aceasta fiind în curtea Poliţiei Naţionale. Chiar dacă recunoaşte că zgomotul produs de maşini şi motociclete noaptea poate fi deranjant, edilul-şef este de părere că România încă nu are legislaţia Uniunii Europene, unde şoferii sunt obligaţi să îşi monteze pe autoturisme şi motociclete limitatoare de zgomot.
“Primăria Municipiului Brăila nu are atribuţii de a opri mijloacele rutiere aflate în deplasare şi nici Poliţia Locală. Nu avem nici atribuţii legale de constatare a zgomotului. Nu avem instalaţii autorizate, nu avem nici atribuţii în acest sens. Există alte instituţii care au din punctul nostru de vedere anumite atribuţii, dar şi ele limitate de legislaţie. Discutam la şedinţa cu liderii de grup, dacă nu mă înşel, că în alte ţări din Uniunea Europeană, cei care au anumite mijloace de transport care depăşesc un număr de decibeli în oraş sunt obligaţi să monteze nişte sisteme care diminuează zgomotul respectiv. Legislaţia românească nu prevede această obligativitate, fiind suficientă inspecţia tehnică periodică şi cam atât. În ceea ce priveşte alte aspecte, cu mare drag, nu ţin de competenţa Primăriei Municipiului Brăila. Deşi noi toţi auzim că unele dintre mijloacele de transport depăşesc acei decibeli şi se aude într-adevăr în tot oraşul zgomotul lor. Nici chiar din Vidin în Călăraşi, dar totuşi vă dau dreptate în proporţie de 99%”, a declarat Dragomir.