* sediul băncii va fi noua “casă” a Primăriei odată ce vor începe lucrările de reabilitare a Palatului Administrativ * 900.000 este suma pe care Primăria o va plăti pentru achiziționarea clădirii
În contextul începerii lucrărilor de reabilitare la Palatul Adminitrativ, Primăria Municipiului Brăila se pregătește de mutarea într-un sediu temporar și achiziționează clădirea în care a funcționat Banca Comercială Română, Calea Călărașilor nr. 17 (colț cu Str. Pensionatului). Astăzi se va semna contractul de vânzare-cumpărare, iar suma pe care Primăria o va plăti pentru imobil este de 900.000 euro (fără TVA), adică puțin peste 4,4 milioane lei. Suma a fost aprobată în Consiliul Local Municipal în luna mai și va fi suportată din bugetul local al Municipiului Brăila pe anul 2022. Plata se va face în lei, la cursul valutar de referință stabilit de BNR, valabil la data încheierii în formă autentică a contractului de vânzare-cumpărare.
“Semnăm contractul și ni se va preda și clădirea. Apoi, etapizat, Primăria se va muta în fostul sediu BCR ca urmare a faptului că încep lucrările la Palatul Administrativ. Începem să ne mutăm cam în două săptămâni și apoi, în mai multe etape, în funcție de constructor, ne vom muta toți. Nu mai avem timp să facem niciun fel de lucrări la noul sediu, cel al clădirii BCR, pentru că noi trebuie să eliberăm clădirea din Piața Independenței. Consiliul Județean a început deja să se mute. Oricum nu era vorba de lucrări majore, ci de mici lucrări, o zugrăveală, înlocuit parchet... Dar nu mai avem timp să le mai facem. Într-o primă fază se vor muta direcțiile care nu au activitate cu publicul. Așadar, cetățenii nu vor avea de suferit în urma acestei mutări pentru că ei intră în contact cu Registratura, iar Registratura se va muta ultima. Și atunci când se va muta vom anunța cetățenii”, ne-a declarat, ieri, primarul Marian Dragomir.
Reamintim că imobilul în care a funcționat până recent sediul central al BCR din Brăila a fost construit pentru funcțiunea de sediu de bancă, în anii 1992-1993 și dată în funcțiune imediat după recepționarea ei. Amprenta la sol a construcției C1 (care se dorește a fi achiziționată de către municipalitate), este de 828 mp, iar regimul de înălțime al clădirii este subsol plus parter plus trei etaje. Construcția (C1) este compusă din două corpuri de clădire separate printr-un rost seismic. Pentru corpul A, amprenta la sol a clădirii este de aproximativ 234 mp, iar pentru corpul B, este de aproximativ 680 mp. Terenul pe care se află clădirea este în suprafață de 1.643 mp, fiind proprietatea Municipiului Brăila, concesionat de la acesta în baza unui contract de concesiune ce datează din 1995, modificat printr-un act adițional în 1997.
După ce va servi ca sediu temporar pentru Primăria Municipiului Brăila, în clădire ar urma să se mute Starea Civilă.
În ceea ce privește reabilitarea Palatului Administrativ, contractul este pe fonduri europene și are o valoare de 3,8 milioane euro, cu o durată de implementare de 93 de luni. La “Casa Albă” își desfășoară activitatea Consiliul Județean, Primăria Brăila și Prefectura. Atunci când vor începe lucrările, Consiliul Județean se va muta în Casa Tineretului. Așa cum declara în urmă cu câteva luni Francisk Chiriac, în prima parte a lucrărilor de la Palatul Administrativ, Prefectura va rămâne pe poziție, deoarece sectorul unde se află sediul acesteia nu va fi afectat. Ulterior, Prefectura va face schimb cu CJ Brăila în Casa Tineretului.