Mergi la conţinutul principal

Primăria Brăila, în ajutorul producătorilor şi comercianţilor locali din pieţe

• în contextul hotărârii Guvernului de a închide pieţele ce funcţionează în spaţii închise, primarul Marian Dragomir a solicitat convocarea CJSU Brăila pentru a discuta respectivele prevederi • acesta a anunţat ulterior, pe reţelele de socializare, că Primăria va pune la dispoziţie spaţii, cu titlu gratuit, comercianţilor brăileni, pentru a-şi putea desfăşura în continuare activitatea, afară • Dragomir a anunţat chiar că va pune “la bătaie” căsuţele folosite pentru târgul de Crăciun, pe care le va orna pentru sărbători

 

Noile măsuri anunţate de Guvernul României privind starea de alertă au “pus pe jar” comercianţii şi producătorii locali, în contextul în care s-a luat în calcul opririi activităţii din pieţele şi târgurile care funcţionează în spaţii închise. Ieri, zeci de comercianţI din Hala Mare au protestat împotriva acestei decizii, însă primarul Marian Dragomir a mers să le asculte păsurile şi a promis că le va pune la dispoziţii alte spaţii, precum şi căsuţele de lemn folosite de obicei pentru târgurile de sărbători, pentru a-şi putea continua activitatea.

De altfel, primarul Dragomir a lansat încă de sâmbătă un mesaj cât se poate de răspicat: “La Brăila, nu închidem pieţele”! Acesta a solicitat, pe 7 noiembrie, de la ora 14:05, Prefecturii  Brăila, să convoace o şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) pentru a discuta aceste aspecte din hotărârea de Guvern ce urmează să fie adoptată şi publicată în Monitorul Oficial. Ulterior, edilul-şef, a anunţat pe reţelele de socializare că Primăria Brăila va ajuta producătorii şi comercianţii locali, astfel că va decoperta pieţele, acolo unde este posibil acest lucru, şi că va pune la dispoziţie spaţii, cu titlu gratuit, astfel încât oamenii să îşi poată vinde în continuare marfa, în aer liber.

“Am stabilit că vom menţine deschise pieţele care funcţionează în aer liber; Vom ridica rulourile la unele pieţe pentru a le transforma în pieţe deschise în aer liber; Administraţia Pieţelor va acorda producătorilor şi comercianţilor care îşi desfăşoară activitatea în interiorul pieţelor teren gratuit pe platoul din zona acestor pieţe pentru a putea să-şi desfăşoare activitatea. La cererea lor se vor monta tarabe, sau, având în vedere temperaturile scăzute li se va permite să-şi aducă căsuţe sau rulote”, a transmis Dragomir.

Mai mult, contactat de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei”, primarul a precizat că după o discuţie cu Meluţa Drăguţ, directorul SC Administraţia Pieţelor şi Târgurilor (APT) Brăila, având în vedere faptul că Guvernul nu va mai permite în acest an amenajarea Târgului de Crăciun, va pune la dispoziţia comercianţilor doritori, tot cu titlu gratuit, căsuţele din lemn pe care le are municipalitatea. Singura regulă este ca oamenii să le păstreze căsuţele în starea lor actuală şi să le întreţină. Mai mult, Dragomir chiar a precizat că are de gând să le şi orneze de sărbători. Acestea ar urma să fie amplasate în zona de la Piaţa Mare, posibil şi la Piaţa Concordia.

Edilul-şef a anunţat, punctual, cum se vor amenaja zonele din fiecare piaţă din Brăila: “Piaţa Mare (Zonele Producători, Legume - Halelor, Fructe, Păsări), Microhală, Saracă, Apolo, Radu Negru Central şi Biserică, Doi Cocoşi - sunt în zone publice deschise (în aer liber) şi nu vor fi închise; Piaţa Viziru va fi transformată în piaţa în aer liber prin ridicarea rulourilor; Piaţa Mare - Hala Centrală, Viziru interior, Vidin, Concordia - Producătorii şi comercianţii care îşi desfăşoară activitatea în interior vor primi teren gratuit în zona pieţei respective. Administraţia Pieţelor le va oferi gratuit tarabe sau le va permite să amplaseze rulote, casuţe etc. pentru a păstra produsele de origine animală în condiţii corespunzătoare; Oborul - se va analiza o posibilitate de deschidere cu respectarea prevederilor legale pentru zona de cereale şi furaje pentru animale; Magazinele din interiorul pieţei trebuie să rămână deschise din punctul nostru de vedere deoarece dacă mall-urile cu magazine la interior sunt deschise, de ce nu ar fi şi magazinele din piaţă? O să avem o nouă discuţie azi şi ulterior conducerea pieţei va lua legatura cu cei care îşi desfăşoară activitatea în magazine la interior”.

Primarul Brăilei a profitat de moment pentru a lansa şi un atac asupra Guvernului PNL, pentru măsurile haotice luate în ultima vreme:

“Apreciez şi susţin măsurile eficiente pentru combaterea virusului, dar nu pot fi de acord cu măsurile lipsite de logică sau abuzive!!! De ce restricţionează Guvernul orele de funcţionare a magazinelor? Ca să ne înghesuim mai mulţi în celelalte ore?! De ce a vrut Guvernul să închidă de tot pieţele şi apoi a mai nuanţat restricţia? Ca să ne aglomerăm în supermarket sau ca să distrugă producatorul român?! De ce vrea Guvernul să nu putem circula între orele 23.00 - 05.00? Să nu ne întâlnim cu virusul care umblă doar noaptea în viziunea lor? Sau ca să restricţioneze aglomerările de oameni de la două dimineaţa de pe străzi?! Aberant!!! Doamne, aşa gândesc cei din Guvern sau îi sfătuieşte cineva să işi bată joc de o ţară întreagă? Şi totuşi, indiferent de trăznăile Guvernului, când vom putea sau vom găsi un articol de lege în favoarea brăilenilor, NOI vom pune pe primul plan interesul lor şi apoi urmarea orbească a măsurilor abuzive!!!”, a declarat sursa citată.

 

Guvernul României le-a cerut primarilor să se implice

La câteva ore după anunţul primarului Marian Dragomir, şi Prefectura Brăila a transmis, sâmbătă, un mesaj al Ministerului Afacerilor Interne, prin care a reliefat că li s-a cerut primarilor din ţară să găsească măsuri alternative astfel încât activitatea celor din pieţe să funcţioneze în continuare, acolo unde se poate.

“Primarii de oraşe şi municipii (sau comune care au organizate pieţe agroalimentare) să ia măsuri urgente pentru asigurarea accesului producătorilor autohtoni, astfel: Acolo unde sunt pieţe închise şi se pot rabata pereţii să se organizeze urgent pentru a le deschide în vederea reducerii infecţiilor cu noul coronavirus (conform HG 935/05.11.2020). Acolo unde nu se pot deschide să scoată mesele alocate producătorilor agricoli în spaţiile publice, pe alei, sau pe străzile din proximitatea pieţelor, dar să restricţioneze accesul auto în spaţiile respective. Acolo unde nu există nici această posibilitate să organizeze Pieţe agroalimentare volante în aer liber pe alte amplasamente, anunţate în prealabil producătorilor agricoli autohtoni şi cumpărătorilor, inclusiv prin comunicate oficiale. Totodată, mâine (n.r. - duminică) la ora 11:00 Prefecţii vor organiza şedinţe la Prefecturi cu primarii pentru a lua act de măsurile luate”, a transmis Prefectura Brăila.

Nici liderul interimar la PNL Brăila, Cătălin Boboc, nu a ratat momentul de a face un comentariu despre aşteptările sale legate de implicarea edilului-şef, Marian Dragomir, în rezolvarea problemei pieţarilor. Acesta a transmis la rândul său mesajul MAI, însă uşor tardiv, în contextul în care Primăria Brăila anunţase deja planurile pentru a ajuta producătorii locali să îşi continue activitatea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro