Mergi la conţinutul principal

Primăria are undă verde să cumpere sediul BCR de pe Calea Călărașilor

* propunerea primarului Marian Dragomir de exercitare a dreptului de preempțiune de către municipalitate la achiziția clădirii în care funcționează BCR, de pe Calea Călărașilor nr. 17, a fost acceptată de membrii Consiliului Local Municipal Brăila * prin proiectul de hotărâre aprobat ieri, edilul-șef a fost mandatat să desemneze o comisie în vederea negocierii prețului de cumpărare al imobilului * potrivit datelor din proiect, reprezentanții BCR au cerut 900.000 euro * după achiziția clădirii, municipalitatea intenționează să mute acolo temporar sediul Primăriei

 

Este oficial, Primăria Municipiului Brăila va începe negocierile pentru achiziția clădirii în care funcționează în prezent sucursala centrală a Băncii Comerciale Române (BCR) de pe Calea Călărașilor, nr. 17, colț cu Strada Pensionatului (corp C1). Consilierii municipali s-au întrunit, ieri, în cadrul unei ședințe extraordinare de CLM, unde au dezbătut și aprobat acest proiect, de exercitare a dreptului de preempțiune al Municipiului Brăila asupra imobilului. Practic, cu această ocazie, primarul Marian Dragomir a fost împuternicit să desemneze o comisie în vederea negocierii prețului de cumpărare. Ulterior, în baza procesului-verbal de negociere și a altor documente justificative, se va supune aprobării CLM Brăila un alt proiect care va viza achiziționarea efectivă a sediului BCR. Sumele necesare vor fi asigurate din bugetul local.

Așa cum este precizat în raportul de specialitate al proiectului aflat la mapa consilierilor, dar și după cum a punctat cu altă ocazie și edilul-șef Marian Dragomir, în momentul în care a anunțat această oportunitate de care municipalitatea dorește să profite, Direcția Județeană pentru Cultură Brăila (Ministerul Culturii) a avut întâietate la exercitarea dreptului de preempțiune pentru cumpărarea sediului BCR din municipiu, dar a anunțat că nu este interesată.

Din același document aflăm că această clădire a fost construită chiar pentru funcțiunea de sediu de bancă, incluzând elemente specifice cum ar fi camera de tezaur, camere casete de valori, birouri etc. A fost edificată în anii 1992-1993 și dată în funcțiune imediat după recepționarea ei. Amprenta la sol a construcției C1 este de 828 mp, iar regimul de înălțime al clădirii este de subsol plus parter plus trei etaje. Terenul pe care se află clădirea este în suprafață de 1.643 mp, fiind proprietatea Municipiului Brăila, concesionat în baza unui contract ce datează din decembrie 1995.

”Conform Raportului de expertiză tehnică întocmit de expert tehnic ing. Mihai Ursăchescu, construcția existentă (C1) este compusă din două corpuri de clădire separate printr-un rost seismic. Pentru corpul A, amprenta la sol a clădirii este de aproximativ 234 mp, iar pentru corpul B este de aproximativ 680 mp. Scopul și oportunitatea exercitării dreptului de preempțiune și realizării acestei investiții pentru imobilul din Municipiul Brăila, Calea Călărașilor nr. 17 c/c str. Pensionatului este introducerea acestuia în circuitul administrativ al orașului. Imobilul ar putea fi folosit inițial ca sediu temporar pentru Primăria Municipiului Brăila, fiind foarte încăpător, mai târziu urmând a fi folosit pentru Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanei. Precizăm faptul că Municipiul Brăila este proprietarul imobilului din Str. Pensionatului nr. 2, alipit la calcan pe un aliniament de aproximativ 6m de clădirea corpului A al clădirii C1”, se mai specifică în raportul de specialitate.

 

BCR dorește să vândă clădirea cu 900.000 euro

În adresa transmisă de reprezentanții Băncii Comerciale Române către Primăria Brăila se face precizarea că oferta de vânzare a imobilului este la prețul de 900.000 euro (nepurtătoare de TVA), în echivalent lei, calculat la cursul valutar Euro/Ron al Băncii Naționale a României, valabil la data încheierii, în formă autentică, a contracului de vânzare. Tot acolo se mai aduce la cunoștință faptul că imobilul nu face obiectul unor litigii sau al unei proceduri de executare silită și nu este grevat de sarcini.

Așa cum am anunțat și într-o ediție recentă, edilul-șef a afirmat că s-a ivit oportunitatea de a achiziționa această clădire, lucru pe care îl consideră necesar deoarece Palatul Administrativ va intra în renovare în cadrul unui proiect pe fonduri europene al Consiliului Județean Brăila. Astfel, în prima etapă Prefectura va rămâne pe poziție, CJ se va muta temporar în Casa Tineretului. În ceea ce privește Primăria Municipiului Brăila, planul inițial era să funcționeze, până la finalizarea lucrărilor la Casa Albă, în mai multe spații din oraș, neavând unul suficient de încăpător. Dragomir a explicat și în ședința de CLM Brăila de ieri că i se pare mult mai potrivit ca Primăria să aibă un singur sediu temporar, astfel încât să nu existe întârzieri colosale la circuitul documentelor de la un departament la altul. De asemenea, primarul a punctat că mai târziu clădirea ar fi predată către Evidența Populației. Acesta a lăsat la latitudinea consilierilor dacă doresc să achiziționeze imobilul, proiectul având nevoie de două treimi din voturi pentru a fi aprobat.

”Ne-am gândit să folosim această oportunitate a exercitării dreptului de preempțiune și Primăria să devină proprietar pe o clădire situată pe Strada Călărașilor, în Centrul Municipiului Brăila, ușor accesibilă tuturor. Având următoarea gândire, pe care trebuie să recunosc că este absolut necesară, obligatoriu, să o discutăm și în Consiliul Local. Noi ne-am gândit ca în această perioadă scurtă de timp în care va avea loc reabilitarea clădirii (n.r. - Palatul Administrativ din Piața Independenței) să funcționăm unitar, atunci când dânșii (n.r. - cei de la BCR) o vor elibera. Iar ulterior, pe perioada funcționării noastre acolo să se întocmească un proiect de reabilitare a clădirii, deoarece este nevoie și de o reabilitare, și de compartimentare interioară, astfel încât, atunci când vom reveni în clădirea Primăriei Municipiului Brăila, să o punem la dispoziție pe cea a BCR-ului, Serviciului de Evidență a Populației”, a explicat Dragomir.

Primarul a precizat că din punctul său de vedere sediul BCR oferă un spațiu mult mai generos pentru Evidența Populației, decât actuala clădire în care funcționează. Dragomir a mai ținut să puncteze că în mandatul trecut al CLM Brăila a fost aprobat un proiect de reabilitare a clădirii de pe Bulevardul A.I. Cuza, însă costurile actualizate vor fi duble față de valoarea pe care ar achita-o Primăria la achiziția imobilului din Calea Călărașilor nr. 17.

”Totodată, la etajul 1 la clădirea BCR-ului, noi am fost și am văzut-o, este un spațiu deschis, foarte generos unde se pot amenaja birouri - mă refer la pupitre, la mese -, fără să avem spații/birouri închise. Deci oferind totodată o deschidere și o transparență totală în interacțiunea cu cetățeanul. Mai departe, votul este unul personal și eu sunt convins că și dumneavoastră analizați aceste posibilități”, a mai adăugat edilul-șef.

Consilierul municipal PNL Brăila Cătălin Canciu l-a întrebat pe primar dacă s-a gândit și la spațiile de parcare. Mai precis, câte locuri de parcare vor fi în jurul acelei clădiri și dacă nu cumva vor exista mai mulți doritori decât locuri disponibile.

”Domnule consilier, va exista exact același număr de spații de parcare care există în momentul de față și la intersecția dintre Bulevardul Alexandru Ioan Cuza cu Strada 1 Decembrie 1918. Cu singura mențiune că presiunea va fi mai mică, deoarece acolo nu vom avea un centru comercial de tipul Winmarkt, la care vin oamenii în anumite perioade ale zilei, foarte mult. Noi considerăm că numărul locurilor de parcare este aproximativ similar. Am luat în calcul și această posibilitate”, a explicat primarul.

În cele din urmă proiectul a fost aprobat cu unanimitate de voturi.

Redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei” au încercat să obțină un punct de vedere în legătură cu planurile BCR pentru orașul nostru, însă până la închiderea ediției print de ieri a cotidianului nostru nu am primit un răspuns.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro