• asta s-a discutat la cea mai recentă şedinţă a CLM Brăila, cu ocazia dezbaterii unui proiect privind prelungirea contractului de închiriere a sediului Partidului Dreptăţii Sociale de pe Mihai Eminescu • o parte dintre consilierii municipali s-au plâns de starea jalnică a clădirii de pe Ana Aslan 42, unde activează PDS, iar alţii au solicitat să nu se mai acorde sedii partidelor în Centrul Istoric • primarul a fost de acord cu ideea, însă a propus o cale de mijloc pentru a fi analizată: modificări contractuale astfel încât partidele care primesc sedii în Centrul Istoric să fie obligate să le reabiliteze şi să le întreţină, în caz contrar municipalitatea să se reorienteze către alte zone pentru a răspunde acestor cereri
Administraţia Marian Dragomir şi membrii CLM Brăila din actualul mandat încearcă să rezolve într-un fel problema înmulţirii sediilor de partide, ca ciupercile după ploaie, taman în Centrul Istoric al oraşului. Aceştia au de gând să analizeze varianta renegocierii contractelor de închiriere cu partidele (multe încheiate în mandatul trecut), astfel încât cei care primesc sedii în “buricul târgului” să fie obligaţi să reabiliteze şi să întreţină spaţiile. În caz contrar, să se mulţumească cu sedii în zone mai puţin vizibile, iar Centrul Istoric să poată reveni încet-încet activităţilor culturale, economice şi turistice, aşa cum ar fi normal.
Subiectul a fost dezbătut în cadrul celei mai recente şedinţe ordinare a Consiliului, după ce filiala brăileană a Partidului Dreptăţii Sociale (PDS) al fostului primar al Sectorului 5 Bucureşti, Marian Vanghelie, a solicitat o prelungire de încă un an a contractului de închiriere pentru sediul pe care îl are pe strada Ana Aslan nr. 42 (colţ cu str. Mihai Eminescu). Potrivit legii, municipalitatea este obligată să asigure partidelor un sediu dacă acestea îl solicită, însă Primăria, prin Serviciul de Utilitate Publică de Adminstrare a Fondului Locativ şi a Cimitirelor (SUPAFLC), stabileşte locaţia, de comun acord cu viitorul chiriaş. Astfel, o parte dintre membrii CLM s-au plâns că sunt mult prea multe partide în Centrul Istoric al Brăilei, dar şi că unele clădiri, precum cea de la Ana Aslan nr. 42, se află într-o stare jalnică şi i-au propus primarului luarea unor măsuri.
“Domnule primar, vă rog să aveţi în atenţie acest spaţiu care este destinat unui partid, dar care arată jalnic şi întregeşte prin exteriorul pe care îl expune situaţia deplorabilă a străzii Mihai Eminescu. Cred că este bine, cei care se ocupă din aparatul Primăriei, să îi roage pe domnii de la acest partid să aibă puţină grijă de aspectul acestui spaţiu, pentru că din câte ştiu eu este singurul partid - dacă putem să îi spunem partid -, care are un spaţiu atât de neîngrijit”, a declarat consilierul PNL Petrică Popa.
La rândul său, primarul Marian Dragomir s-a arătat de acord cu părerea liberalului, precizând că multe dintre contracte au fost totuşi negociate în fostul mandat, când s-a ţinut cont probabil ca partidele să aibă o anume vizibilitate.
“Domnule consilier, vă dau dreptate 100%. Acest sediu al Partidului Dreptăţii Sociale este situat într-o zonă centrală, arată foarte rău acest spaţiu şi într-adevăr este neîngrijit. O să facem o adresă către dânşii să vedem ce pot realiza în acest domeniu. Dar, în paralel, aşa cum în foarte multe zone din Municipiul Brăila Primăria şi-a reabilitat sediile, clădirile proprii, va trebui să avem o discuţie cu doamna director Emilena Huiu (n.r. - SUPAFLC), pentru a introduce cât mai multe spaţii ale Primăriei pentru reabilitare pe zona principală. Aşa cum au fost introduse în bugetul anului trecut, o să introducem şi în bugetul anului acesta. De asemenea, fac menţiunea că în zona Centrului Istoric am votat cu toţii în luna decembrie acel proiect de hotărâre privind supraimpozitarea cu 500% a celor care nu îşi îngrijesc clădirile şi terenurile, dar şi oferirea a 3 ani de scutire de la plata impozitului pe clădire de la cei care le reabilitează”, a declarat primarul.
PSD-iştii, provocaţi să renunţe la sediul din Centrul Istoric
Consilierul municipal PND Bogdan Botea a reluat ideea pe care a mai făcut-o publică şi cu alte ocazii, că partidele nu ar mai trebui lasate să activeze în zona Centrului Istoric.
“Cred că ar trebui să terminăm cu acordarea de sedii de partide politice în zona Centrului Istoric. Mai ales în cazul acestui partid care este patronat de un personaj ce este în top 300 al bogaţilor din România. Vorbim de Partidul Dreptăţii Sociale, al cărui preşedinte este fostul dumneavoastră coleg de partid Marian Vanghelie. Deci transformăm Centrul Istoric într-o alee de partide?! E suficient un singur partid în centru pe care îl vedem în fiecare zi! Dar poate că turiştii vor să vadă şi altceva în Brăila, nu sedii de partide în centrul oraşului. Domnul Vanghelie să îşi închirieze un sediu - că partidul ăsta oricum e închiriat -, cu banii lui în Centru, în «buricul târgului»! Asta dacă vrea un sediu la vedere. Legea ne obligă într-adevăr să îi dăm un sediu, dar nu să îl dăm în centrul oraşului! (...) Şi culmea ar fi să îi mai reabilităm şi sediul domnului Vanghelie pe banii primăriei. Adică ar fi cireaşa de pe tort”, a spus revoltat Botea.
Dragomir le-a atras atenţia consilierilor că decizia privind prelungirea contractului de închiriere pentru sediul PDS le aparţine, însă a făcut precizarea că locaţia fusese oferită partidelor înainte ca actualul CLM să îşi intre în rol.
La rândul său, consilierul independent Lucian Căprariu a venit cu o provocare pentru PSD-işti, propunându-le să fie primii care renunţă la sediul din zona Centrului Istoric, dar asta în momentul în care s-ar identifica o clădire mare într-o altă zonă, unde ar putea să activeze mai multe partide, nu doar unul.
“Am vorbit despre asta şi la şedinţa liderilor de grup şi acolo domnul Sorin Boşneag (PSD) a venit cu o sugestie sau cu ceva ce a observat în altă parte. Să mutăm aceste partide din zona centrală şi eventual să găsim un sediu. Pot sta la un loc ca în alte oraşe. Probabil că vă va fi şi dumneavoastră greu, cu sediul cel mare şi bine amplasat, dar ar fi un gest frumos ca să încercăm să explorăm această posibilitate. Să dispară partidele din Centrul Istoric. Adică vă rog să vedeţi ce clădire se poate reabilita şi poate fi pusă apoi la dispoziţia partidelor. Şi cred că pot sta şi toate la un loc, că nu e nicio problemă. Putem să facem asta? Să încercăm să găsim o soluţie? Chiar aţi face un gest fantastic, ca partid principal să faceţi primul pas”, a afirmat Căprariu.
Edilul-şef a precizat că nu este adeptul amplasării sediilor partidelor în Centrul Istoric şi că strada Mihai Eminescu chiar ar trebui lăsată pentru activităţi economice, culturale, aşa că a propus un amendament ca o variantă de mijloc.
Dragomir vrea modificarea contractelor cu partidele pentru ca acestea să-şi reabiliteze sediile
Primarul Marian Dragomir le-a trasmis consilierilor că deja unele partide au solicitat municipalităţii să le reabiliteze sediul, prin urmare trebuie gândită şi adoptată o măsură unitară. Sursa citată a afirmat că în momentul de faţă în toate aceste cazuri este vorba despre contracte de închiriere standard, cu clauze care au fost acceptate de ambele părţi, însă a vorbit despre câteva renegocieri. În sensul de a modifica aceste contracte astfel încât partidele care primesc sedii în Centrul Istoric să fie obligate să le reabiliteze şi să le întreţină, iar dacă nu pot sau nu vor, municipalitatea să le ofere o altă alternativă, dar într-o zonă mai puţin vizibilă.
“Vin cu următorul amendament: aş vrea să analizăm cu juriştii de la Primărie şi de la SUPAFLC posibilitatea ca la şedinţa din februarie sau martie să inserăm o clauză contractuală prin care cei care primesc sedii de la Primăria Muncipiului Brăila să aibă obligaţia să îşi reabiliteze clădirile pe cheltuiala proprie, urmând ca noi toţi, în CLM, să decidem dacă acea cheltuială îi revine în totalitate chiriaşului sau poate fi dedusă din chirie. Aici este un subiect pe care putem să îl parcurgem. Dar, repet, trebuie atenţie foarte mare! Un contract este acordul a două părţi. În momentul în care avem un contract încheiat el poate fi modificat la încetarea sa. Şi în timpul contractului, dar numai cu acordul ambelor părţi. În concluzie, dacă nu avem un acord al celeilalte părţi, putem fi daţi în judecată şi să pierdem. În concluzie, la acest proiect (n.r. - privind sediul PDS) poate că ar trebui să prevedem un termen mult mai scurt, astfel încât să avem timp să definitivăm noua hotărâre de CLM. Iar cei care îşi permit să îşi reabiliteze sediul propriu, să poată avea spaţiu chiar şi în Centrul Istoric, în caz contrar, urmând ca noi să le găsim altă destinaţie”, a explicat Dragomir.
Consilierul Bogdan Botea a propus ca prelungirea contractului de închiriere pentru sediul PDS Brăila să fie făcută pe 6 luni, iar propunerea a fost acceptată. În cele din urmă proiectul amendat a fost aprobat în unanimitate.
Ce chirie plătesc partidele din Centrul Istoric
Potrivit raportului tehnic al proiectului de hotărâre privind sediul PDS, spaţiul respectiv este compus dintr-o încăpere cu o suprafaţă utilă de 43,6 mp, grup sanitar cu o suprafaţă utilă de 3,50 mp şi subsol în suprafaţă de 57,29 mp. După cum ne informa viceprimarul Doiniţa Ciocan în luna iunie 2018, CLM Brăila a stabilit că partidele trebuie să plătească 2,20 lei/mp/lună pentru birouri şi 1,20 lei/mp/lună pentru dependinţele sediilor pe care le primesc. Astfel, Partidul Dreptăţii Sociale (condus în prezent la Brăila de Ilie Lascu, preşedinte interimar), pentru sediul poziţionat în “buricul târgului” plăteşte o chirie lunară de circa 222 lei pentru birouri şi 4 lei - dependinţe. Deci, în total, 226 lei pe luna şi cam 2.700 lei pe an.
Reamintim că, potrivit informaţiilor pe care le-am obţinut anul trecut, cea mai scumpă chirie pe care municipalitatea o încasează de la partide se ridică lunar la doar 724 lei (155 euro), cum e cazul spaţiului mai mult decât generos ocupat de PSD de pe Bulevardul Al. I Cuza, iar cea mai mică la numai 148 lei (31 euro) - sediul Partidul Socialist Român (PSR).