• ideea primarului Marian Dragomir de a avea propria ambarcaţiune pentru a organiza curse turistice pe Dunăre pare să prindă contur • proiectul a fost aprobat în cadrul primei şedinţe de îndată a CLM din această lună, printr-o modificare a unei hotărâri mai vechi privind dezvoltarea ecoturismului şi turismului educaţional în Municipiul Brăila • valoarea totală a investiţiei realizate prin Programul Operaţional de Pescuit şi Afaceri Maritime 2014 - 2020 este de peste 1.000.000 lei, din care municipalitatea finanţează doar puţin peste 100.000 lei
Municipalitatea se pregăteşte să îşi achiziţioneze o ambarcaţiune pentru a organiza frecvent curse turistice pe Dunăre. Interesant este că investiţia va fi realizată prin fonduri europene, în cadrul Programului Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime (POPAM) 2014 - 2020, măsura 1.2 Consolidarea şi diversificarea activităţilor în zona de pescuit şi acvacultură. Mai exact, în cadrul şedinţei de îndată a CLM Brăila din 11 august, consilierii municipali au dezbătut şi aprobat o modificare a unei hotărâri mai vechi, referitoare tocmai la aprobarea proiectului Dezvoltarea ecoturismului şi turismului educaţional în Municipiul Brăila, ce va fi realizat prin POPAM. Astfel, membrii mini-Parlamentului municipal şi-au dat acordul pentru folosirea banilor veniţi prin această sursă de finanţare (200.000 euro), pentru achiziţionarea ambarcaţiunii.
“În cadrul proiectului «Dezvoltarea ecoturismului şi turismului educaţional în Municipiul Brăila» se va achiziţiona o ambarcaţiune destinată activităţii de dezvoltare a turismului pe Dunăre, dezvoltarea ecoturismului şi a turismului educaţional prin organizarea de excursii pe Dunăre, în zona pescărească a judeţului Brăila”, se arată în raportul de specialitate al proiectului de hotărâre.
Din aceeaşi sursă aflăm că municipalitatea a efectuat un studiu de piaţă pentru stabilirea valorii estimate a ambarcaţiunii, precum şi a celorlalte cheltuieli necesare pentru implementarea proiectului (audit financiar, publicitate, taxe şi avize necesare înmatriculării ambarcaţiunii). Astfel, s-a ajuns la o valoare totală a proiectului de 1.007.693 lei (adică 222.081 euro, preţ calculat la cursul de schimb din luna ianuarie). Practic, după cum se precizează în raport, ambarcaţiunea costă 816.750 lei (fără TVA), la care se adaugă şi auditul financiar - 2.000 lei (fără TVA), publicitatea - 1.160 lei (fără TVA), taxele, avizele şi acordurile necesare - 32.000 lei (fără TVA), precum şi o valoare de TVA de 155.783 lei. Pe scurt, valoarea nerambursabilă a proiectului este de 907.500 lei inclusiv TVA, la care Primăria va mai plusa încă 100.193 lei cu TVA.
Pe unde se va plimba şalupa
Întrebată în timpul şedinţei de CLM de către consilierul liberal Petrică Popa, care este exact zona pescărească unde va avea curse şalupa, Iuliana Neagu directorul Direcţiei Strategii şi Programe Europene din cadrul Primăriei a explicat că este zona luată în calcul de municipalitate în strategia elaborată pentru FLAG. Pe scurt, aceasta cuprinde 15 comune (Berteştii de Jos, Chiscani, Frecăţei, Gropeni, Măraşu, Măxineni, Movila Miresii, Siliştea, Stăncuţa, Tichileşti, Traian, Tudor Vladimirescu, Tufeşti, Vădeni, Viziru), oraşul Însurăţei şi parţial Municipiul Brăila - arealul riveran Dunării.
În cele din urmă proiectul de hotărâre a fost aprobat în unanimitate.
Reamintim că, primarul Marian Dragomir a anunţat, încă din luna ianuarie, că intenţionează să facă demersurile pentru achiziţionarea unei ambarcaţiuni de dimensiuni mici pentru a organiza curse turistice pe Dunăre. Strategia acestuia viza încă de la început accesarea de fonduri europene şi o cofinanţare de la bugetul local. Dragomir vorbea la vremea respectivă despre o şalupă de 15 - 25 locuri, care să circule pe Dunăre în weekend, pentru curse de 30 - 60 minute.
“Şalupa va fi folosită doar de către cetăţenii municipiului, în baza unui bilet pe care îl vom stabili la un preţ cât mai promoţional, astfel încât să nu avem costuri foarte mari. Mă refer la faptul că nu va fi pentru cei din Primărie, ci pentru turişti. (...) Eu cred că foarte mulţi brăileni îşi doresc să se plimbe pe Dunăre. Sunt cei un pic nostalgici, care îşi aduc aminte de acele curse regulate între Brăila şi Galaţi. De asemenea, sunt foarte mulţi tineri care nu s-au plimbat niciodată cu şalupa pe Dunăre şi se uită doar la cei care au bărci private. Cred că Primăria Municipiului Brăila ar trebui să se implice pe această zonă pentru a da tuturor posibilitatea ca în baza unui bilet - care reflectă doar costul combustibilului şi salariul personalului de pe acea şalupă -, să poată să se plimbe pe Dunăre. Astfel şi cei care vin din alte localităţi ar putea face asta. Până la urmă, e o activitate suplimentară pentru petrecerea timpului liber pentru cei care vin şi aleg Dunărea ca zonă de recreere. Am văzut la Mangalia o astfel de variantă. Lumea stătea la rând să se plimbe jumătate de oră pe Marea Neagră cu acea şalupă”, declara Dragomir la vremea respectivă.