Prigoană la Județean | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Prigoană la Județean

• o asistentă a Spitalului Clinic Județean de Urgență Brăila, care lucrează aici de 39 de ani, s-a trezit peste noapte cu referate, cercetări în comisii de disciplină, penalizări la salariu și ulterior suspendare din funcție, pentru că nu ar mai respecta fișa postului • femeia este nevăzătoare din naștere, fiind încadrată în grad de handicap grav permanent • face masaj terapeutic în spital din 1985 și niciodată nimeni nu i-ar fi reproșat nimic, până anul trecut • asistenta în vârstă de 57 de ani a rămas fără loc de muncă, dar își caută dreptatea în Instanță • ea acuză faptul că totul i s-a întâmplat deoarece postul său ar trebui să ajungă la altcineva • în replică, managerul spitalului spune că asistenta nu ar fi fost dată afară, ci doar că ar fi suspendată din funcție • pentru cât timp, rămâne de văzut

 

Derapaj grav al unor angajați ai Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Brăila la adresa unor colegi de breaslă! Asta reiese din acuzațiile făcute de o asistentă a unității spitalicești, care spune ar fi victima unui complot între mai multe ”șefe” din cadrul spitalului, care ar vrea să elibereze postul său, pentru altcineva.

Totul a început ca o răfuială personală, dar a continuat cu penalizări la salariu, presiuni interne, jigniri discriminatorii, comisii de disciplină și într-un final, suspendarea din funcție.

Vasilica Covalschi a lucrat în unitatea spitalicească timp de 39 de ani. A fost asistent medical principal balneofizioterapie în cadrul Laboratorului de Recuperare, Medicină fizică și Balneologie al SCJU Brăila. Mulți pacienți au trecut prin mâinile ei. În ciuda handicapului său vizual cu care este diagnosticată de când se știe, asistenta făcea masaj terapeutic ca la carte, multe persoane putând confirma asta. Din vara anului trecut a făcut echipă cu medicul M.A., singurul fizioterapeut din spital, revenit din concediu în urma unei intervenții pe cord. În aceeași perioadă au început și problemele, după cum ne mărturisește, într-o sesizare transmisă redacției, fosta asistentă a SCJU Brăila. Totul pentru că s-ar fi cerut schimbarea din funcție a coordonatorului secției.

Aici avem un singur medic, o doamnă doctor care a fost bolnavă. Când s-a întors din concediul medical, doamna doctor, pentru că a fost operată pe inimă, a solicitat ca eu să stau cu dânsa, pentru că obosea foarte mult, pentru o săptămână, două pe aceeași tură, până avea să își mai revină un pic. Înainte, eu lucram în contra tură, cu doamna doctor. Eu fac masaj. Pentru că doamna doctor a cerut, în scris, la manager, să fie schimbat coordonatorul secției, Pârlog Alina, din cauza unor nemulțumiri generale exprimate de mai mulți colegi la adresa acesteia, au început să apară presiuni la adresa noastră, a mea și a doamnei doctor. Și nu numai asupra noastră, ci a întregii secții”, s-a plâns asistenta Spitalului Clinic Județean de Urgență Brăila, redactorilor ”Obiectiv”. Și, dacă din 1985, de când s-a angajat aici, până în 2023, femeia spune că  nu i s-a reproșat niciodată nimic din punct de vedere profesional, situația s-a schimbat brusc, în vara anului trecut, când a aflat că nu ar mai respecta fișa postului. Deși vorbim de o persoană nevăzătoare, cu certificat de încadrare în grad de handicap grav, permanent, unii angajați, printre care directorul de îngrijiri medicale, dar și coordonatorul secției i-ar fi reproșat, mai nou, faptul că nu scrie în registru datele pacienților. De altfel, o activitate pe care nu ar fi desfășurat-o niciodată asistenta. Pentru că nu vede. ”Eu, din luna august, sunt chemată de ”n” ori în comisia de disciplină (...) Pe mine m-au sancționat cu 10% pe nedrept, pentru că m-am învoit două ore, pe care le-am dovedit unde am fost. Lucruri banale. Ba că am o reclamație, că nu am pregătit pacienta înainte de masaj, că trebuia să informez pacienta ce urma să îi fac, m-au penalizat. Am zis să nu contest, deși aveam tot dreptul. Dar m-am gândit că lucrez aici din 1985, și am zis să nu fac rău spitalului cumva. Nu asta e dorința mea. După ce m-au sancționat, au continuat cu alte minciuni. Nu s-au oprit. Cum că nu scriu în registru... Eu am certificat de handicap de când m-am angajat aici. Deci, nu văd. Am spus în comisie doctorului și directoarei de îngrijiri: Doamnă, eu am certificat de handicap. Eu niciodată nu am scris! Dacă eu nu văd pe buletinul omului, dacă eu nu văd CNP-ul omului?! Cum să fac asta acum?! Zi de zi, zi de zi, au venit aici, au țipat! ”, a mai relatat, pentru ”Obiectiv” asistenta de la SCJU Brăila.

”Scopul este mă dea afară!”

Vasilica Covalschi ne-a mai povestit faptul că, din vara anului trecut, i se fabrică tot felul de sesizări, ajungându-se inclusiv la reactualizarea fișelor de post astfel încât, acuză asistenta, să nu se mai încadreze pe funcția pe care o ocupa. ”În decembrie, înainte de Crăciun, am primit o altă sesizare mincinoasă de la Pârlog Alina în care iar mă cheamă în comisia de disciplină cum că eu nu respect fișa postului. (...) Referate după referate. Numai și numai minciuni! Până în august nu am mai fost niciodată într-o comisie. Nu mi-a reproșat nimeni, nimic! Toate referatele sunt făcute de doamna Pârlog. Tot ea a făcut și aceste fișe ale postului, pe care nu le-am primit nici acum! Colegele, prima dată au refuzat să semneze fișele, după care ea le-a refăcut. La mine, trebuia să scrie efectuează masaj, că asta am făcut de când mă știu, în acest spital. Nu, ea a făcut la toată lumea, la fel. Pe 10 ianuarie, când m-a chemat iar în comisie, m-a luat la întrebări că de ce nu am respectat fișa postului, că de ce fac doar masaj. Că nu mă încadrez pe acest post. Păi, cum domnule, din '85 și până acum eu nu m-am încadrat pe post?! Nu mai zic de jigniri și cum țipă aici, în cabinet... Zi de zi, doamnă! (...) Scopul este să mă dea afară! ”, a semnalat sursa citată.

Întrebată dacă intenționează să conteste decizia de suspendare din funcție, având la dispoziție, conform Legii, 45 de zile de la comunicare, respectiv de la data de 25 ianuarie a.c., asistenta a răspuns că da. Totuși, a ținut să explice faptul că prin demersul său de a apela la presă, dar și la Instanță, nu încearcă nimic altceva decât să-și recâștige postul și să-și dovedească nevinovăția. Întrebată dacă acuzațiile sale sunt cunoscute și de actualul manager al spitalului, asistenta ne-a transmis că a încercat să intre în audiență, dar nu i-a fost permis accesul. ”Nu am putut să vorbesc personal cu managerul. Am făcut cerere scrisă pentru audiență, dar nu a acceptat, ca drept dovadă, m-au trimis la consultație. La psiholog, la medicina muncii, la psihiatrie și la oftalmologie, dar numai în incinta spitalului vor. Cu toate că eu am certificatul eliberat de Comisia superioară București. Deci ăla poate fi atacat numai în Instanță”, a mai susținut Covalschi Vasilica, precizând că deține un certificat de handicap grav permanent, depus la dosarul de angajare încă din 1985.

 

Manager spital: ”Doamna nu a fost dată afară.”

Contactat și întrebat din ce cauză s-a ajuns la această decizie, de înlăturarea asistentei din funcție, după 39 de ani de activitate, managerul spitalului ne-a declarat că nu ar fi fost dată afară, ci doar suspendată, pentru o anumită perioadă, pentru clarificarea situației sale, desigur în alte comisii. ”Doamna nu a fost dată afară. Este contractul suspendat până la lămurirea situației de drept. Este adevărat că a făcut obiectul unei cercetări disciplinare, suntem acum într-o anchetă internă în desfășurare și când ancheta va fi finalizată vom avea răspunsul din partea membrilor comisiei”, a declarat managerul interimar al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brăila, Didi Crintea. Întrebată totodată și cine face parte din această comisie, managerul ne-a invitat să facem o solicitare de informații, în baza Legii 544/2001 : ”Nu pot să vă spun la telefon cine este în comisie, că nu am în față decizia (...) Dacă trimiteți oficial întrebările, cu drag vă răspundem în termenul legal, de 30 de zile.” Ce vrăjeală!

Contactată la rândul ei pentru a ne oferi un drept la replică, Pârlog Alina, coordonatorul secției unde lucra, până nu demult și asistenta Covalschi Vasilica, nu a vrut să comenteze acuzațiile, precizând doar că ”Trebuie să-mi întreb avocatul, să văd ce pot spune. Eu nu am făcut lucrurile astea decât în interes de serviciu, conducerea știe asta”, s-a apărat angajata SCJU Brăila.

Decizia de suspendare din funcție a asistentei Covalschi Vasilica a fost semnată pe 25 ianuarie 2024 și este însoțită de mențiunea că s-au avut în vedere, printre altele, și prevederile Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificările și completările ulterioare. Însă, rămâne de văzut dacă s-a întâmplat sau nu asta. Dacă s-au respectat sau nu drepturile și ale cui. Cert este că asistenta, în vârstă de 57 de ani, a rămas, momentan, fără loc de muncă după 39 de ani de vechime în activitate, în cadrul Spitalului Județean. Acum, femeia își caută dreptatea în Instanță și este posibil să i se alăture în acest demers mai mulți angajați ai unității spitalicești. Vom reveni!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro